2017-08-27

Nu har jag virkat en kasse

kasse
Virkad kasse, nästan klar. Foto: ©nini.tjader.2017

Jag är inne i en stick- & virkperiod sedan någon gång i vintras.
De perioderna kommer och går.
Senaste virkade alster blev en kasse.
Senast stickade alster är ett par sockor med kort skaft. Vi är snart där när jag behöver sockor inomhus för att jag fryser om fötterna. En socka kvar att sticka.

Det är inne att virka kassar just nu. Som ersättning för plastkassar. De går också bra att virka framför TV-n eftersom de inte kräver så mycket koncentration.

Har haft en vit, virkad kasse i bomullsgarn sedan länge, men jag vet inte vart den tagit vägen. Den är försvunnen. Syns senast på ett foto från Korfu. Den rymde handväska och alla badkläder minns jag.

kasse
Nini och kassen på Korfu 1980. 

Sen har jag en färggrann nätkasse jag köpt i Israel för några decennier sedan. Den finns fortfarande. Hade två en gång i världen men den ena gick med tiden sönder och åkte i soporna.

kasse
Min israeliska kasse. Foto: ©nini.tjader.2017

Jag hade två rullar av tunt garn som legat i några decennier eller så. Beige. Starkt. Tunt. Har ingen som helst aning om vad jag köpte garnet till från början. Det är så länge sedan. Kan vara varpgarn till en vävram som står i förrådet. En kasse blev det av det nu. Har fortfarande mycket sånt här garn kvar.

kasse
Virkad kasse, klar. Foto: ©nini.tjader.2017
Har inget mönster. Kassen är gjord på fri hand.

För att inte det man stoppar i den ska ramla ut genom botten är botten tät-virkad med fasta maskor hela tiden som man ökar maskor varje varv för att botten ska bli rund, så långt som det behövs för den storlek man vill ha.

Sen följer stolpmaskor ett antal varv i varje maska plus fortsatt ökning tills önskad storlek på bottnen nåtts.

Därefter stolpmaskor runt varje maskbåge utan ökningar tills önskad höjd/storlek på kassen nåtts. Därefter ett par varv med stolpar direkt i maskorna. Avslutas med fasta maskor i varje maska för att få en fast kant. Handtaget är fasta maskor fram och tillbaka till önskad längd och därefter virkat fast i kanten.

kasse
Färgad kasse. Foto: ©nini.tjader.2017
Men jag gillar ju inte beige. Undviker det i alla sammanhang (nästan).
Hade i badrumsskåpet en förpackning marinblått färgpulver som legat där i några decennier.
Så jag färgade kassen i tvättmaskin enligt beskrivningen och resultatet blev som ovan. Nice.

Såna här kassar rymmer hur mycket som helst och jag invigde den i torsdags på torget i Skärholmen. Nöjd. Gick fin-fint att bära över axeln utan att handtaget skar in eller kassen kändes tung.

kasse
Kasse. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar