2017-06-23

Blommorna kommer och går

Prästkragar

prästkragar
Prästkragar. Foto: ©nini.tjader.2017
Blommorna kommer och går så här års.
Vad är mer sommar och midsommar än prästkragar?

prästkragar
Prästkragar. Foto. ©nini.tjader.2017
Vi har två olika sorters prästkragar.Den ena är den vanliga, lite mindre, som blommar just nu. De växer i en klunga precis i kanten av hallonsnåret. Sen har vi en annan sort, de stora, kraftiga, som får riktigt stora blommor och blommar ganska länge. De har kommit upp, men blommar inte än. De är sena i år.

prästkragar
Prästkragar. Foto: ©nini.tjader.2017
De vanliga är vackrast tycker jag.

prästkragar
Prästkragar. Foto: ©nini.tjader.2017
En av årets prästkragar är missbildad. Se fotot ovan. Det är en enda blomställning. Två sammanvuxna mittendelar och blomblad ut i båda ändarna. Men bara en stjälk till den.

prästkragar
Prästkragar. Foto: ©nini.tjader.2017
Förutom prästkragar finns det naturligtvis en hel del andra blommor just nu. Och en del har redan blommat ut och försvunnit. Andra väntar vi fortfarande på.

prästkragar
Prästkragar. Foto: ©nini.tjader.2017

Iris

En som jag INTE väntat på var en iris med märklig färg som plötsligt dök upp i beståndet med solbrud.

iris
Iris. Foto. ©mnini.tjader.2017
Svår att ta bild på eftersom den växer/växte mitt inne i beståndet av solbrud (som om några dagar kommer att blomma men ännu bara står i knopp).

Irisen kommer från ett stort antal iris som jag vann i en FaceBook tävling för ett antal år sedan. Jag stoppade ner så många jag kunde i jorden då, och gav bort resten till några grannar som i sin tur stoppade ner dem i jorden också. Några av dem blommade den sommaren. Därefter, ingenting. Inga iris. Men lökarna finns tydligen kvar där i jorden, och den här dök upp nu.

iris
Iris. Foto. ©nini.tjader.2017
Iris är oftast blå eller gula eller på annat sätt tvåfärgade. Den här var orange och rosa med randning i kronbladen. Den har vissnat ihop nu, så blomningen var kortvarig.

iris
Iris. Foto: ©nini.tjader.2017
Om det framöver kommer fler iris eller inte är ovisst. Vi får väl se.

iris, solbrud
Iris bland solbruden. Foto: ©nini.tjader.2017
Det var bara en slump att jag fick syn på irisen där bland solbruden (som är större än någonsin tidigare i år). För att se den behövde man passera bakom rabatten i gruset mot husväggen. Såg något där i det gröna som inte hörde dit och det visade sig vara irisen.

Hängsyren

hängsyren
Hängsyren. Foto: ©nini.tjader.2017
Även hos vår lilla hängsyren har blommorna kommit och gått. Det ärförsta året den blommat, efter att ha stått där i fyra år. Två blommor fick den. Den ena precis som den skulle vara, den andra inte riktigt som den skulle vara.

hängsyren
Hängsyren. Foto:©nini.tjader.2017
Den andra blomman började slå ut, men många av de småknopparna förblev ihoptorkade och slog aldrsig ut. Misstänker att den blivit köldskadade, då i maj då det var några riktigt kalla nätter och dagar efter en period med värme.

Hängsyrenens blommor. Foto: ©nini.tjader.2017
Doftade hängsyren? Väldigt lite. Förhoppningsvis får den fler blommor nästa år. Busken har i varje fall vuxit ordentligt i vår och har brett ut sig också.

Spirea

Den stackars spirean som står bredvid hängsyren - med en plymspirea på dess andra sida – har kommit helt i kläm. Även spirean, en vanlig brudspirea, har blommat dåligt i år. Tror att även den fick en köldknäpp som påverkat blommorna. Den blommar nu, men det är sent. När den blommat klart ska jag klippa ner den och till hösten gräver vi förmodligen upp den och omplacerar den någonstans.

spirea
Spirea. Foto: ©nini.tjader.2017
På bilden nedan ser du hur trångt dt blivit där i hörnet mellan plymspirean och hängsyrenen. Man måste just nu hålla undan plymspireans blomställningar (som inte slagit ut än men är på G) för att alls se spirean. Den behöver verkligen flyttas…

Trångt trädgårdshörn. Foto: ©nini.tjader.2017
Det händer mycket i trädgården nu. Om man inte fotograferar regelbundet hinner man inte med och missar utvecklingen.

Blommor

Blomman nedan kommer från en fröpåse med mixade frön som jag sått runt den mer eller mindre vilda rabatten vid fågelmataren. Vad det är för sorts blomma? Vad den heter? Har ingen aning, men den kommer från en kommersiell fröpåse. Vad som mer kommer att växa upp från de fröna väntar vi fortfarande på. Den här var först av dem.

gulblomma

GLAD MIDSOMMAR!

Jag brukar inte fira midsommar – tycker det är skönt att bara vara hemma. Inte ens som barn var jag särskilt förtjust i midsommar. Speciellt inte all pinsamma lekar…

Men i år ska grannen och jag och tre av hennes vänner som bor i närområdet grilla tillsammans här utanför oss. Alldeles lagom firande om ni frågar mig. Och inte behöver man ta sig någonstans och hem igen heller…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar