2018-12-18

Mina senaste stickningar: Julvanten 2018 och Ankers tröja, my size

Mina senaste stickningar har varit:

Julvanten av Maj Karlsson från Järbo Garn (gratis beskrivning). Julvanten består av tre delar i en s.k. KAL (Knit Along) där beskrivningen släppts i tre delar.
Julvanten del 1
Julvanten del 2
Julvanten del 3
och
– en tröja kallad Ankers tröja My Size av petiteknit (beskrivning köpt via Ravelry.com, en sticknings-community).

Tröjan är klar att tas i bruk efter lite blockning.
Vantarna repade jag upp och började om med från början igår kväll med tunnare stickor. Första versionen blev för stor och för mycket fel.

Julvanten 2018

Julvanten är en s.k. KAL, en Knit Along, där beskrivningen släpps vartefter i del per del och där man i princip stickar "tillsammans". Den har även en FaceBook grupp där folk visar upp resultaten och kan ställa frågor till varandra om man kör fast. Det roliga med att se resultaten är alla varianter det kan bli på vanten och alla olika färgkombinationer.

garn, julvanten
2-trådigt Kilafors svenskullgarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Det rekommenderade garnet var det isländska Lettlopi. Själv använde jag garn jag hade i gömmorna, ett 2-trådigt ullgarn från 70-talet… Kilafors svenskullgarn. Jag använde grått som bottenfärg och sen vitt i mönstret samt rött i de små detaljerna.

julvanten
Julvantens muddar. Foto: ©nini.tjader.2018

Som vanligt när jag stickar efter beskrivning blev det massor med fel. Fel antal maskor exempelvis. Vilket är förödande då det handlar om flerfärgs-mönsterstickning.

julvanten
Julvanten efter del 2. Foto: ©nini.tjader.2018
När jag började på mönstret på vantens övre del blev det riktigt fel och jag beslöt mig för att repa upp och börja om. Igår började jag om. Det blir ett par julvantar så småningom, men de som finns på bilderna här finns inte mer. De jag gör nu, med rätt antal maskor och stickor nr 3 (hade nr 3,5 på första versionen) blir betydligt snyggare eftersom jag nu vet var jag tidigare gjorde fel. Har kommit till del 2, den med tumkilen, på vänster vante. Fortsättning följer vartefter. Det går fort att sticka vantar även när de har mönster och de är två likadana.

Ankers tröja, My size

sweater, geilsktynduld
Geilsk Tynd Uld. Foto: ©nini.tjader.2018

På Sy- & Hantverksfestivalen i oktober köpte jag fem nystan Geilsk Tynd Uld i tanken att sticka en tröja av det. Gratismönstret som följde med var jag inte så förtjust i. Hittade sen en annan beskrivning på Ravelry.com som föll mig i smaken. Visserligen för ett annat garn, men det brukar fungera ändå bara man har rätt sticktjocklek och rätt stickfasthet. Jag använde stickor nr 4, rundstickor.
sweater, geilsktynduld
Geilsk Tynd Uld, påbörjad stickning. Foto: ©nini.tjader.2018


Ett fantastiskt garn. Tunt och lätt. Och LÅNGT. Varje nystan innehåller 288 meter. 100% ull från Nya Zealand. Ett nystan räcker i evigheter…

sweater, geilsktynduld
Tröjan på god väg. Foto: ©nini.tjader.2018
När hela tröjan var klar häromdagen hade det bara gått åt lite drygt 3 nystan, dvs lite drygt 150 gram garn!

sweater, geilsktynduld
Ankers Tröja My Size. Foto: ©nini.tjader.2018
Var lite rädd att det skulle bli en stickig och kliande tröja, det är ju 100% ull. Men den fungerar och den kliar inte. Lite luftig, men samtidigt varm.

sweater, geilsktynduld
Tröja i Geilsk Tynd Uld. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har fäst alla trådar, sytt ihop där ökningar gjort att det sett ut som hål, och virkat ett varv runt halsringningen för att hålla in den så den inte töjer sig för mycket.

sweater, geilsktynduld
Tröja i Geilsk Tynd Uld. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag är nöjd med den. Den sitter bra. Ska bara blocka den också innan jag börjar använda den.

sweater, geilsktynduld
Ankers tröja, My size. Foto: ©nini.tjader.2018
Förmodligen kommer jag att använda mönstret igen i något annat garn. Det enda trista är den långa transportsträckan med slätstickning både på ärmar och kropp.

sweater, geilsktynduld
Ankers Sweater My Size. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar