Björnbärsgrottor. Foto: ©nini.tjader.2021 |
Alla gillar hallongrottor, eller? Men om man inte har någon hallonsylt? Då kan man göra bärgrottor med valfri sylt. Häromdagen gjorde jag björnbärsgrottor. Jag hade björnbärssylt som jag gjorde i höstas av mina egna björnbär. Det blev supergott.
Jag utgick från receptet till Birgitta Rasmussons (Hela Sverige Bakar) klassiska hallongrottor.
Ingredienser
200 gram smör
1 dl strösocker
1 rtsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
Fyllning
0,5 – 1 dl sylt
Gör så här
- Rör smör och socker tidigt. (Har alltid undrat, kan man smälta smöret något för att göra det lättare att blanda med sockret?)
- Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl och och rör ner det i smeten. Arbeta samma till en deg.
- Forma degen till en rulle, ca 20 cm lång. Skär i ca 20 bitar.
- Rullar bitarna till kulor och tryck ut dem i pappersformar till kakor så det blir en grop i dem.
- Lägg i lite sylt i varje grop.
- Grädda i 75 grader i cirka 18 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar