2015-10-12

Kärleksört

kärleksört
Kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2015
Kärleksörten är en trevlig och anspråkslös perenn som kommer tillbaka år efter år och bara blir större. Det finns flera olika sorters, större och mindre. Vissa är små och mörkröda. Den här är stor och grön med röda blommor. Minns inte vilken sort exakt det är. Det är flera år sen jag köpte och planterade den.

kärleksört
Kärleksört med bi. Foto: ©nini.tjader.2015
Kärleksörten blommar sent på säsongen. Bin och humlor är på den så fort de anar att det är blommor på gång, långt innan de egentligen slagit ut.

kärleksört
Kärleksört, oktober. Foto: ©nini.tjader.2015
Först nu i oktober är den fullt utslagen och står där röd och fin.

Igår på tippen såg vi trädgårdsavfall som var bortklippta kärleksörts-blommor… Varför frågade vi oss? Det är ju nu den blommar och är som vackrast. Och den ska inte klippas ner. Den ska vissna ner av sig själv. När den gjort det kan man ta bort det vissna. Det är tveksamt om den kommer igen om man klipper ner den nu.

kärleksört
Kärleksört vid uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag har totalt tre (3) plantor vid entrén till uteplatsen från trädgården. De blir bara större och större för varje år. Torra somrar behöver de vattnas, som allt annat, men normalt sett sköter de sig själva. Inget ansande annat än när de vissnat ner. Redan då brukar man kunna se de kommande plantorna för nästa säsong, som små knölar vid marken. Trevliga växter. Och som sagt, bin och humlor älskar dem. Och jag också.

4 kommentarer:

 1. Fina bilder! Gillar också kärleksört, men har inte lyckats så bra. Fick en planta av en odlargranne för ett par år sedan, men den tog sig inte. Grenarna mjuknade och blev slemmiga. Fick en ny planta förra året, som ser fin ut i år. Den blommar men är inte så stor ännu. Andra växter har nästan vuxit över den. Vågar jag flytta den nu i höst?

  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om den inte gått i vila går det nog bra att både flytta och dela den nu. Den vill ha väldränerad jord, ganska torrt, gärna soligt. Mina står i min varmaste och torraste rabatt där nästan inget annat trivs (utom vårblommorna och den gula kaprifolen och den gula rudbeckian). Det ska också gå att ta sticklingar av dem, sätta i vatten och sen när den fått rötter i kruka inomhus över vintern. Har inte provat det, men ska. Kan behöva någon mer på ett par andra ställen där inget annat vill.

   Radera
  2. Tack! Skall testa båda alternativen. Kan nog ha krukan på min inglasade balkong för där brukar det inte bli någon frost. Spännande att se vilket som fungerar bäst. Kanske båda!

   Radera
  3. Såg just "Äntligen hemma". Deras trädgårdsmästare sa att höstblommande perenner delar man på våren, så nu ska man nog låta kärleksörten vara i fred till i vår. Å ndra ßidan kan man alltid chansa...

   Radera