2015-12-30

En bra sak jag aldrig ångrat

gymet
Stepbräda och hopprep. Foto: ©nini.tjader.2015
Den 29 augusti 2011 började jag gå på gym på schemalagda pass. Det är en bra sak som jag aldrig ångrat. Till att börja med gick jag dit med grannen – som strax därefter slutade gå dit…

Efter att i ett år varit pensionerad så gick jag alltså för första gången i mitt då 68-åriga liv till ett gym. Jag gick i pension vid 67, och kände efter ett år hemma att jag behövde röra mer på mig. I mitt jobb som datortekniker och supportperson var det mycket spring hela dagarna, gratis motion på arbetstid (fast jobbets gym hade vi som jobbade med support aldrig möjlighet att använda – vi hade för mycket att göra helt enkelt).

gymet
Förberedelser inför gympasset. Foto: ©nini.tjader.2015
När jag blev ledig, dvs gick i pension, blev det för lite motion. Kände att om jag skulle må bra som pensionär och resten av livet så var jag tvungen att röra mer på mig. Promenader räckte liksom inte till.

gymet
Förberett inför gympasset. Foo: ©nini.tjader.2015
Jag hade – och har – en massa gym-attiraljer hemma. Som mest står de och samlar damm. Att träna hemma … Det blir aldrig av. Jag är alldeles för lat. Jag behöver en slavdrivare och regelbundna, schemalagda aktiviteter på bestämda tider för att det ska bli av.

gymet
Förberett för gympasset. Foto. ©nini.tjader.2015
Så därför följde jag med till gymet. Vid 68 år fyllda var det första gången i mitt liv jag gick på gym. Mitt gym är Tumba Träningscenter i Tumba.
Jag började med att gå på löpbandet, och sen, efter instruktion, att använda maskinerna. Sen provade jag ett core-pass, där tränaren rekommenderade mig att prova cirkelträning/cirkelfys.

gymet
Förberett för passet. Foto: ©nini.tjader.2015
Efter första gången var jag fast. Det var ju roligt att träna. (Men det tyckte inte grannen som provade en gång och sen aldrig mer). Då fanns cirkel-passet en gång i veckan och övre gräns för antal deltagare vid passet var 15 personer. Alltid fullbokat.

gymgruppen
Sista halvtimmen har vi core-övningar. Foto: ©nini.tjader.2015
Över åren har passen blivit fler (de är ju populära och nästan alltid fullbokade) och är nu fyra i veckan. Antalet deltagare är cirka 21 per pass. Jag går två gånger i veckan. Borde kanske gå fler, men … Hela syftet med min träning är bättre kondition, styrka och rörlighet och balans. Jag går personligen inte på gym för att gå ner i vikt. För att gå ner i vikt måste det till en massa andra åtgärder också, inte bara träning. Helt ändra matvanor exempelvis…

gymgruppen
Mellan redskaps- och core-övningarna. Foto: ©nini.tjader.2015
Vi har en fantastisk tränare, Anette Lundström, som peppar och driver på. Alltid lika glad. Alltid lika energisk. Vi har alltid lika roligt på passen. Och passen är alltid lika givande, svettiga och jobbiga.

gymgruppen
Anette ger pep-talk vid sista passet för säsongen. Foto: ©nini.tjader.2015
Vi har haft andra tränare som vikarierat för Anette när hon varit bortrest eller så. Men ingen är riktigt lika bra som Anette, även om de andra också varit och är bra (Robin och Daniel).

gymgruppen, anette
Vid säsongsavslutningen, december 2015. Foto: ©nini.tjader.2015
Vi avslutar varje säsong med att tacka Anette för säsongen som gått. Vi brukar samla till något som hon får vid det pass som är det sista eller näst sista för säsongen.

säsongsavslutning
Överlämning av jul-present till Anette. Foto: ©nini.tjader.2015
Den här gången var det gubbarna som höll i insamlingen och inköpandet av present. Det blev en massa godsaker som kunde drickas och ätas.

anette
Anette,, vår tränare. Foto: ©nini.tjader.2015
Och Anette tackade oss för att hon fick vara med oss nästan varje förmiddag i veckan. Hon kör även yoga-pass där flera från vår grupp deltar.

gymgruppen
Kö för julkram. Foto: ©nini.tjader.2015
Sen blev det kö för julkram.
Juluppehållet för de schemalagda passen är ovanligt kort i år. Redan den 4 januari sätter vi igång igen. Och gymet har äntligen börjat med internet-baserad bokning av passen och tagit ett steg in i nutiden.

Det är ett väldigt trevligt gym (Tumba Träningscenter). Alla där är trevliga och familjära. Inget snobberi och inget tryck på att man ska se ut på ett speciellt sätt. I vår grupp är vi mest pensionärer – men pensionärer som gör slut på de flesta 40-åringar som vågar sig dit för att prova våra pass med cirkelfys. Det finns också en hel del maskiner och spinning-cyklar. Vi inleder fredagspasset med 10 minuters spinning. Det är roligt att träna. Jag har aldrig ångrat att jag började. Det känns livsnödvändigt. Och jag fortsätter med minst två gånger cirkelfys i veckan även nästa säsong. Det egenliga skälet till att jag inte redan nu har fler pass i veckan är att jag inte gillar att gå upp tidigt på morgonen. Jag blir aldrig någon morgonmänniska.

Samtliga bilder är tagna med iPhone 5S i all hast och inte världens bästa kvalitet.

Här är ett tidigare inlägg om att gå på gym versus träna hemma.

gymutrustning
En del av hemmautrustningen. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-12-24

Så är det jul igen

amaryllis merry christmas
Amaryllis Merry Christmas! Foto: ©nini.tjader.2015
Så är det jul igen. Trodde inte att någon av mina amaryllisar skulle finnas kvar till julafton. Men jag hade fel. Det här (ovan) är det sista av dem. Den vita tog slut för ett par dagar sedan. Den mellanstora har slagit ut sen jag tog bilden i förrgår.

amaryllis merry christmas
Amaryllis Merry Christmas! Foto: ©nini.tjader.2015
Vacker och bra och riktigt röd sort den här Amaryllis Merry Christmas (ja, den heter så).

amaryllis merry christmas
Amaryllis Merry Christmas! Foto: ©nini.tjader.2015
När den knoppas ser man nästan hur de slår ut… så fort går det.

amaryllisknopp
Amaryllis Merry Christmas i knopp. Foto: ©nini.tjader.2015
Som oftast firar jag jul själv. Eller "firar"? Egentligen inte.

skinkmacka
Skinkmacka. Foto: ©nini.tjader.2015
Men lite tillbehör som bara finns så här års blir det. Som julskinka (kommer att räcka över nyår om den håller – den minsta som fanns var på 2,5 kg…). Piggham Gourmet, den dyraste sorten men även den som fått bäst omdömen på de flesta ställen där man utvärderat smaken på julskinka.

ischoklad
Ischoklad. Foto: ©nini.tjader.2015
Ischoklad gjorde jag i år. Förra årets kokosfett… Ja, det håller så länge. Köpte förra året för att göra ischoklad, men blev sjuk i influensa och inte sugen på någonting alls, inte ens godis, så den blev aldrig gjord då. Jag skippade att göra knäck. Någon måtta får det vara…

adventsljusstake
Adventsstaken. Foto. ©nini.tjader.2015
Adventsstake finns på köksbordet.

ljus
Ljus i mässingsstake. Foto: ©nini.tjader.2015
Ljusen i mässingsstakarna i köket är nästan nedbrunna sen Ulla var här i förra veckan. Vi hade glögg-fika med pepparkakor och dadlar och ädelost och åt också till stearinljusbelysning.

köket
Köket. Foto: ©nini.tjader.2015
Köket ser juligt ut med sina röda tallriksunderlägg …

julmust
Julmust. Foto: ©nini.tjader.2015
Julmust är inhandlad. Men inte mer än två stora flaskor. Jag brukar tröttna någonstans in i flaska två. Det ska vara Apotekarnas julmust. Andra sorter tycker jag inte smakar som de ska. Den ena flaskan är i kylskåpet, den andra står på golvet i köket tills den får rum i julskåpet.

julöl
Julöl. Foto: ©nini.tjader.2015
Julöl är inhandlad. Det skulle ha varit Mariestads, som jag verkligen gillar, men den var slut på ICA Maxi. Det blev en tysk julbrygd som heter Burgenfels. God. Provsmakade den till kycklingfilé i limesås igår kväll. Men inte så mycket julöls-smak som Mariestads. Mycket var slut på ICA Maxi. Även Aftonbladets TV bilaga. Fick tag i den hos Statoil på vägen hem med grannen.

apelsiner
Apelsiner. Foto: ©nini.tjader.2015
Och apelsiner finns. Och grapefruit från Jaffa, Israel. Och glögg med smak av vanilj och choklad finns (supergod, grannen och Ulla och jag har testat). Skulle köpa mer på Systemet men den var slut. Tydligen fler som gillade den. Det blev en starkvins glögg Morbergs som komplement. Jättegod den också. Finns också dadlar, pepparkakor och ädelost (troligen övermogen vid det här laget). Att avnjutas till Kalle Anka. Julskinka. Två sorters sill har jag också, och julköttbullar, sylta och rödbetssallad. Så någon form av jultallrik blir det. Ingen Jansson idag. Den gör jag en annan dag.

God Jul på er allihop! Firar jag jul? Nej, egentligen inte. Det är väldigt skönt att slippa åka iväg någonstans eller tvångs-umgås. Jag föredrar faktiskt att göra helger helt för mig själv i lugn och ro. Inga krav. Ingen stress. Inga måsten. Bara sånt jag själv gillar.

köket
Mitt kök, december 2015. Foto: ©nini.tjader.2015
fågel
Dekorationsfågel. Foto: ©nini.tjader.2015
PS. Orkidéerna har fått nya blommor som precis börjat slå ut… En ny säsong är på väg.

2015-12-23

Denna varma december

vetegräs
Under fågelfröautomaten. Foto. ©nini.tjader.2015
Denna varma december så växer det sånt som inte annars brukar växa i december. Under fågelfröautomaten har vetet (eller durumvetet) slagit rot och grott och blivit till någon slags gräs. Alldeles grönt är det.

vetegräs
Gräs av fågelfrö… Foto: ©nini.tjader.2015
Koltrastarna är då och då där och rycker och äter upp de frön de får tag i på marken. De går ju inte gärna upp i fröautomaten. Det är betydligt mindre fåglar i automaten nu sen vårt träd togs bort, så det kommer också mindre frö på marken åt koltrastarna.

timjan
Två sorters timjan 2015-12-23. Foto: ©nini.tjader.2015
Två sorters timjan är det fortfarande fart i och fullt möjligt att gå ut och skörda vid behov. Det finns även lite persilja där, men inte tillräckligt för att skörda.

mossa
Mossa. Foto: ©ninitjader.2015
I övrigt är gräset grönt av den mossa som växer längs bullerstaketet. Mycket mossa. Bara att plocka upp och lägga i julblommorna om man skulle vilja.

krokus
Krokus 2015-12-23. Foto: ©nini.tjader.2015
Och krokusen har kommit en bit upp. Överallt i rabatterna ser jag den.

krokus
Krokus, 2015-12-23. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag önskar mig att krokusen väntar lite till. Om det kommer snö så skyddar den. I och för sig är det inte första gången jag ser krokustoppar i rabbatterna i december. Det har hänt förr. Men de blommar inte förrän till våren i alla fall.

Hortensiablommorna från i somras är bara torra och bruna, men rätt fina så också.

I övrigt händer det inte så mycket där ute.

hortensia
Hortensiablomma. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-12-22

Det är mörkt där ute

utebelysning
På min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2015
Det är mörkt där ute. (Och då menar jag inte politiskt, flyktingsituationen, att SJ inte längre kommer att köra tåg direkt till Köpenhamn, att SD växer…). Årets mörkaste natt har just passerat. Vi är vid vintersolståndet. Nu vänder det. Ljusmässigt i alla fall.

utebelysning
Ljus på min uteplats. Foto. ©nini.tjader.2015
I det här mörkret behövs det ljus-sättning utomhus och i fönstren. LED-lampor förståss så det inte drar så mycket ström.

utebelysning

fönsterbelysning
Mitt sovrumsfönster från utsidan. Foto: ©nini.tjader.2015
Insyn till mitt sovrum utifrån. Eftersom vi numer har bullerstaketet utanför huset (bakom min rygg här) så är det ingen insyn i sovrummet utifrån om man inte står mellan bullerstaketet och huset.

utebelysning

Det är ju beckmörkt där ute så här års…

fönsterbelysning
Ingången till vardagsrummet från uteplatsen. Foto: ©nini.tjader
 Inte alla år man kan gå ut i natten och fotografera och inte frysa. Ingen snö. +10° varmt i december… Och att ha dörren öppen ändrar inte innetemperaturen särskilt mycket heller ett år som i år.

fönsterbelysning
Ena köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2015
Den halvtransparenta rullgardinen gör att det ser dimmigt ut i övre delen av fönstret. Kanske kulle dra upp den över vintern…  Fönstret ovan är i västerläge. Sommartid avskärmar rullgardinen solen.

julgran, fönsterbelysning
Huset sett utifrån. Foto: ©nini.tjader.2015
Här är huset sett utifrån. Mitt södra köksfönster ser ut som om det brinner… men det är bara en vanlig stor adventsstjärna i fönstret. Konstrasten mot mörket där ute blir jättestor. Julgranen lyser också där ute i mörkret. Ibland får den för sig att lysa hela natten (något är skumt med skymningssensorn, den borde slockna ungefär vid midnatt).

När jag tog de här bilderna (kvällen till gårdagsnatten) upptäckte jag plötslig månen i ett hål i molnen. Jättevackert. Inte fullmåne, men vackert ändå.

månen, moon
Månen. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-12-20

Det där med snö…

Utsikt genom ena köksfönstret 2015-12-20. Foto. ©nini.tjader.2015
Som ovan ser det ut just nu, idag den 20 december 2015, när man tittar ut genom mitt ena köksfönster. Där står julgranen, som tänds då mörkret faller (skymningssensor, batteridriven LED belysning). Grönt och fint. Cirka 10 grader varmt…

Väldigt många tjatar om att de vill ha snö.
Inte jag.
Jag gillar inte snö annat än på bild.
Jag gillar gröna, varma vintrar utan snö och halka. Utan snöskottning.
Det enda bra med snö är att det blir ljusare ute.
Jag har aldrig gillat snö. Inte ens när jag var barn.

snö
Utanför, 2009-12-17
Så här (ovan) såg det ut där ute den 17 december 2009. Och som nedan den 2009-12-24. Jag hade nyligen (1 november 2009) flyttat in i min nuvarande lägenhet och precis kommit på plats.

snö
Utanför 2009-12-24. Foto: ©nini.tjader.2015
snö
Utanför 2010-01-02. Foto: ©nini.tjader.2015
Inga av de buskar och träd som syns på den här bilden ovan finns längre kvar. Man kan se hur litet mirabelleträdet t.v. var då.

snö
Utanför. 2010-02-21. Foto: ©nini.tjader.2015
Och mer snö blev det det året… och nästa.

snö
Utanför. 2012-01-22
Vintern därpå, 2012-2013, kom det extremt mycket snö.

snö
Utanför 2010-12-28. Foto: ©nini.tjader.2015

snö
Utanför mitt köksfönster. 2012-12-21. Foto: ©nini.tjader.2015
snö
2012-12-21 utanför mitt köksfönster. Foto. ©nini.tjader.2015
Den här sortens vinter vill jag inte se igen… SÅ mycket snö.

2013-12-22. Utanför. Foto: ©nini.tjader.2015
Vintern, och snön, kom senare 2013-2014. Mitt i januari blev det lite vitt.
snö
Utanför. 2014-01-13. Foto: ©nini.tjader.2015
Vintern, och snön, kom senare 2013-2014. Mitt i januari blev det lite vitt.
Likadant förra vintern 2014-2015.

snö
2015-01-22. Utanför. Foto: ©nini.tjader.2015
Nej, jag saknar inte snön.
Helst vill jag ha en grön vinter i år igen, som de två senaste som var förhållandevis gröna, med lite snö.