2017-06-10

Aloe Vera befriad från sina bebisar

aloevera
Aloe Vera Foto: ©nini.tjader.2017
Jag har en stor Aloe Vera som jag haft i ett antal år. Ursprungligen stod den i fönstret i bostadsrättsföreningens föreningslokal. Där fick den vatten någon enstaka gång när vi (jag satt i styrelsen på den tiden) hade möten där. Annars inte. Den förde en mycket tynande tillvaro men överlevde trots det. När vi beslöt att ge de levande blommorna i föreningslokalen ett bättre liv tog jag hem Aloe Veran. I föreningslokalen har det sedan dess bara funnits konstgjorda blomma.

aloevera
Aloe Vera Foto: ©nini.tjader.2017
Sen dess har den växt och producerat många små Aloe Vera-babies, dvs. de nya små plantor som vartefter dyker upp i krukan. Dem har jag tagit loss vid omplantering till ny kruka/ny jord och i flera fall gett bort. En del har jag behållit.

aloevera
Alo Vera. Foto: ©nini.tjader.2017
Det här (ovan) är två småplantor från moderplantan som blivit stora. De fick nyligen ny, större kruka och ny jord.

aloevera
Aloe Vera. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu var det dags för den stora moderplantan att få ny jord och befrias från sina småplantor. Det var tipp-risk för den och den blev torr på nolltid efter vattning. Inte för att den behöver massor med vatten, men den ska inte bli snustorr. Då slokar den och bladen hänger ner mer än vanligt.

De stora plantorna blir jättetunga, och bladen sticks eftersom de har taggar längs sidorna. Jag väntade på en någorlunda vindfri dag utan regn och svepte sedan in den i en stor handduk och tog ut den i trädgården och befriade den från sin kruka.

Då såg det ut som ovan. Inte konstigt att det snabbt blev torrt i krukan.

Aloe Vera. Foto: ©nini.tjader.2017
Sex småplantor fanns det i krukan. Den största dök upp i vintras någon gång. Upptäckte den först när den hade blivit så stor att den trängde undan en del av bladen från moderplantan. De andra har kommit senare, vartefter.

aloevera
Aloe Vera, befriade småplantor. Foto: ©nini.tjader.2017
Här är småplantorna. Läste någonstans att de behöver ha egna rötter för att kunna planteras i egen kruka utan moderplantan. Och de hade de ju alla.

aloevera
Aloe Vera. Foto: ©nini.tjader.2017
När all gammal jord var borttagen från rötterna och alla småplantor befriade så såg man hur mycket rötter moderplantan faktiskt har. Den stora rotstocken är lite av ett problem eftersom den är sned och ganska långa. Det gör den svår att plantera. Har ingen aning om man kan ta av den stora rotstocken och göra den kortare. Har inte velat experimentera med det. All jord var snustorr och i princip förbrukad. Sen gjorde jag ren krukan till moderplantan eftersom den skulle återanvändas. Den gamla jorden åkte ner i den svarta påsen med trädgårdsavfall och kommer att åka till tippen vad det lider.

aloevera
De två minsta Aloe Vera, omplanterade. Foto: ©nini.tjader.2017
De två minsta plantorna fick en gemensam kruka. Den står för närvarande i mitt sovrumsfönster i en ytterkruka. Västerläge.

aloevera
De två mellanstora Aloe Vera, omplanterade. Foto: ©nini.tjader.2017
De två mellanstora plantorna fick också gemensam kruka. De står för närvarande i mitt ena köksfönster i en ytterkruka. Söderläge.

aloevera
Största plantan, omplanterad. Foto: ©nini.tjader.2017
Den största befriade plantan fick en egen kruka, en ganska djup kruka med tanke på längden av dess stora rotstock. För närvarande står den i mitt ena köksfönster. Västerläge. Den känns vinglig så den bör nog få ett stöd till den etablerar sig.

alovera
Aloe Vera med flera i vardagsrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2017
Moderplantan fick komma tillbaka i samma kruka som tidigare, men med ny jord. Den fick också komma tillbaka till samma plats i vardagsrumsfönstret som tidigare. Det är den enda fönsterbräda (av marmor) som klarar dess tyngd och där den får plats. Den fönsterbrädan är dubbel. Fönstret har västerläge.

Till höger om den står den kruka med två Aloe Vera som jag planterade om nyligen och som finns på bild högre upp här.

Moderplantan Aloe Vera har också tre ganska kraftiga bambupinnar som stöd och ett plastband för uppbindning av buskar för att hålla den på plats mot pinnarna. När den var på plats i fönstret vattnade jag den ordentligt. Ville inte göra det utomhus eftersom jag ju skulle bära in plantan och den är tillräckligt tung utan våt jord…

Nu får jag hålla lite koll på dem så det varken blir för vått eller för torrt i jorden för de nyplanterade plantorna. De kan tillfälligt kännas mjuka medan de håller på och etablerar sig, men det brukar gå över ganska snabbt. De behöver bara vänja sig och börja använda sina egna rötter.

1 kommentar: