2019-03-30

Radon och vattenläcka

vattenläcka, rör, parkettgolv
Golvet under bokhyllan. Foto: ©nini.tjader.2019

Efter tre mätningar av radon och två åtgärder utan att någondera förbättrat situationen och minskat radonutsläppet så hade jag besök av "radon-mannen" från Radea i förra veckan. En styrelseledamot från bostadsrättsföreningen var också med. Vi skulle reda ut vad mer som kunde göras och var radonet egentligen kommer in. Det handlar om markradon.

Med hjälp av lite ritningar från Riksbyggen (på vilka det stod att det förmodades att det inte fanns något radon förmodades… ingen hade alltså undersökt om det verkligen fanns eller inte…) och lite detektivarbete inomhus hittade vi var det kommer in. Nämligen via golvet, där de utanpåliggande rören till elementen går ner i underjorden. Bakom en låg Billy-hylla.

vattenläcka, rör, parkettgolv
Läckande rör. Foto: ©nini.tjader.2019

Vem ser en vattenläcka bakom en bokhylla? Bara för att Radea var där och letade troliga källor till radon-insläppet hittade vi vattenläckorna. Han lyste in bakom bokhyllan och såg att det såg väldigt suspekt ut. Just de här rören hade jag problem med redan 2010 och då var Riksbyggen här och skruvade och gjorde något så det slutade läcka. Helt klart inte tillräckligt…

vattenläcka, rör, parkettgolv
Största vattenläckan. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag har länge misstänkt att det var så eftersom golvet inte är tätt där. Vid närmare undersökning hittade vi två vattenläckor där rören går ner genom golvet. Den ena ganska liten, men rören där var våta. Den andra betydligt större och under/bakom en bokhylla varför den inte synts.

billy, bokhylla
Billy med vattenskada. Foto: nini.tjader.2019
Tömde bokhyllan och förpassade innehållet till diverse ställen i sovrummet och monterade ner bokhyllan till platt paket (en låg Billy-hylla) och ställde den åt sidan. Den tar ju mindre plats nermonterad än ihopmonterad.

vattenläcka, rör, parkettgolv
Den mindre läckan. Foto: ©nini.tjader.2019
Golvet var plaskvått under bokhyllan och bokhyllans ena ände skadad där vatten sugits upp i ena gaveln. Parketten bågnade och hade lyft. Och själva läckan var helt synlig. Såg hur vattendropparna föll. Satte en liten plastbytta under droppet över natten och den var halvfull nästa dag.

vattenläcka, rör, parkettgolv
De trasiga rören. Med balja under för att fånga upp vatten. Foto: ©nini.tjader.2019
Så Rör-jouren kom i onsdags och lagade läckan. Två gubbar varav den ena lärling. De låg där och kröp på golvet från lunch till 18-tiden. Och svor över hur rören var gjorda och fästa till varandra i skarvarna. De var både för korta och felaktigt avskurna så det var glapp inne i skarvarna. Syns tydligt på bilden ovan. Inte underligt att de läckte… De svor även över att de var målade med tjockt med vit färg i åtskilliga lager som de var tvungna att skrapa bort för att kunna få ihop de nya rördelarna med varandra.

vattenläcka, rör, parkettgolv
Lagat vid den mindre läckan. Foto: ©nini.tjader.2019
De var även tvungna att lyfta av elementet i vardagsrummet för att komma åt att sätta dit ny rörbit. På kuppen fick jag alla element luftade och det i vardagsrummet tillfälligt tömt på vatten.

vattenläcka, rör, parkettgolv
Lagat vid den större läckan. Foto: ©nini.tjader.2019
Men nu är rören lagade. På tisdag morgon kommer Humidus och mäter fukten i golvet och hur långt det spritt sig vid vattenläckan. Därefter går ärendet till försäkringsbolaget för reparation och tätning av golvet vid rören där de går ner i golvet. Radea mätte radoninsläppet där bakom bokhyllan och på bara några minuter kom där in runt 500 bequerel… Så inte så konstigt att värdena i lägenheten inte gick ner när radonpumpen installerades. När golvet blir fixat och tätat och den vattenskadade parketten är bytt kan vi i höst mäta radonet igen. Förhoppningsvis ska då radonvärdena vara mer normala…

vattenläcka, rör, parkettgolv
Golvet 2019-03-30. Foto: ©nini.tjader.2019

Just nu självtorkar golven där det läckt som värst. Och parketten lossnar och böjer sig… Det är till största delen betong under parketten. Får stå ut med det här ett tag tills golvet blir åtgärdat. Förhoppningsvis går det snabbt.

Hör till saken att jag redan tidigare haft en vattenläcka. Då i sovrummet på ett av rören till elementet där. Där hade det gått hål i röret… Åtgärdat för ett par månader sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar