2015-03-24

Grundrecept matbröd

bröd, matbröd, bread
Matbröd. Foto: ©nini.tjader.2015

Det är ganska enkelt att baka vanligt matbröd.

Ingredienser:

1 paket jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
13-15 dl vetemjöl special (eller 13-15 dl valfria sorter blandade)
1 msk olivolja
2,5 tsk salt

Gör så här:

• smula ner jästen i 5 dl kallt vatten och blanda väl
• häll i mjöl och olivolja
• kör i matberedare cirka 10 minuter och häll i saltet mot slutet
• degen får vara lös men inte kladdig. Ha i lite mer mjöl om det behövs.
• knåda ihop degen och lägg den i en bunke täckt med plast.
• låt jäsa dragfritt i cirka 2 timmar
• häll upp degen och knåda den lätt (inte för länge)
• dela i två delar och lägg på plåt på bakpapper och täck med en handduk
• jäs i cirka en timme
• värm ugnen till 250° C. Sätt mot slutet in en ugnssäker bunke med cirka en halv liter vatten. Vatten gör att brödet får en bra skorpa.
• sänk ugnsvärmen till 225°C precis innan plåten sätts in
• skär skåror i bröden med vass kniv innan de sätts in i ugnen
• sätt in plåten med de skårade bröden i ugnen
• grädda i cirka 20-25 minuter (tiden kan variera beroende på ugn)
• tag ut och låt svalna på galler under en handduk


Variation:

– Hacka några soltorkade tomater och ha i degen
– Hacka några oliver och ha i degen
– Smula ner torkad oregano i degen
Du kan ha i alla tre samtidigt och får då ett fantastiskt gott medelhavsbröd.

Tänk på att bröden fortsätter växa när de jäser så lägg dem inte för nära varandra på plåten. Då växer de ihop, som här.

bröd, matbröd, bread
Matbröd. Foto: ©nini.tjader.2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar