2015-03-30

Plötsligt händer det…

Dany och Nini
Dany och Nini 1965, kibbutz Hagoshrim, Israel.

I fredags eftermiddag/kväll hände det något oväntat.
Plötsligt fick jag en vänförfrågan på FaceBook från en person jag inte haft kontakt med sen cirka 1967…
Dany… en av mitt livs största kärlekar fanns plötsligt där.
Sisådär 50 år senare…
Lite chockartat.
Spännande.
Glädjande.

Det är som jag alltid sagt, FaceBook förenar världar och människor och återfinner förlorade vänskaper som man trott varit borta för alltid och aldrig skulle återknyta till igen.

Han är ny på FaceBook och kommer inte riktigt överens med den. Han har en (1) vän där, jag. Förhoppningsvis vänjer han sig och loggar in regelbundet så det går att kommunicera.

Vi har dock ett språkproblem – tillfälligt hoppas jag.
Jag måste återuppväcka min hebreiska och min franska.

hebreisk tangentbordslayout
Hebreisk tangentbordslayout. Skärmdump.


Jag pratar bättre hebreiska än jag skriver den (det tar evigheter att peta ner en hebreisk bokstav åt gången via Tangentbordsvisning på skärmen, och jag har ännu inte kommit underfund med hur jag kommer åt specialtecknen i hebreiska via iPadens hebreiska tangentbordslayout). Det tar också evigheter för mig att läsa hebreiska.

Å andra sidan är min hebreiska idag betydligt bättre än min franska trots att jag inte pratat hebreiska sen Armand gick bort 2010. (Jag kunde ju ha varit bättre på att hålla kontakten med Malca i Israel, men det är svårt med folk som varken använder FaceBook eller epost… och jobbigt att gå via hennes dotter på FaceBook). Visserligen använde jag franska med Armand också av och till, men min franska är verkligen ett avlägset minne. Numer hör jag bara franska och/eller hebreiska via TV. Använder jag språken kommer de tillbaka. Det vet jag ju.

Hur bra Danys engelska är vet jag inte i nuläget. Det visar sig.

Hur börjar man återknyta en kontakt efter så lång tid?
Vad minns han av mig sen då?
Minns jag rätt om honom sen då?

Vi hade ett ganska stormigt och passionerat förhållande då, på 60-talet.
Lång, snygg, muskulös var han. Vackra händer minns jag.
Smart, intelligent och diskussionsglad var han också. Verbal.
Undrar om han är så idag också…
Tar för givet att han är eller har varit gift och att han har barn. Han kommer från en familj där han var äldst av då 11 syskon (om jag räknat rätt från ett mycket litet gammalt foto jag har).
Och att även han gått i pension (han var polis sist vi sågs på 60-talet).

Det finns så många frågor att man inte frågar någonting alls. Just nu har vi bara utbytt bilder. Hade inte känt igenom honom utan en bild av honom som barn som jag fått av honom då. Som äldre är han märkligt nog lik sig själv som liten pojke. Minus en del hår förståss…

Jag vet inte ens var han bor idag. FaceBook berättade inte det.
Världen har blivit så liten.
Idag kan man ha omedelbar kontakt via sociala medier. Förr tog det en vecka eller två att få ett handskrivet brev, och lika lång tid åt andra hållet.

Omtumlande, minst sagt.

Dany
Danys bild på FaceBook idag.



2015-03-28

Nordiska Trädgårdar 2015 – Trädgårdsmässan

Fritillaria
Fritillaria. Foto: ©nini.tjader.2015
I torsdags, den 26 mars, besökte jag Nordiska Trädgårdar 2015 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det var första dagen på mässan. Den pågår till och med imorgon söndag.
Trevlig mässa, men för många besökare redan första dagen.  Jakten på sticklingar från pelargoner och andra blommor pågick som vanligt. Vissa besökare…sprang omkring som galningar utan att se några andra besökare, knuffades, trängde sig in framför en när man stod och tittade på något, tydligen rädda att missa något fynd.
Mässan hade så kallade idéträdgårdar. De flesta var ointressant och alldeles för utstuderade. (Vem bygger exempelvis miljöer av böcker i en trädgård?) Jag gillade bara en av dem, kallad Hängande Trädgård av Trendstefan (Stefan Nilsson). Den var sittvänlig och vilsam. Och intressant.
Hanging garden by Trendstefan
Hängande trädgård Foto:©nini.tjader.2015
Vissa utställare hade tagit dit träd från Tyskland, tajmade så de skulle blomma till mässans öppnande. Det berättade en av utställarna. De tajmade det helt rätt och träden/buskarna spred en underbar doft på mässan.
Flowering trees
Blommande träd. Foto: ©nini.tjader.2015.
Där fanns också en balkongutställning. Jag gillade inte någon av de visade balkongerna. Vad är det för vits med en balkong om den är så över-dekorerad och full med saker att det inte återstår någon plats att sitta och njuta av att vara utomhus?
Overdecorated balcony
Överdekorerad balkong. Foto: ©nini.tjader.2015
En av facktidningarna som ställde ut sålde nog många nya prenumerationer eftersom alla som tecknade en prenumeration också fick en "Dramaten", något som behövs på en sån här mässa där man kan handla överallt. Såg dessa "Dramaten" precis överallt efter några timmar.
"Dramaten"
"Dramaten" Gratis, förutsatt att du tecknade en prenumeration på en specifik tidning.
Foto: ©nini.tjader.2015
Den här sortens mässa säljer alla sorters ting, som hattar, verktyg, blommor, plantor, buskar, trädgårdstillbehör, möbler…och en massa annat också.
Jag köpte tre saker. En plant-lampa som ger naturligt ljus light (LED) särskilt anpassat för växter inomhus. Jag köpte också sex olika sorters kryddplantor.
Natural light lamp and herbs
Lampa för naturligt ljus. Foto ©nini.tjader.2015
Nej, kryddplantorna och lampan ska inte fortsatt stå på köksbordet. Det är en tillfällig placering medan jag testar lampan och inte ännu planterat om kryddväxterna i större krukor (det behövs, de blir torra på nolltid). Köpte lampan till mässpris (270 kronor). Finns i flera olika färger hos Venso Eco Solutions.
Jag löpte också en "plantbur" med medföljande planta. Inte för att jag behövde den, men för att jag gillade den. Hänger för närvarande i ena köksfönstret. Den har likheter med den servetthållare jag har på köksbordet som jag köpte för flera år sedan. Det är lite svårt att vattna plantan i buren upptäckte jag… 
Caged flower
Planta i bur. Foto: ©nini.tjader.2015
ujblogo100

2015-03-27

Det där med våfflor…

våffeljärn
Våffeljärn. Foto: ©nini.tjader.2015
Fick för mig att jag skulle göra våfflor. Våffelsmetspulver köpte jag i förra veckan. Jo, jag vet att det är enkelt att röra till en våffelsmet själv.

Så jag gjorde våfflor igår.
Kletigt.
Smetigt.
Rinner alltid över.
Och rinner det inte över så fastnar de så man knappt får loss dem från våffeljärnet.

våfflor
Våfflor. Foto: ©nini.tjader.2015
Det blev en hög (+ en som jag åt upp under tillverkningen av dem, + den första som jag kastade för att den hade en massa svarta flagor på ena sidan och såg bränd ut).

våfflor
Våfflor. Foto: ©nini.tjader.2015
Mina våfflor blir aldrig så snygga som de man annars ser på bild. Blir alltid en massa trasiga kanter och bara ena sidan (den som är nedåt i våffeljärnet) ser någorlunda ut så som en våffla ska se ut. Det var inget fel på smaken i alla fall. Luftiga, frasiga och feta… (175 gram smält smör).

På paketet står de att de ska ätas nygräddade…
Om man ska få nygräddade våfflor (eller plättar eller pannkakor också för den delen) krävs det att man har en köksslav som stå där och gräddar medan man äter de nygräddade…
Jag har ingen köksslav så jag får mina ganska kalla. Med vispgrädde och jordgubbssylt förstås.

våffeljärn
Lägg till bildtext
När jag var klar såg jag att våffeljärnet släppte stora flagor svart färg  så det blev vitt under. Undrar hur mycket flagor det var i våfflorna…

Våffeljärnet är nu i påsen som ska till tippen. Känns inte riktigt hälsosamt att använda det mer… En bunt färdiga våfflor ligger i kylskåpet. Tror jag kastar dem också.

Min karriär som våffel-tillverkare är över.

2015-03-25

Färgglada tuppar

tupp, trätupp
Dalatupp. Foto: ©nini.tjader.2015
Så här års kommer alla tuppar och kycklingar etc. fram hos folk. Men den här tuppen (ovan) står framme året om. "Dalatuppen" i trä, med lagad tuppkam. 5,5 cm hög och 3 cm bred bor den bredvid mina två dalahästar. Har haft den hela mitt liv. Väldigt folkloristisk, färggrann och naivt målad.

Påsktuppar är tydligen gammal tradition om man googlar på det. Och tydligen säljs de även på auktioner nu för tiden.

En annan sorts tuppar – som jag inte vet om de är förknippade med påsk eller inte – är de här tre i metall som jag köpte i Portugal 1988. Färgglada de också. De var/är typiska turistsouvenirer och, som jag förstått det, rätt vanliga.

tuppar
Portugisiska tuppar. Foto: ©nini.tjader.2015


Påskpynta? Nää. Jag firar inte påsk. Men knipsa av lite grenar och ta in är rätt trevligt så här års. Sätta fjädervippor i grenarna, eller i buskar och träd utomhus som en del av mina grannar gör … Tveksamt.

Verklighetens tuppar är minst lika färggranna. Den nedan fotade jag på förra årets Nordiska Trädgårdar mässa. Den kan i och för sig vara en höna… Om de har tuppar och höns även i år återstår att se. På torsdag är det dags igen. Och jag kommer att vara där (i Älvsjö), trots att jag alltid blir lika irriterad på alla sticklings-jagande damer och herrar med Dramaten-vagnar. Men i år tänker jag inte besöka trädgårdsmässan i Kista i april.  Den mässan är inte alls lika bra. Den i Älvsjö är den stora och mest intressanta.

(Att jag alls tog fram bilder på tuppar beror annars på att jag tänker lägga in en påskhälsning på bostadsrättsföreningens hemsida).

tupp
Tupp (eller är det en höna?) på Nordiska Trädgårdar 2014 mässan. Foto: ©nini.tjader.2014

2015-03-24

Växtkraft

ek, ekollon
Ek nummer tre. Foto: ©nini.tjader.2015
Nu har den tredje lilla eken tagit sig ut ur och upp ur ekollonet som jag efter några månader hängande över vatten i en glasburk planterade i jord i en kruka. Vilken växtkraft! Den kyfte bort skalet från ekollonet och blev så här stor på ett dygn. Ska sägas att den hade rätt rejäla rötter redan innan den kom i jorden.

ek, ekollon
Ek nummer två. Foto: ©nini.tjader.2015
Ekollon nummer två som jag planterade i jord har blivit en så här stor ek på några dagar. Flerstammig dessutom.

ek, ekollon
Ek nummer ett. Foto: ©nini.tjader.2015
Och den första eken, som var först med att få blad upp ur ekollonet och därefter stått still i växten i ett par månader, har nu börjat växa igen sen den kom i jord.  Det kommer nytt där i toppen. Inspirerad av sina andra ekollon-kompisar?

En annan sorts växtkraft är vårblommorna som bara tränger sig upp ur marken och genom löven. Som blåsipporna här. Nu väntar jag bara på vitsipporna som enligt rapport slagit ut på Öland. Men inte här riktigt än.

blåsippor
Blåsippor. Foto med iPhone 5S: ©nini.tjader.2015

Grundrecept matbröd

bröd, matbröd, bread
Matbröd. Foto: ©nini.tjader.2015

Det är ganska enkelt att baka vanligt matbröd.

Ingredienser:

1 paket jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
13-15 dl vetemjöl special (eller 13-15 dl valfria sorter blandade)
1 msk olivolja
2,5 tsk salt

Gör så här:

• smula ner jästen i 5 dl kallt vatten och blanda väl
• häll i mjöl och olivolja
• kör i matberedare cirka 10 minuter och häll i saltet mot slutet
• degen får vara lös men inte kladdig. Ha i lite mer mjöl om det behövs.
• knåda ihop degen och lägg den i en bunke täckt med plast.
• låt jäsa dragfritt i cirka 2 timmar
• häll upp degen och knåda den lätt (inte för länge)
• dela i två delar och lägg på plåt på bakpapper och täck med en handduk
• jäs i cirka en timme
• värm ugnen till 250° C. Sätt mot slutet in en ugnssäker bunke med cirka en halv liter vatten. Vatten gör att brödet får en bra skorpa.
• sänk ugnsvärmen till 225°C precis innan plåten sätts in
• skär skåror i bröden med vass kniv innan de sätts in i ugnen
• sätt in plåten med de skårade bröden i ugnen
• grädda i cirka 20-25 minuter (tiden kan variera beroende på ugn)
• tag ut och låt svalna på galler under en handduk


Variation:

– Hacka några soltorkade tomater och ha i degen
– Hacka några oliver och ha i degen
– Smula ner torkad oregano i degen
Du kan ha i alla tre samtidigt och får då ett fantastiskt gott medelhavsbröd.

Tänk på att bröden fortsätter växa när de jäser så lägg dem inte för nära varandra på plåten. Då växer de ihop, som här.

bröd, matbröd, bread
Matbröd. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-03-22

För mycket persilja

slätbladig persilja
Persilja. Foto. ©nini.tjader.2015
Köpte en knippe slätbladig persilja nyligen på ICA Maxi.
Men varför är det så mycket i dem?
En tredjedel användes.
En tredjedel vissnade på två dagar och gick i soporna.
En tredjedel frös jag in (utan stjälkarna).

Jag önskar mig mindre storlek på knippena…
Den slätbladiga persiljan finns ju inte i fina små krukor som den krusiga.
Men jag föredrar slätbladig. Under den varma säsongen odlar jag den själv och kan ta precis så mycket jag behöver.
Men så här års… Just nu är den dessutom gömd under snö.

2015-03-21

Neeej……………………

snö
Foto: ©nini.tjader.2015
Så här såg det ut i morse…
Snön var tillbaka.
Jag ogillar starkt all form av snö i alla sammanhang.

snö, uteplats
Foto: ©nini.tjader.2015
Så här såg uteplatsen ut genom fönstret.

snö, uteplats
Foto: ©nini.tjader.2015
Lika illa överallt…

snö, kaprifol, solcellslampa
Foto: ©nini.tjader.2015
snö, vattenkannor
Vattenkannor. Foto: ©nini.tjader.2015
Vattenkannorna ställde jag ut i går förmiddag för att få bort dem från förrådet. Inget vatten i dem då, men det blev väl nu när snön smälte ner i dem.

snö, penseer
Foto: ©nini.tjader.2015
Och penséerna snöade över också. När snön senare smälte  bort i solen såg de helt OK ut.

snö, solcellslampa, regnmätare
Foto: ©nini.tjader.2015
10 mm blev det i regnmätaren (som jag tömde eftersom det ska vara minusgrader i natt). Borstade bort snön på den soldrivna lampan men ikväll lyser den inte. Hann väl inte ladda som den skulle.

snö, mirabelleträd
Mirabelleträdet. Foto: ©nini.tjader.2015
Som tur är hade inte mirabellträdet börjat blomma än – det skulle gått hårt åt blommorna.  Men blomningen är inte långt bort om det blir varmt igen. Vackert, javisst. Men det blåste och töade bort ganska snabbt.

snö
Foto: ©nini.tjader.2015
Jag såg också spåren av Gustav i snön. De försvann med snön lite senare. Krusbärsbusken blev i princip översnöad.

snö, narcisser
Foto: ©nini.tjader.2015

Och narcisserna sticker upp ur snön. Dom klarar sig. Liksom även alla krokus etc. som blommat för fullt. Så fort snön smälte reste de på sig igen och öppnade blommorna. Frågan är hur det går med de bin som häromdagen hade vaknat och surrade omkring i krokusarna. Överlever de ett sånt här bakslag?

ek, ekollon
Foto:©nini.tjader.2015
Och inomhus har jag fått en liten ek till. Satte de ekollon med bästa rötter i jord för ett tag sen. Och den här gillade det.

2015-03-20

Kladdkaka

kladdkaka
Kladdkaka. Foto:©nini.tjader.2015

Kladdkaka

Jag gjorde kladdkaka för andra gången i livet häromdagen. Den första jag gjorde för ett tag sen blev alldeles rinnig och innehöll smält 70%-ig choklad. Den här gången ville jag prova med kakao-pulver. Det var betydligt enklare och blev väldigt mycket bättre. Minst lika bra som Frödinges frysta var det någon som sa…
Tänk på att värmen gör att kakan stelnar lite mer efter att den tagits ur ugnen.

