2018-11-26

Enklaste kakan med bär och/eller frukt

kaka
Kaka med äpplen och svarta och röda vinbär. Foto: ©nini.tjader.2018
Den här kakan gör jag regelbundet.
Det går snabbt.
Det är enkelt.
Man kan variera frukt och bär hur man vill.
Om du bara har äpplen i, glöm inte att strö över kanel innan du sätter in kakan i ugnen.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • (kanel efter smak om du bara använder äpplen i kakan)
kaka
Kaka med äpplen och svarta och röda vinbär. Foto: ©nini.tjader.2018


Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°C. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
  • Smält smöret i en kastrull på svag värme.
  • Tillsätt strösockret och rör om.
  • Därefter tillsätts ägget. Rör om igen.
  • Till sist tillsätts mjölet, bakpulvret och vaniljsockret.
Observera att inget ska vispas, bara röras ihop.

Häll upp i den smorda formen med en slickepott och jämna till smeten.
Sprid ut äppelklyftor och/eller bären över kakan och sätt in ugnen i cirka 20-25 minuter. Vintertid använder jag frysta bär och frysta äppelklyftor. Då kan den behöva ca 5 minuter extra i ugnen.

Tips: Lägg ett bakplåtspapper under formen, på bakgallret, så slipper du få rinnande bär/fruktsaft fastbränd på ugnens botten. För det mesta är inte formarna med löstagbar botten helt täta. Ju mer frukt/bär i kakan, desto mer saft bildas det i den som kan rinna ut.

Ät med vaniljvisp, vispgrädde eller vaniljglass eller som den är till kaffet eller som efterrätt.

Kakan blir inte hög, men jättegod. Låt kakan svalna innan du sätter en kupa över den.

kaka
Kaka med äpplen och röda och svarata vinbär. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-11-19

Ett par tumvantar

garnomerasenklavanater, tumvantar, mittens
#garnomerasenklavantar Foto: ©nini.tjader.2018
Vantar är snabbstickat.
När jag avslutat något och inte riktigt vet vad jag ska sticka här näst blir det gärna ett par vantar, med eller utan toppar, eller ett par sockor. Man kan ju inte få för många sockor och/eller vantar, eller?

Den här gången blev det ett par tumvantar. Både med topp och tumme.
Beskrivningen är #garnomerasenklavantar.

Jag gillar sättet tummarna görs i den här beskrivningen.Vantarna blir likadana för höger och vänster vilket innebär att man inte behöver fundera över vilken som är vilken när man ska ta på dem. Den här sortens tumme sitter också bra på handen.

Som vanligt hade jag svårt att hålla mig till beskrivningen till 100%. I det här fallet har jag dels lagt till ett enkelt mönster i vitt som börjar direkt efter att tum-ökningarna är klara. Dels har jag gjort toppen på traditionellt sätt och inte som beskrivs i beskrivningen.

Garnerna köpte jag förra vintern och är Novita 7 bröder 100 g nystan (200 meter). 75% ull, 25% polyamid. Stickor nummer 3. Enligt banderollen ska det vara nummer 4, men jag ville ha dem lite tätare och använde därför en något mindre sticka. Rundsticka utom för tummarna där jag använde strumpstickor. Gjorde en i taget, inte båda på en gång.

Här finns beskrivningen. Beskrivningen är gratis och finns både på svenska och engelska.
Första gången jag gjorde de här vantarna gjorde jag dem finger- och topplösa. Bilder och text på de fingerlösa finns här.

garnomerasenklavanater, tumvantar, mittens
#garnomerasenklavantar Foto: ©nini.tjader.2018

2018-11-13

Fingerlösa vantar

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018

Jag fryser alltid om händerna när temperaturen går ner under +15°C. Under den här mellansäsongen mellan höst och vinter då det är för varmt för heltäckande vantar och för kallt för att inte ha något alls på händerna så är fingerlösa vantar (eller torgvantar som en del kallar dem) perfekta. Jag vill också ha möjligheten att använda min smartphone utan att behöva ta av mig vantarna. Med den här sortens vante behöver man inte heller ta av den när man går in och handlar.

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018
Fingerlösa vantar är dessutom snabbstickade och cirka 50 gram garn brukar räcka. I det här fallet använde jag DROPS LIMA 65% ull och 35% alpacka. Strumpstickor nr 4. Har tidigare gjort en halsvärmare/fuskpolo i samma garn och ett par sockor. Ett mjukt och skönt garn. Avråder från att göra sockor i det. De försvinner snabbt under fötterna eftersom garnet är FÖR mjukt. De sockorna finns inte mer. De åts upp av vinterstövlarna.

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018
Har gjort flera fingerlösa vantar tidigare. Den här gången valde jag att göra en tumme utan topp på dem och att göra den del som går upp över fingrarna lite längre.

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018
Det tog två kvällar framför TV att göra dem. Jag blockar aldrig vantar eller sockor. Därför ser vantarna lite lustiga ut när de inte är på handen.

Så här gjorde jag:

• Lägg upp 48 maskor (damstorlek, inte allt för stor hand) och fördela dem på 4 strumpstickor. (Eller använd rundsticka).

• Sticka cirka 6 varv rätstickning på rundsticka, dvs. vartannat varv rätt, vartannat varv avigt.

• Byt därefter till resårstickning med 2 aviga 2 räta. Sticka mudden så lång som du vill ha den, prova vartefter.

• Byt därefter till rätstickning i sex varv (dvs vartannat varav avigt, vartannat varv rätt när du stickar runt)

• Sticka sedan 2 varv rätt (dvs det blir slätstickning).

• Nu görs ökningar för det som ska bli tummen. Här väljer du om det är en vänstervante eller en högervante. Jag använde en beskrivning för hur man gör tummen från boken 35 Vantar av Maja Karlsson. Men du kan använda vilken beskrivning som helst för hur tumkilen stickas.

Vad man gör är att öka en maska på fjärde strumpstickan efter 7 maskor, sticka 2 maskor, och seden öka en maska igen innan de 3 sista maskorna på vartannat varv.

• När du har 17 maskor för tumkilen hänger du av dessa på en garnstump eller säkerhetsnål och lägger upp 3 nya maskor på stickan bakom tumkilen.

• Fortsätta sticka med partier av slätstickning och rätstickning en bit uppåt på vanten.

• Byt till resår 2 aviga och 2 räta en bit upp och sticka det runt tills du tycker att vanten är "lagom" lång. Fingertopparna ska sticka ut.

• Avsluta med rätstickning som kant och avmaska.

• Sticka tummen utan topp genom att fördela de 17 befintliga maskorna på 3 strumpstickor och lägga upp 3 nya maskor som ska hamna på tummens baksida. Sticka runt de 20 maskorna i slätstickning till önskad längd. Avsluta med rätstickning när tummen är lagom lång och tum-toppen sticker ut ur den. Maska av.

• Sticka en vante till.

• Fäst alla trådar.
fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018
Egentligen känns det rätt meningslöst att skilja på vänster- och högervante… Jag ser ingen direkt skillnad mellan den ena eller den andra vanten.

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-11-11

Tå-upp socka med Fleegle heel

sockor
Tå-upp socka med Fleegle heel. Foto: ©nini.tjader.2018
Senast jag stickade sockor tänkte jag att jag till nästa gång måste lära mig hur man stickar en socka från tån och upp och också en annan sorts häl än den gamla vanliga.

När Järbo nyligen publicerade en stickbeskrivning av Maja Karlsson (hon som gjort boken 35 vantar) tänkte jag att det är en perfekt beskrivning att börja med för att lära mig både hur man gör tån när man börjar med tån och stickar sockan nerifrån upp och hur man gör en annan sorts häl, i det här fallet en s.k. Fleegle Heel.

tåuppsocka
Tå-upp-socka. Foto: ©nini.tjader.2018
Uppläggningen bör enligt beskrivningen göras med s.k. Judy's Magic Cast On. Beskrivningen länkar till en video som beskriver hur det görs. Den går ut på att man lägger upp maskor på ett speciellt sätt på två stickor för att sedan sticka runt och börja med ökningar för foten. Tån ska då bli stängd redan från början med den här uppläggningen.

Hur jag än tittade på videon, och hur jag än gjorde, så lyckades jag inte gör den uppläggningen på socka nummer ett. Jag gjorde istället en öppen tå att sys ihop när sockan blev klar.

socka
Tå-upp-socka med Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018
Som ovan blev socka nummer ett när tån sytts ihop.
Jag gjorde också en annan avvikelse från beskrivningen. Jg stickade resåren för skaftet med 2 aviga 2 räta istället för en avig och en rät.

Tå-upp-socka med Turkisk uppläggning. Foto: ©nini.tjader.2018
Mellan socka nummer ett och socka nummer två beskrev jag mina problem med Judy's Magic Cast on i några av mina FaceBook-grupper om stickning. Det visade sig att fler än jag hade problem med den uppläggnings-tekniken. Jag blev då tipsad om något som heter Turkisk uppläggning. Plus flera andra bra länkar till beskrivningar för dels Judy's Magic Cast On, dels Turkisk uppläggning (se länkarna nedan).

Turkisk uppläggning lyckades jag med redan på andra försöket. Den blev som ovan.

socka
Tå-upp-socka med Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018
Hälen, Fleegle Heel, var inte svår att göra om man läser beskrivningen ordentligt och går steg för steg.

socka, fleegleheel
Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018

Den ser lite annorlunda ut än den gamla vanliga hälen. Jag är inte helt förtjust i den vad gäller utseendet, men den känns bra på foten.

Hela sockan är riktigt skön och bekväm och partiet med den vridna resåren gör att sockan sitter bra och skönt på foten,

Jag borde gjort förstärkt häl på sockorna, men ville inte blanda in det med Fleegle Heel eftersom det var första gången någonsin jag gjorde hälen så. Men jag behöver förstärkt häl på mina stickade sockor. Jag nöter sockorna som mest både under och ovan hälen.

sockor, tåuppsockor
Tå-upp-sockor. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag ser ingen skillnad mellan tårna på den socka som jag sydde ihop i tån (den till vänster) och den socka där jag använt Turkisk uppläggning (den till höger).

Garnet jag använt är RUSTAs Ullis (självrandande) och Ulla (det enfärgade). Båda är 75% ull och 25% polyamid, som ett sockgarn ska vara. Nystanen är på 100 gram och 200 meter. Garnet är Made in Turkey. Inte världens bästa kvalitet. Jag misstänker att det kommer att ludda. Påbörjade först en tröja i garnet, men det blev så löst, så jag repade upp det och gjorde sockorna istället. Det räcker till fler sockor och vantar…

På foten stickade jag, när tån var klar och en liten bit till en randning med tre varav av det enfärgade och tre varv av det självrandande, Till skaftet använde jag enbart det självrandande.

Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018
Nästa gång jag stickar ett par sockor kommer jag att försöka mig på en s.k. bumerang-häl. Också det nytt för mig.

sockor, tåuppsockor
Tå-upp-sockor med Fleegle Heel. Foto: ©nini.tjader.2018
På grund av avsaknaden av dagsljus i november så varierar färgen på bilderna.

Länkar

Järbos och Maja Karlssons beskrivning för den här sockan
Klassisk häl
Istickshäl
Förkortade varv och dubbla maskor
bumerang-häl
Förstärkt häl
Turkisk uppläggning
Sara stickar, podcast med många bra videor med beskrivning av stick-tekniker.
Sticka tå-upp-sockor, 3 delar videor
Turkish cast-on
Berga-sockan (gratis mönster på Ravelry)
Magic Cast-On med Maja
Customizable toe-up sock tutorial series. Bästa Judy´s Magic Cast On tutorial jag sett.

2018-11-01

Plommon-sjalen – en enkel stickad trekantssjal

plommon, plums
Plommon, 2018-08-30. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommon-sjalen – en enkel stickad trekantssjal

När jag var på boksläpp hos Litet Nystan för boken "35 vantar" av Maja Karlsson, så hittade jag ett Malabrigo garn i butiken som jag förälskade mig i. Jag hade ett tag letat efter ett garn med ungefär de färgskiftningar som fanns i plommonen grannen och jag var och plockade hos hennes bekant. Fick många tips via några av de FaceBook grupper om stickning jag är med i. Men man vill ju helst se i verkligheten, och känna på garnet också.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Malabrigo sock garn. Foto: ©nini.tjader.2018

Garnet

Garnet jag hittade heter Malabrigo Sock och är ett 100% merinoull (superull) garn. Varje härva är på 100 gram och 402 meter. Stickor 2,25-2,5. Men jag använde 3,25 (150 cm lång) eftersom det skulle bli en sjal och inte så tätt som ett par sockor. Min färg heter 866 Arco Iris. Trots att det heter "sock" är det inte det ultimata garnet för sock-stickning eftersom det bara är ull och därmed inte blir så hållbart för slitage. Garnet är drygt och räcker långt.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Nystning pågår. Foto: ©nini.tjader.2018
Min garnvinda köpte jag någon gång på 70-talet. Den hänger fortfarande med.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Två nystan Malabrigo Sock. Foto: ©nini.tjader.2018
Man ser tydligt att det är en viss färgskillnad mellan de två härvorna när det blivit nystan av dem. Färgbaden är enligt Garnr.se små och unika (5 härvor/färgbad). Särskilt de multifärgade härvorna kan variera även inom samma färgbad vilket jag ju märkte när jag gjorde nystan av härvorna. Inte för att det gjorde något. Det skulle ju bli en sjal med de färgskiftningar som fanns i garnet.


sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen påbörjad. Foto: ©nini.tjader.2018

Så här gör du plommon-sjalen

Att sticka en trekants-sjal i rätstickning är nog något av det enklaste man kan göra i stick-väg. Det här är hur jag gör den:

  • Lägg upp 7 maskor.
  • Varv 1: sticka rätstickning
  • Varv 2: Sticka 3 räta maskor, gör ett omslag, sticka 1 rät maska, gör ett omslag, sticka 3 räta maskor.
  • Varv 3: Sticka rätstickning hela varvet inklusive de omslag som gjordes på föregående varv.
  • Varv 4 och vartannat varv tills sjalen är klar: Sticka 3 räta maskor, gör ett omslag, sticka rätstickning fram till mittmaskan. På var sida om mittmaskan gör ett omslag. Sticka rätstickning tills det återstår 3 maskor på stickan, gör ett omslag, sticka 3 maskor rätstickning.
  • Varv 5 och vartannat varv tills sjalen är klar: Sticka alla maskor i rätstickning.

Fortsätt så tills sjalen har den storlek du vill ha. Maska av löst, men inte för löst, så det blir en fast kant. Fäst trådar. Klart.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen påbörjad. Foto: ©nini.tjader.2018

Mönstervarv

Att sticka en hel sjal i enbart rätstickning blir ganska tråkig efter ett tag, särskilt som varven ju bara blir längre och längre och längre… Perfekt stickning framför TVn,. Det enda man behöver hålla reda på är ökningarna vartannat varv i kanterna och i mitten.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen på G. Foto: ©nini.tjader.2018
Så efter ett tag började experimentera med lite mer dekorativ stickning som omväxling från rätstickningen. Dels patentstickning (för luftighetens skull), dels hålvarv (också det för luftighetens skull). Fördelen med de två stickteknikerna är att det ser likadant ut på båda sidor av sjalen. Det finns ingen rätsida eller avigsida. Det tycker jag är en fördel när det kommer till sjalar.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen på G 2018-10-23. Foto: ©nini.tjader.2018
Trots att det är eget "mönster" finns det fel i det. Inte helt lätta att hitta, men jag vet att de finns där. Och jag är för lat för att sticka baklänges när jag väl upptäcker felen…

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen 2018-10-27. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag fortsatte med partier med patentstickning, rätstickning och hålrader. Dubbla hålrader är också effektivt eftersom det blir som ett nätmönster. En hålrad gör du genom att sticka två räta tillsammans, ett omslag, varvet ut. Nästa varv stickas rätt i alla maskor inklusive omslagen.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen, närbild. Foto: ©nini.tjader.2018
Nystan nummer två var grönare i färgskiftningarna än första nystanet. Hade gärna haft lite mer lila-rosa-gult.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen 2018-10-29. Foto: ©nini.tjader.2018
Det är en klar fördel att ha en riktigt lång rundsticka när an stickar sjalar. Min rundsticka här är 150 cm lång, vilket mot slutet ändå var lite "kort".

Den färdiga sjalen


sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen, klar 2018-10-30. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag stickade så länge garnet räckte. Sjalen blev cirka 55 cm i höjd.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Sjalen, klar 2018-10-30. Foto: ©nini.tjader.2018
Sjalen blev cirka 150 cm bred.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Den färdiga sjalen. 2018-10-30. Foto: ©nini.tjader.2018
Den är mjuk och skön. Har inte invigt den än för det blev åter igen varmt ute efter några dagar med riktig kyla runt nollan.

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Den färdiga sjalen 2018-10-30. Foto: ©nini.tjader.2018

sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Den färdiga sjalen 2018-10-30. Foto: ©nini.tjader.2018
sjal, shawl, malabrigo, stickning, knitting
Den färdiga sjalen 2018-10-30. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag brukar försöka fota det jag lägger upp här i dagsljus, befintligt ljus. Men de här sista dagarna i oktober har det inte funnits något dagsljus. Så el-ljus och lite justeringar av färgtonerna (borttagande av gult) i Adobe Bridge Camera Raw blev nödvändigt. Ingen blixt. Min iPhone 7 (lilla modellen) är bra på att kompensera dåligt ljus så jag använder aldrig dess inbyggda blixt.

Nästa projekt

Så vad blir nästa projekt? Förmodligen en tröja med raglan, uppifrån-och-ner. Men jag letar fortfarande beskrivning till det. Behöver skriftlig beskrivning för antal maskor samt raglanökningarna. Jag förstår principen, men har inte riktigt fått in den så mycket att jag kan göra det på fri hand utan någon annans beskrivning.