2014-11-24

Att driva upp ekollon

ekollon
Foto: ©nini.tjader.2014
Precis som många andra har jag läst om hur folk drar upp små ekplantor from ekollon. Blev påmind om det för ett antal veckor sedan då jag fick ett ekollon i huvudet från en ek jag passerade på väg hem från gymet. Så jag stannade och plockade på mig ett antal nyfallna ekollon.

Hade läst någonstans att man skulle lägga dem i en skål med vatten tills de började öppna sig, så det gjorde jag. Efter cirka tre veckor började de öppna sig. Då var det dags för nästa steg.

Grävde fram ett antal mindre glasburkar och hängde upp ekollonen med hjälp av knappnålar (som rostar by the way…). Nej, man behöver inte särskilda ekollonvaser från Svensk Tenn för att lyckas. Det går lika bra med gamla glasburkar med lagom stor öppning så det är luft runt ekollonet och så att knappnålarna har en kant att hänga på. Det bör också finnas plats för de rötter som bildas.


Vas ekollon från Svenskt Tenn, 150 kr.

Håll koll på vattennivån i burkarna så att ekollonen har kontakt med vattnet. Tänk på att vatten dunstar när det är varmt inomhus och om burkarna står på en fönsterbräda över ett element.

Nu har "svansarna" börjat komma. Jag har sju burkar med ett ekollon i varje. Alla gror. Nu väntar jag på att de också ska skjuta upp en liten stam och bilda blad…
Med lite tur så.
Fortsättning följer. Så här som på bilden nedan hoppas jag det blir…

odla ekollon
Bilden hittad på internet.

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jodå de kom upp och fick blad. Men jag behöll dem bara en kort period.

      Radera
  2. Se här hur det gick. https://ninisworld-blog.blogspot.com/2015/03/vaxtkraft.html

    SvaraRadera