Ingredienser

150 gram smör
3 normalstora ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao (jag använde en sort som heter Cancao från Canderel och är osötad och innehåller 50% kakao)
1/2 msk vaniljsocker
2 krm salt

kladdkaka
Kladdkaka. Foto. ©nini.tjader.2015

Gör så här:

• Sätt ugnen på 175°
• Smält smöret
• Rör ihop ägg och socker i en bunke
• Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner ägg- &sockersmeten i den tillsammans med det smälta smöret.
• Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm.
• Häll den färdigblandade smeten i formen.
• Grädda i mitten av ugnen cirka 17–20 minuter tills kakan är torr på ytan men fortfarande känns lite lös i mitten. I min ugn (som är lite trött) tog det hela 25 minuter… Så lång tid ska det normalt inte behöva ta.
• Låt kakan svalna.

Servera med vispad grädde eller vaniljglass och lite hallon (går bra med tinade).

Kladdkaka. Foto: ©nini.tjader.2015

Försten ut

penséer
Penséer. Foto: ©nini.tjader.2015
Först ut på uteplatsen vad gäller levande blommor är som alltid penséerna. I år är de blå, ljusblå. Vanligtvis brukar jag ha gula för att de doftar så gott. Återstår att se om de ljusblå har någon doft eller inte. De tål något enstaka snöfall om det blir så. Just nu regnar det på dem.

Jag gillar penséer. De brukar hålla och blomma oavbrutet till en bit efter midsommar. Under förutsättning att man hela tiden plockar bort vissna blommor. 29:90 för 10 stycken på ICA Maxi är ett helt OK pris.

penséer
Penséer. Foto: ©nini.tjader.201


2015-03-18

Nu säljer jag min cykel

cykel, damcykel, ultra
Ninis cykel. Foto: ©nini.tjader.2015

Jag skrev om min cykel och mina cyklar senast i juli förra året.
Men nu har jag beslutat mig för att sälja min senaste cykel.
Varför då kan kan man fråga sig?
Sedan jag flyttade till Tumba för cirka 5,5 år sedan har jag nästan slutat cykla. Det är helt enkelt för backigt. Vilket håll man än cyklar mot så är det en jättebacke när man ska tillbaka. I Huddinge, där jag tidigare bodde, var det platt och cykelvänligt.
Förra sommaren blev den använd en enda gång. Fram och tillbaka till Hemköp för att hämta ett paket.
Året innan nästan inte alls för att det regnade lite för ofta.
Dessutom blir jag inte yngre. Motion får jag på gymet och på träningscykeln hemma. Ute går jag hellre till fots än cyklar numer.
Så nu är den till salu.
Någon som är intresserad?

cykel, damcykel, ultra
Ninis cykel. Foto: ©nini.tjader.2015
Det är en 24-växlad (Shimano), röd, damcykel av märket ULTRA. I mycket gott skick. Inklusive lås, tre svarta cykelkorgar enligt bild, pakethållare, stöd, pump, vattenflaskhållare, frambelysning av LED-typ (batteridriven), hjälm. Handbromsar.

Hämtpris i Tumba, kontant är minimum 2.500 kronor eller högstbjudande.

Jag lägger upp den på Blocket under dagen.

cykel, damcykel, ultra
Ninis cykel. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-03-15

Containerfynd

glaskupa
Glaskupa. Foto: ©nini.tjader.2015
Jag slutar aldrig förvåna mig över vad folk slänger som man kan hitta i sop-containern. Fullgoda saker som någon annan kan få glädje av, eller som kan säljas, eller som kan ges bort till exempelvis Myrorna eller liknande.

Två såna här glaskupor hittade jag i vår sop-container i veckan. Ganska små, men fina och helt felfria.

karaff, glas
Karaff med glas. Foto: ©nini.tjader.2015
I containern fanns också en helt felfri karaff med tillhörande glas. Glaset kan sättas ner i karaffen i valfri riktning. Love it. Jättefin.

karaff, glas
karaff, glas

Och så en hel massa ljusglas för värmeljus eller andra ljus. Större modell.

ljusglas
Ljusglas. Foto: ©nini.tjader.2015
Svarta, rosa och vita. De rosa fanns det bara två hela av, de svarta och vita desto fler. Och så många transparenta med vit rand.

ljusglas
Ljusglas. Foto: ©nini.tjader.2015
Det enda som behövdes var lite diskning och torkning.

Varför slänger folk helt felfria saker istället för att ställa det bredvid containern med en lapp att varsågod och ta eller något i den vägen? Jo det fanns fler saker där i containern, men det här var det jag tog hand om.