2014-11-14

Novemberblommor

krokus
Krokus i november… Foto: ©nini.tjader.2014
Till min fasa upptäckte jag igår att krokusarna är på väg upp i rabatterna… Definitivt fel årstid. Visst, jag vet att de brukar synas under snön och stå där och vänta på våren. Men än är våren långt bort.

jätteverbena
Jätteverbena. Foto: ©nini.tjader.2014
Samtidigt blommor fortfarande jätteverbenan. Så jag väntar lite till innan jag klipper ner den. Gräver upp plantan gör jag inte förrän i vår. Tyvärr är den bara ett-årig, men den blir runt 2 meter hög och behöver lite stöd när den är som högst.

kärleksört
Kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2014
Kärleksörten börjar se utblommad ut och den blev lite tilltufsad i förra veckan då det föll tung och blöt snö på den. Blev tvungen att binda upp den eftersom den efter snön ville lägga sig platt på marken. Några grenar av den tog jag in. Annars tycker jag att uteblommor ska vara kvar där de växer och klipper sällan av och tar in. De är vackrast där de står. Men några hade gått av och då finns det ju inget alternativ.

stjärnöga
Stjärnöga. Foto: ©nini.tjader.2014
Min stjärnöga har blivit större på sistone och är full med nya blomknoppar. Tveksamt om de slår ut. Det är lite för mörkt ute för det. Den tål lite frost. Tror inte den tål att tas in – om jag nu hade någon plats för den inne, vilket jag inte har. Men den får stå där ute i sin kruka så länge det går.

Okänd växt. Foto: ©nini.tjader.2014
Och den här, ovan, som självsått sig (eller sått sig med fåglarnas hjälp), har jag hela sommarsäsongen undrat vad det är och/eller vad den ska bli. Kommer det en blomma? I så fall vad? Vad ÄR det för växt? Så här ser den nu ut i mitten av november. Överlever den till nästa år?

Om det inte regnar i helgen sätter jag dit plast-granriset på räcket till uteplatsen, och ljusslingorna. Tänkte få det gjort innan man fryser fingrarna av sig utomhus. Såg i morse på väg till gymet att flera av grannarna redan satt dit sina. Det är ju beckmörkt dygnet runt så här års, så varför inte…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar