2020-09-26

Restgarner i bomull

Den runda filten. Foto: ©nini.tjader.2020

Jag hade en massa restgarner i bomull som jag ville bli av med. Att sticka disktrasor är inget jag ville göra för jag skulle aldrig använda dem. Tacka vet jag Wettex… Eller handdukar stickar jag inte heller. Skulle aldrig använda dem heller.

Jag är så trött på bomullsgarn. SÅ tråkigt att sticka med och det man gör, om man gör tröjor etc.,  blir inte heller särskilt trevliga att ha på sig. Det är något med hur materialet känns. Och att det förlorar formen och töjer sig. Samtidigt som det blir stelt efter tvätt.

Restgarner i bomull. Foto: ©nini.tjader.2020

Har försökt sticka slut på bomullsgarnet i några år nu. Men det blev alltid något kvar av vare färg.

Den runda filten. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu ville jag ville göra av med det bomullsgarn jag hade kvar. Lyckades nästan.

Tänkte att jag kunde göra en till av #denrundafilten. Nu i bomull. Fast utan de mönsterpluppar som egentligen ingår i mönstret vid färgbytena.

Den runda filten. Foto: ©nini.tjader.2020

Den runda filten är rolig att sticka. Man stickar bara runt runt runt med rundsticka. Ökar en maska vid markörerna vart fjärde varv. Sakta växer den och blir större och större. Och perfekt rund.

Den runda filten. Foto: ©nini.tjader.2020

Jag hade ingen plan för hur färgerna skulle placeras eller hur många varv det skulle vara för varje färg. Jag stickade helt enkelt tills varje nystan tog slut och sen bytte jag färg. Det var ju bara restgarner så det var varierande mängd garn av varje färg. Den uppmärksamme ser att det inte finns något blått i det här, Helt enkelt för att jag stickat så mycket i blått bomullsgarn att det i princip tagit slut. Har sparat lite om jag skulle behöva till de färdiga plaggen av någon anledning.

Den runda filten. Foto: ©nini.tjader.2020

Jag gjorde inte slut på allt svart och rött. Kvar blev också nästan ett helt nystan beige. Jag gillar inte beige i några sammanhang. Ett nystan i en otäck gul färg blev också kvar.

Den runda filten. Foto: ©nini.tjader.2019

En glad-filt? Den är 104 cm tvärs över. Maskantalet då jag maskade av var 736 maskor.

Den runda filten. Foto: ©nini.tjader.2020

Alla trådar är fästa. Nu ska jag bara blocka den så den blir lite slätare.

Vad jag ska ha den till? Vet inte. Det var ett bra restgarnsprojekt och fantastisk TV-stickning då man inte behövde tänka så mycket. Man kan ha den som sjal, men eftersom det är bomull känns det som att linda en handduk runt halsen… 

Jag använde en 150 cm lång rundsticka.

Mönstret till #denrundafilten kommer från Tantkofta. Hittas här: https://www.tantkofta.se/denrundafilten


2020-09-25

Nu är nästan alla krukväxter inne

Blommorna i vardagsrummet. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu är nästan alla blommor i kruka inomhus. Tomatplantan (Tiny Tim), tog jag in häromdagen också då bladen på den blivit gula. Dess gröna tomater ligger på ett fat i köket och eftermognar.

Tiny Tim tomater på eftermognad. Foto: ©nini.tjader.2020

Kvar där ute finns en Caliente pelargon där bladen av okänd anledning blivit röda för några veckor sedan, två Årets Pelargon 2020 och de pelargoner som finns i blomlådorna på räcket till uteplatsen, och krukan med jätteverbena.

Den röda Calliente pelargonen med röda blad. Foto: ©nini.tjader.2020

Den röda Callienten med röda blad kommer att gå i soporna (jag har tre till inomhus där bladen är gröna).

Årets pelargon 2020. Foto: ©nini.tjaer.2020

Det får även de två Årets Pelargon, Zonalpelargonen Tango Deep Rose With Eye, som är vackra när de blommar men bara har varit problem sen jag köpte dem. Bladen föll av, blommorna som fanns på dem när jag köpte dem vissnade och föll av, det tog lång tid innan det kom nya blommor, drabbades av skyfall och hagel, blommorna vissnade, den blev angripen av hungriga larver… och nu senast är det något smått som äter av blomknopparna. På håll ser den fin ut, så den får står där tills den fryser bort.

De röda Ica-pelargonerna i blomlådorna. Foto: ©nini.tjader.2020

De röda, billiga (3 stycken för 99 kr), pelargonerna från ICA i blomlådorna längs uteplatsens räcke går också i soporna. Inte mycket kvar av dem efter ett antal skyfall och blåst och en del hungriga larver.

Jätteverbena med humla. Foto: ©nini.tjader.2020

Och jätteverbenan går också i soporna när den är slut för säsongen. Humlorna älskar den, men den är inte perenn även om det hänt att den frösått sig. Den får stå kvar ute ett tag till innan den går i soporna.

Den 10-11 oktober har vi städdag och container för trädgårdsavfall (och container för grovsopor). Då går det sista i soporna både av vanligt trädgårdsavfall och de plantor som bott i krukor den här sommaren.

I vardagsrumsjungeln. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu börjar det bli djungel inomhus och svårt att hitta plats för något mer. Jag har ju vanliga inomhus-krukväxter också som ska få plats. Jag vet ju att det med tiden glesas ut när vissa av de växter man flyttat in lägger av och dör för att de inte gillar att vara inomhus i vanlig rumsvärme. Vanlig rumsvärme är det enda jag har att erbjuda dem. Fikonträden får extra blombelysning, men de övriga får nöja sig med ljus från fönster och någon annan lampa. I de flesta fall fungerar det.

Jungeln i vardagsrumsfönstret. foto: ©nini.tjader.2020

Så här i början efter det växterna kommit in blir det mycket plockande av skräpande blomblad och skräpande vissnande blad. Och så får man hålla ögonen på dem så man inte burit in någon inneboende (larv eller annat). Måste exempelvis ta en extra koll på min rosa rosenknoppspelargon. Ser ut som om det ramlat larvbajs från den… svarta små kulor. Eller är det frö? Har dock inte sett något som rört sig på den.

Larven… Foto: ©nini.tjader.2020

Jo det var mycket riktigt larvbajs. En jättestor larv ertappades. Den gömde sig bra längs skaftet till en pelargonblomma. Den var ca 6 cm lång och 1 cm bred. Förpassade den till utomhuslivet hos ICA-pelargonerna… Gör inget om den äter på dem.

Fragrant Frosty och Tessaloniki. Foto: ©nini.tjaer.2020

Min Fragrant Frosty (doftpelargon) mår än så länge bra. Men som vanligt när doftpelargonerna kommer inomhus sätter den igång att växa och riskerar att bli hög och tanig.

Pelargonen Tessaloniki. Foto. ©nini.tjader.2020

I vardagsrummet står också min röda, lite annorlunda Tessaloniki pelargon. Den har haft larver som ätit på den utomhus och den började se maläten ut redan innan jag flyttade in den. Har plockat bort massor av vissna blad på den sedan den kom inomhus. Nu börjar blommorna se fina ut, men hela växten är maläten… Förhoppningsvis skärper den till sig så att den överlever inomhuslivet över vintern. Vill gärna ha den kvar.

Jungeln i ena köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2020

Med erfarenhet från tidigare år vet jag att fikonträden i vardagsrummet brukar klara inomhuslivet. Och Caliente och Rosenknoppspelargonerna brukar det också gå bra för.

Viola Hederacea. Foto: ©nini.tjader.2020

Malabarspenaten och en Viola Hederacea verkar också trivas med inomhuslivet. Den senare höll jag på att ta död på häromdagen. Hade glömt vattna den och den låg alldeles platt i krukan… Med vattning kom den till liv igen och ser nu bra ut. Och den har vuxit sen den kom in. Visste inte att man kunde övervintra den inomhus. Det lärde jag mig från en av mina FaceBookgrupper.

Vit Mårbacka. Foto: ©nini.tjader.2020

Hur min vita Mårbacka pelargon klarar inomhuslivet visar sig. Men Mårbackor brukar ju klara att vara inomhus.

Jungeln i sovrummet. Foto: ©nini.tjader.2020

I sovrummet fanns också en P. Australe, en australisk doftpelargon. Den gillar inte inomhuslivet, men det visste jag från ett försök med övervintring med den ett tidigare år. Bladen gulnar och/eller torkar. Visade sig att den tyvärr fått vita flygare så den fick snabbt flytta ut igen innan den smittade övriga växter. Den åker också i soporna. Visst, man kan kanske rädda den med diverse knep, men det är för tidskrävande så den åker.

P. Australe innan flygarna slog till. Foto: ©nini.tjader.2020
P. Australe efter flygarangreppet. Nu utomhus på väg till sopsäcken. Foto ©nini.tjader.2020

Vita flygare på P.Australe. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu är det fullt i fönstren och fönstrens närområden. Jag har två fönster i köket, ett i vardagsrummet och ett i sovrummet.

Med tiden kommer jungeln att glesas ut och vissa växter dö. Så är det ju. Uteblommorna samsas med de vanliga inneblommorna. Det brukar gå bra. Men jag ska nog stänga av elementen i köket. Har känt de senaste dagarna att värmen är på nu.

I köksfönstren. Foto: ©nini.tjader.2020


2020-09-23

R.I.P. Walter


Grannens hund Walter, en bassett, finns inte mer. Walter var en väldigt trevlig och vänlig bassett. Han hade hälsoproblem så häromdagen fick han somna in.

R.I.P. Walter.



Photos: ©nini.tjader.2020

2020-09-13

Min Inga krusiduller/No Frills tröja

nofrillssweater
No Frills Sweater, raglan-ok. Foto: ©nini.tjader.2020

Ibland får man lust att sticka något enkelt, utan mönster, i en enda färg, utan några utsmyckningar över huvud taget. Så var det när jag valde att sticka tröjan Utan krusiduller/No frills av Petite Knit. Men det var först efter att jag börjat och börjat om en annan tröja där jag inte kom överens med flätmönstret på den. Började om och repade upp den ungefär tre gånger innan jag bytte spår och tog ett mönster jag kom bättre överens med.

Det mönster jag inte kom överens med heter Sunny Every Day och är av Ailbiona McLochlainn. Finns att köpa på Ravelry.

sunnyeverydaysweater
Sunny Every Day cardigan – här gav jag upp. Foto: ©nini.tjader.2020

Även mönstret till No Frills Sweater/Inga Krusiduller Sweater finns att köpa på Ravelry.

Garnet jag använt är Nordic Wool från Novita. Stickor nummer 4. Rundstickor i varierande längd beroende på vilken del jag stickat på tröjan. Och strumpstickor för nederdelen av ärmarna.

No Frills Sweater. photo: ©nini.tjader.2020

Jag har stickat andra modeller från Petite Knit och vet att beskrivningarna är tydliga och bra och att resultatet blir bra. De två tidigare modeller jag stickat i hennes design är Cumulus Blus och Ankers Tröja My Size (för vuxen). Alla hennes mönster finns på flera språk och i många storlekar. Ankers Tröja My size har jag till och med gjort två gånger, i olika garner.

Här finns rapport om min Cumulus Blus.

Här finns rapport om Ankers Tröja (rulla ner på sidan till efter texten om julvanten)

nofrillssweater
No Frills sweater. Foto: ©nini.tjader.2020

En sak jag fick problem med med Inga Krusiduller tröjan var de förkortade varven i nacken. Jag har med tiden lärt mig att de varven är nödvändiga för att en tröja ska sitta bra och få rätt höjd i nacken. Förr hoppade jag helt enkelt över de varv i beskrivningen som var för förkortade varv. Resultatet blir bättre om man gör dem. Fick till det till sist när jag fattat att beskrivningen gick från mitt bak och tillbaka. Det gäller att läsa rätt och ordentligt…

nofrillssweater
No Frills Sweater. Foto:©nini.tjader.2020

Sen var det bara slätstickning runt-runt-runt i vad som kändes som all evighet. Men bra TV-stickning. Det enda man behövde hålla reda på var raglanökningarna vart annat varv så länge oket stickades. Och sen minskningarna på ärmarna vart femte varv. När ärmen blev för smal för rundsticka gick jag över till strumpstickor.

nofrillssweater
No Frills Sweater. Foto: ©nini.tjader.2020
nofrillssweater

nofrillssweater
No Frills Sweater. Foto: ©nini-tjader.2020

7 cm resår nedtill på tröjan. Vanlig resår, 1 avig 1 rät.

nofrillssweater
No Frills Sweater, ärmen med strumpstickor. Foto: ©nini.tjader.2020

nofrillssweater
No Frills Sweater. En ärm klar. Foto: ©nini.tjader.2020

nofrillssweater
No Frills sweater. Nästan klar. Foto: ©nini.tjader.2020

nofrillssweater
No Frills Sweater. Foto: ©nini.tjader.2020

På tork, platt på en handduk, efter tvätt i tvättmaskinens ull-program med ull-tvättmedel Skona.

nofrillssweater
No Frills Sweater. Klar den 9 september 2020.

Blockad och klar. Den blev riktigt bra. Jag är nöjd.

2020-09-01

Bärpaj, snabb och enkel

svartvinbärspaj
Bärpaj med bra pajbotten Foto: ©nini,tjader.2020

Häromdagen hittade jag ett recept hos land.se på ett annat sätt att göra bärpaj än det jag normalt använder. Så jag testade och det blev jättebra. Den ska jag göra fler gånger med lite olika bär. Originalreceptet hos Land är för en blåbärspaj. Jag gjorde en svarta vinbärspaj. Hade inga blåbär kvar. Det som var så bra med den här pajen är pajbottnen. När jag fått ihop tillräcklig mängd björnbär ska jag göra pajen med dem.

Här finns originalreceptet till pajen. Lustigt nog heter den där Ninis paj.

Svart vinbärspaj innan den åkte in i ugnen Foto: ©nini,tjader.2020

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • en eller två nypor salt
  • ½ tsk bakpulver
  • ca 250 g blåbär aller andra bär, färska eller frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en skål och häll över det smälta smöret. Vänd snabbt ihop till en jämn, fast smet.
  4. Lägg smeten (degen) i en pajform med fasta kanter och tryck ut den med en sked. Se till att smeten går upp en bit på kanterna.
  5. Häll bären i ett jämnt lager över och ställ in i ugnen, lite under mitten.
  6. Klart efter ca 25 minuter. Kanterna ska få lite färg och bären ska bubbla.
svartvinbärspaj
Färdig svartvinbärspaj Foto: ©nini,tjader.2020


Jag gjorde en enkel vispad smaksatt vaniljgrädde till pajen.
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 2 msk florsocker
  • 3 dl vispgrädde
Vispa ihop till vispgrädde-konsistens. Eller ät med köpt Vaniljvisp (vispad), eller bara vispgrädde, eller vaniljglass.


Försvinnande god.

Försvinnande god svart vinbärspaj Foto: ©nini,tjader.2020