2022-01-12

Vitt matbröd, grundrecept

Vitt matbröd. Foto: ©nini.tjader.2022

Ibland vill jag ha vitt matbröd. Har länge letat efter ett recept som blir som jag vill ha det. Har provat många olika men smaken blir inte riktigt den där jag är ute efter. Igår provade jag ett recept jag googlat fram och det blev riktigt bra.

Ingredienser

50 gram jäst för matbröd
5 dl vatten
0,5 dl olivolja (eller 50 g smält smör)
2 tsk salt (eller 3)
14 dl vetemjöl (varv 1 dl till utbakning)

Vitt matbröd efter andra jäsning. Foto: ©nini.tjader.2022

Gör så här

  • Värm vatten till cirka 37°C. Jag tar vattnet direkt ur kranen och kollar värmen på det med en liten baktermometer.
  • Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
  • Ha sedan i resten av jästen, oljan (eller det smälta smöret), salt och mjöl och eventuell smaksättning (se nedan förslag på smaksättning).
  • Kör i matberedare cirka 5 minuter. Degen ska vara ganska lös och kletig.
  • Jäs i bunken under duk/handduk i rumstemperatur ca 30 minuter.
  • Ta upp degen ur buken och knåda på mjölat underlag.
  • Dela degen i två delar och knåda den till den form du vill ha. Antingen runda bollar eller en långsmal att lägga i smord bakform.
  • Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 40 minuter under duk/handduk i rumstemperatur.
  • Förvärm ugnen till 200°C. Om du vill ha skorpa på brödet, ställ en ugnssäker form med vatten i botten på ugnen.
  • Pensla bröden med kallt vatten innan de ställs in i ugnen.
  • Ställ in bröden i ugnen på näst nedersta falsen.
  • Grädda i ca 40 minuter.
  • Låt brödet svalna på galler UTAN duk.
Vitt matbröd, färdigpackat. Foto: ©nini.tjader.2022

Förslag på smaksättning (1 dl). (Förslagen och receptet kommer från https://maltidsservice.uppsla.se/klimatberaknade-recept/brod/grundrecept-vitt-matbrod/)

  • råa finrivna morötter
  • kokta linser
  • bär
  • rivet äpple
  • havregrynsgröt
  • salladsost
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • majs
  • frön
  • torkad frukt
  • kokt riven potati
  • keso
  • hackad spenat
Nu har jag testat att baka det med Vetenjöl Special. Det blir godare med vanligt vetemjöl.



Med vetemjöl special. Foto: ©nini.tjader.2022

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar