Årets rabarber. Foto: ©nini.tjader.2017 |
De är dock fortfarande inte så stora som vi skulle önska, och inte så kraftiga heller. Men de är BETYDLIGT större och bättre än tidigare år.
Vår rabarber efter första skörden. Foto: ©nini.tjader.2017 |
Min andel av rabarber. Foto: ©nini.tjader.2017 |
Vad räcker då 309 gram rabarber till? Åkte ner till Tumba för att köpa mer rabarber eftersom det var slut hos ICA Solbo på väg hem från gymet. På ICA Kvantum hade de ekologisk rabarber för 49:90 kilot. Den köpte jag inte. Alldeles för dyrt. Gick vidare till Willy's. Där kostade rabarbern 29:90 kilot. Köpte ett kilo.
För en tid sen sparade jag en länk till ett antal rabarberrecept hos Dan Sukker. Där fastnade jag bland annat för rabarbermarmelad och rabarbersirap.
Rabarbersirap. Foto: ©nini.tjader.2017 |
Det här är Dan Sukkers recept på Margarita med rabarbersirap.
Rabarbersirap
Ingredienser
4 cl tequila
2 cl cointreau
4 cl limejuice
4 cl rabarbersirap
salt
2 cl cointreau
4 cl limejuice
4 cl rabarbersirap
salt
Rabarbersirap
3 stjälkar rabarber i bitar
3 1/2 dl vatten
3 1/2 dl Dansukker Strösocker
3 stjälkar rabarber i bitar
3 1/2 dl vatten
3 1/2 dl Dansukker Strösocker
Börja med rabarbersirapen. Låt ingredienserna koka ihop i cirka 15 minuter.
Sila i en grovmaskig sil. Pressa försiktigt rabarbern så all saft rinner ut. Låt svalna.
Skaka tequila, cointreau, limejuice och rabarbersirap.
Servera i cocktailglas med saltad kant.
Servera i cocktailglas med saltad kant.
Tips!
Den snyggaste saltranden får du genom att gnida kanten av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt.
Den snyggaste saltranden får du genom att gnida kanten av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt.
Receptet är framtaget av Dansukker
Rabarbersira och rabarbermarmelad. Foto: ©nini.tjader.2017 |
Det här är Dansukkers recept på Rabarbermarmelad.
Ingredienser
- 500 g rabarber i bitar
- 1 ekologisk citron, saften
- 500 g (1 påse) Dansukker Ekologiskt Syltsocker
- 1/2 tsk mald kardemumma
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.
Kardemumman kan ersättas av 1-2 msk riven, färsk ingefära.
Receptet är framtaget av Dansukker
Marmeladen blev jättegod, särskilt om man äter den på digestives.
När jag hade gjort klart marmeladen hade jag fortfarande rabarber kvar, nämligen cirka 350 gram.
Rabarbersmulpaj. Foto: ©nini.tjader.2017 |
Egentligen ska det vara 500 gram rabarber i den, men det gick bra även med de cirka 350 jag hade. Dessutom lade jag till den "rabarberkompott" som blev kvar efter att jag gjort rabarbersirapen eftersom jag tyckte det skulle vara synd att kasta den och istället sparade den. Jag har också alltid mer kanel i rabarberpaj (och äppelpaj) än vad som står i recepten.
Rabarbersmulpajen blev jättegod. Inte mycket kvar nu… Åt den med vaniljglass eftersom jag inte hade någon vaniljvisp hemma, vilket jag annars helst hade haft.
Jag tänker också göra rabarberchutney, nu när det är rabarbersäsong. Chutney är gott till grillade kötträtter.
Rabarber, rabarber, rabarber…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar