2014-06-23

Fågelungar överallt

Foto: ©nini.tjader.2014
De är överallt. Fågelungarna. Hänger som klasar i jordnötsautomaten som de på sistone lärt sig av sina föräldrar att använda. De är i träden, i buskarna, överallt hör man deras pipande på att bli matade.

Foto: ©nini.tjader.2014
Även hackspetten har ungar, men den ovan är den vuxna hanen.

Foto: ©nini.tjader.2014
Talgoxarna är riktigt många. Som mest har jag räknat till sex stycken samtidigt i den här jordnötsautomaten. När automaten är halvfull ryms inte lika många.

Foto: ©nini.tjader.2014
Hackspettunge till vänster, pappa hackspett till höger. Mamma är i trädet medan de här väntar på sin tur till jordnötsautomaten som just då var full med talgoxar.

Foto: ©nini.tjader.2014
Hackspettunge till vänster, vuxen hackspett till höger. Det här är mirabelleträdet som samtliga fåglar älskar att vara i.

Foto: ©nini.tjader.2014
Hackspettungen ensam i trädet. Ser lite undrande ut om han ska hacka på det eller inte…

Det är kul att kolla in hur fåglarna beter sig och hur hierarkin mellan dem ser ut. Hackspetten har oftast företräde, men häromdagen såg jag en modig talgoxe-unge sätta sig på samma jordnötsautomat som pappa hackspett och tigga mat från honom – och blev matad! Högst i hierarkin är hackspetten, sen kommer nötväckan som oftast kommer i par, därefter pilfinkarna (som också har massor av duniga ungar som flyger lite osäkert), och sedan talgoxarna. Sist just nu är blåmesen som har blivit lite undanskuffad. Blåmesen får göra sällskap med bofinken och skogsduvan på marken och ta det som hackspetten sprätter ner. Men då lever de farligt där på marken.

Några av småfåglarna har gått åt. Grannens Alice (honkatt) har tagit några – som hon leker med tills de dör – och hon ligger ofta och trycker under krusbärsbusken och vaktar på dem för att se om hon får tag på någon. Grannens Gustav (hankatt) har tagit några och burit hem och lagt på sin mattallrik inne… En hackspett (inte en av våra) hittades nyligen död på entrésidan av huset. Det är så det går till i naturen…

Jag ger småfåglarna mat över sommaren (skalade jordnötter för fåglar – svåra att få tag i över sommaren, man får dammsuga internet efter leverantörer som har) för att de ska sätta i sig larver och andra kryp som annars äter upp delar av växtligheten. Det fungerar bra. Bladlössen blir man dock tyvärr inte av med med småfåglarnas hjälp.

I år blir vi tvungna att köpa bärnät mot småfåglarna för det ser ut att bli riktigt gott om hallon för första gången på grannens och mina gemensamma hallonbuskar som vi satte häromåret. Än är det ingen fara. Hallonen har bara börjat visa sig som små grå anlag än så länge. Än är bara hallonblommorna föda åt bin och humlor. Kommer de åt genom bärnät?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar