2020-09-25

Nu är nästan alla krukväxter inne

Blommorna i vardagsrummet. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu är nästan alla blommor i kruka inomhus. Tomatplantan (Tiny Tim), tog jag in häromdagen också då bladen på den blivit gula. Dess gröna tomater ligger på ett fat i köket och eftermognar.

Tiny Tim tomater på eftermognad. Foto: ©nini.tjader.2020

Kvar där ute finns en Caliente pelargon där bladen av okänd anledning blivit röda för några veckor sedan, två Årets Pelargon 2020 och de pelargoner som finns i blomlådorna på räcket till uteplatsen, och krukan med jätteverbena.

Den röda Calliente pelargonen med röda blad. Foto: ©nini.tjader.2020

Den röda Callienten med röda blad kommer att gå i soporna (jag har tre till inomhus där bladen är gröna).

Årets pelargon 2020. Foto: ©nini.tjaer.2020

Det får även de två Årets Pelargon, Zonalpelargonen Tango Deep Rose With Eye, som är vackra när de blommar men bara har varit problem sen jag köpte dem. Bladen föll av, blommorna som fanns på dem när jag köpte dem vissnade och föll av, det tog lång tid innan det kom nya blommor, drabbades av skyfall och hagel, blommorna vissnade, den blev angripen av hungriga larver… och nu senast är det något smått som äter av blomknopparna. På håll ser den fin ut, så den får står där tills den fryser bort.

De röda Ica-pelargonerna i blomlådorna. Foto: ©nini.tjader.2020

De röda, billiga (3 stycken för 99 kr), pelargonerna från ICA i blomlådorna längs uteplatsens räcke går också i soporna. Inte mycket kvar av dem efter ett antal skyfall och blåst och en del hungriga larver.

Jätteverbena med humla. Foto: ©nini.tjader.2020

Och jätteverbenan går också i soporna när den är slut för säsongen. Humlorna älskar den, men den är inte perenn även om det hänt att den frösått sig. Den får stå kvar ute ett tag till innan den går i soporna.

Den 10-11 oktober har vi städdag och container för trädgårdsavfall (och container för grovsopor). Då går det sista i soporna både av vanligt trädgårdsavfall och de plantor som bott i krukor den här sommaren.

I vardagsrumsjungeln. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu börjar det bli djungel inomhus och svårt att hitta plats för något mer. Jag har ju vanliga inomhus-krukväxter också som ska få plats. Jag vet ju att det med tiden glesas ut när vissa av de växter man flyttat in lägger av och dör för att de inte gillar att vara inomhus i vanlig rumsvärme. Vanlig rumsvärme är det enda jag har att erbjuda dem. Fikonträden får extra blombelysning, men de övriga får nöja sig med ljus från fönster och någon annan lampa. I de flesta fall fungerar det.

Jungeln i vardagsrumsfönstret. foto: ©nini.tjader.2020

Så här i början efter det växterna kommit in blir det mycket plockande av skräpande blomblad och skräpande vissnande blad. Och så får man hålla ögonen på dem så man inte burit in någon inneboende (larv eller annat). Måste exempelvis ta en extra koll på min rosa rosenknoppspelargon. Ser ut som om det ramlat larvbajs från den… svarta små kulor. Eller är det frö? Har dock inte sett något som rört sig på den.

Larven… Foto: ©nini.tjader.2020

Jo det var mycket riktigt larvbajs. En jättestor larv ertappades. Den gömde sig bra längs skaftet till en pelargonblomma. Den var ca 6 cm lång och 1 cm bred. Förpassade den till utomhuslivet hos ICA-pelargonerna… Gör inget om den äter på dem.

Fragrant Frosty och Tessaloniki. Foto: ©nini.tjaer.2020

Min Fragrant Frosty (doftpelargon) mår än så länge bra. Men som vanligt när doftpelargonerna kommer inomhus sätter den igång att växa och riskerar att bli hög och tanig.

Pelargonen Tessaloniki. Foto. ©nini.tjader.2020

I vardagsrummet står också min röda, lite annorlunda Tessaloniki pelargon. Den har haft larver som ätit på den utomhus och den började se maläten ut redan innan jag flyttade in den. Har plockat bort massor av vissna blad på den sedan den kom inomhus. Nu börjar blommorna se fina ut, men hela växten är maläten… Förhoppningsvis skärper den till sig så att den överlever inomhuslivet över vintern. Vill gärna ha den kvar.

Jungeln i ena köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2020

Med erfarenhet från tidigare år vet jag att fikonträden i vardagsrummet brukar klara inomhuslivet. Och Caliente och Rosenknoppspelargonerna brukar det också gå bra för.

Viola Hederacea. Foto: ©nini.tjader.2020

Malabarspenaten och en Viola Hederacea verkar också trivas med inomhuslivet. Den senare höll jag på att ta död på häromdagen. Hade glömt vattna den och den låg alldeles platt i krukan… Med vattning kom den till liv igen och ser nu bra ut. Och den har vuxit sen den kom in. Visste inte att man kunde övervintra den inomhus. Det lärde jag mig från en av mina FaceBookgrupper.

Vit Mårbacka. Foto: ©nini.tjader.2020

Hur min vita Mårbacka pelargon klarar inomhuslivet visar sig. Men Mårbackor brukar ju klara att vara inomhus.

Jungeln i sovrummet. Foto: ©nini.tjader.2020

I sovrummet fanns också en P. Australe, en australisk doftpelargon. Den gillar inte inomhuslivet, men det visste jag från ett försök med övervintring med den ett tidigare år. Bladen gulnar och/eller torkar. Visade sig att den tyvärr fått vita flygare så den fick snabbt flytta ut igen innan den smittade övriga växter. Den åker också i soporna. Visst, man kan kanske rädda den med diverse knep, men det är för tidskrävande så den åker.

P. Australe innan flygarna slog till. Foto: ©nini.tjader.2020
P. Australe efter flygarangreppet. Nu utomhus på väg till sopsäcken. Foto ©nini.tjader.2020

Vita flygare på P.Australe. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu är det fullt i fönstren och fönstrens närområden. Jag har två fönster i köket, ett i vardagsrummet och ett i sovrummet.

Med tiden kommer jungeln att glesas ut och vissa växter dö. Så är det ju. Uteblommorna samsas med de vanliga inneblommorna. Det brukar gå bra. Men jag ska nog stänga av elementen i köket. Har känt de senaste dagarna att värmen är på nu.

I köksfönstren. Foto: ©nini.tjader.2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar