2017-05-30

Omplanteringsdags för mina oxalis

oxalis
Omplanteringsdags. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu blev det dags för omplantering av min röda och min gröna oxalis. Att det var dags anade jag eftersom de var törstiga precis hela tiden och behövde vattnas i princip varje dag. Det är inte normalt.

Den röda är omplanterad en gång. Då föll samtliga blad och blommor av den och den började om från början. Den har växt lite halvdåligt sen dess eftersom jag dumt nog då planterade om den i samma storlek på kruka som den redan hade. Och jag delade inte på den.

oxalis
Röd oxalis. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här storleken på kruka är för liten för dem. Djup, men trång.

Jag föredrar att göra omplantering utomhus så slipper man en massa jord inne.

Direkt jag tog ut mina oxalis slog de ihop sina blad och gick till vila. För att skydda sig antar jag.

oxalis
Röd oxalis, urtagen ur krukan. Foto: ©nini.tjader.2017
Det var ovanligt lätt att få ur den ur krukan den här gången. Förmodligen för att det var rätt så torrt i krukan. Och bara ett par blommor och blad gick av. Här ovan ser man tydligt behovet av omplantering. Helt fullt i krukan med rötter och rizomer (knölarna den bildar som sedan producerar blad och blommor).

Inte heller den här gången delade jag på plantan även om det hade vore lätt att göra det. Har helt enkelt inte plats för flera krukor av just den här, just nu. Nästa omplantering kanske…

oxalis
Den röda oxalisen, omplanterad. Foto: ©nini.tjader.2017
De fick mycket större krukor än tidigare. Ska bli intressant att se hur det påverkar tillväxten framöver. Grannen tyckte att krukorna var FÖR stora. Men de behövdes för djupet för rotklumpen. Har ingen aning om oxalisen föredrar trånga eller rymliga krukor. Jag gissar att de har lättare för att producera nya rizomer om det är rymligt i krukan.

oxalis
Den gröna oxalisen, omplanterad. Foto: ©nini.,tjader.2017
Den gröna oxalisen var lite svårare att få ut ur sin lilla, trånga kruka, men det gick till sist. Den fick en identisk större kruka, likadan som den som den röda fick. Därefter ordentlig vattning av båda.

Båda såg lite hängiga ut efter omplanteringen, bladen ihopfällda och i vila. Det tog ett drygt dygn innan de började bete sig normalt igen och öppna sina blad över dagen och se pigga ut igen. De är OK nu.

En del har oxalis utomhus över sommaren. Inte jag. Mina bor för närvarande i sovrummet, på byrån vid fönstret.

oxalis
Mina båda oxalis, omplanterade. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-05-28

Omstart av min tradescantia (Vandrande Jude)

tradescantia, vandrandejude
Tradescantia/Vandrande jude 2017-05-11 innan omstart. Foto: ©nini.tjader.2017
tradescantia, vandrandejude
Vandrande jude/Tradescantia 2017-05-21 Foto: ©nini.tjader.2017
Min vandrande jude (tradescantia) behövde en omstart. Den behöver det ibland. När den blir så här ful upptill i krukan närmast jorden är det dags. Inte för att man ser hur fult det är annat än om man tar ner ampeln, men när den börjar bli så här är risken stor att slingorna torkar ihop och faller av. Det här är nog tredje gången eller så som jag startar om den.

Den här – och den gröna längst ner i posten – kommer ursprungligen från en liten kruka från Ikea och hade inget namn. "Mix" brukar de där små krukorna heta. Så vilken sorts tradescantia det är vet jag inte.

ampel
Ampel- Foto: ©nini.tjader.2017
Tog fram en ledig ampel. Just den här ampeln är från Hornbach och hade en till häromdagen trångbodd doftranka i sig. Doftrankan har blivit omplanterad i större kruka och kan inte längre hänga i ampel.

Ny fräsch jord och ny innerkruka behövde den också.

tradescantia, vandrandejude
Tradescantia/Vandrande Jude Foto: ©nini.tjader.2017
Sen klippte jag helt sonika av alla slingor som det var liv i och ansade dem till lagom sticklinglängd.

tradescantia, vandrandejude
Trdescantia/Vandrande Jude Foto: ©nini.tjader.2017
Därefter stack jag ner sticklingarna i den nya jorden i den nya innerkrukan som jag redan hade placerat i ampeln. Och vattnade ordentligt.

tradescantia, vandrandejude
Tradescanita/Vandrande Jude Foto: ©nini.tjader.2017
Sen hängde jag tillbaka ampeln på dess plats i ena köksfönstret där den trivs. Lätt dusch med vatten efter det. Den ska hänga, den är vackrast då. En del försöker få den att växa upprätt vilket inte är dess naturliga växtsätt och sällan fungerar bra. Så länge den håller på och rotar sig behöver man hålla koll på att den inte blir torr och ge den dusch regelbundet. Man känner på bladen om den mår bra eller inte. Är bladen fasta mår den bra. Är de mjuka mår den inte bra och behöver troligen mer vatten och/eller dusch.

Häng den inte mitt i solen. Ljust, men inte direkt solljus vill den ha.

tradescantia, vandrandejude
Tradescantia/Vandrande Jude Foto: ©nini.tjader.2017
De sticklingar som inte fick plats i krukan stoppade jag ner i ett glas vatten.  Båda metoderna, direkt i jord eller i ett glas vatten, brukar fungera bra och sticklingarna brukar få rötter inom en vecka eller så. Nackdelen med att sätta dem i vatten är att man får trassliga, rätt veka rötter som det är svårt att få ordning på när de ska ner i en kruka med jord senare. Man slipper det om man sätter dem direkt i jord.

Bilden ovan tog jag den 2017-05-21. Idag den 2017-05-28 har de redan rötter. Både de i vatten och de i jord har jag regelbundet duschat med vatten eftersom det varit så varmt den här veckan.

Tradescantia finns i en massa olika färger och randningar. Jag har även en grön-vit-randig (nedan) i det andra köksfönstret. Den har jag hitintills inte behövt starta om.

tradescantia, vandrandejude
Tradescania/Vandrande Jude Foto: ©nini.tjader.2017

2017-05-25

Det går fort nu i trädgården

albyvägen
Albyvägen, Botkyrka, i väntan på bussen. Foto: ©nini.tjader.2017
Det går fort nu.
Plötsligt är allting grönt.
De blommande träden och buskarna blommade slut på nolltid.
Och allting slår ut så fort att man knappt hinner med.

båge, kapfifoler
Båge med kaprifoler. Foto: ©nini.tjader.2017
Bågen med kaprifoler (2 stycken) är grön och fin och har blomknoppar. Men vart tog solcelleslampan vägen som hängde där? En morgon var den bara borta. Någon hade snott den. Några dagar innan det hängde den väldigt långt ner och när staketet, sen plötsligt var den borta. Någon/några hade tagit den.

Kollade på andra sidan planket, men den var ingenstans. Som tur var så var det förra årets riktigt smutsiga och delvis trasiga lampa som de hade tagit. Hade först inte tänkt hänga upp den av den anledningen men tänkte att den fick hänga med ett tag om den fungerade. Och den fungerade, mot alla odds. Tills någon stal det.

båge, solcellslampa,kaprifol
Båge med kaprifol och solcellslampa, Foto: ©nini.tjader.2017
Jag hade redan köpt en ny solcellslampa på Ikea (gäller att passa på när de finns för de brukar ta slut) som bara låg och väntade på att ersätta förra årets smutsiga lampa. Den är nu uppsatt och sitter lite säkrare än den förra. Ska inte gå så lätta tt peta ner den som den tidigare. Än hänger den kvar, en vecka efter uppsättning.

trädgård och uteplats
Bågen utan lampa. Foto: ©nini.tjader.2017
Visst såg det tomt ut utan lampa? Det tog några dagar innan jag satte upp den nya lampan eftersom jag måste släpa ut stora stegen ur förrådet för att nå upp.

Pelargoner har inköpts till lådorna längs uteplatsens kant och planterats. Solparasollerna är uttagna och på plats, det ena på uteplatsen, det andra runt hörnet. Plantor är upphänga på uteplatsens plank och ställda på golvet. Inte riktigt klar än, men nästan så.

odlingsbox
Odlingsbox 2017-05-20. Foto: ©nini,tjader.2017
I odlingsboxen i bakre trädgården utanför sovrumsfönstret växer det. Till höger i bild uppifrån och ner finns gräslök, fransk dragon och citronmeliss. samtliga har överlevt från förra året. Överst till vänster finns slätbladig persilja. Det är två plantor som jag köpte på trädgårdsmässan från Plantagens fem kryddväxter för en hundralapp. Riktigt dåliga plantor. Dog nästan inomhus och såg riktigt ynkliga ut ett tag. Det gick ju inte att sätta ut dem dels för att de var i så dåligt skick (snabbuppdragna är min gissning) och dels för att det blev så kallt ute ett tag. Sen satte jag ut dem ändå när det blev lite varmare. Nu börjar det se ut som om de blir fina trots allt.

Den gröna strängen i mitten är frösådd spenat. Växer fint. Det finns även märgärtor längs båda långsidorna och den kortsida jag tagit bilden från, men de har bara precis nu börjat visa sig. Syns inte på bild.

trädgården
Bakre delen av trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Den allra mest bakre delen av trädgården är bara gräs och hårt nedklippta vresrosor och ogräs. Än har vi inte gjort något åt det området. Jag jagar maskrosor där så de inte ska sprida sig för mycket. Otacksamt jobb eftersom det är fullt med maskrosor på utsidan av bullerplanket vars frö säkert tar sig in också.

bullerplanket, maskrosor
Bullerplankets utsida. Foto: ©nini.tjader.2017
Plankets utsida kommer att målas inom kort. Färgen har verkligen försvunnit här på vägsidan. Huset jag bor i innanför planket. Mina köksfönster är på hörnet i bottenvåningen.

rabatter
Ingången till uteplatsen. 2017-05-20. Foto: ©nini,tjader.2017
Vid ingången till uteplatsen utifrån trädgården växer det också och det går fort. Krokusorna har vissnat ner för länge sen och bara dess blad är kvar. Stockrosorna är på väg upp, liksom kärleksört, gul kaprifol och björnbär. Och en massa vallmo (de små).

fikonträd, uteplats
Fikonträd under solpåarasoll. Foto: ©nini.tjader.2017
Mitt stora fikonträd har nu fått komma ut på uteplatsen. I år under parasoll till att börja med. Förra året brände solen sönder ett par blad. Tänkte jag skulle vänja den vid att vara ute först innan den fick direkt sol. Igår kom den ut i ljuset, dvs jag fällde ihop solparasollen Får de hur det går. Den får dusch på bladen varje dag.De nya utväxterna efter beskärningen är de längst ner till vänster. Växer bra (och fort).

trädgården
Trtädgården. Foto: ©nini.tjader.2017

Det gula längst bort vid bullerstaketet är grillen. Den har fått komma ut ur förrådet. Använde den inte en enda gång förra året. Får se hur det blir i  år.

I övrigt är det grönt. Bärmispeln vid fågelmaten har blommat över. Fläderbuskarna i förgrunden blir allt grönare för varje dag som går. Och gräset har jag klippt två gånger. Första gången var svår för det var för mjukt. andra gick bättre. Det är dags för klippning nu igen.

trädgården
Trädgården. Foto ©nini.tjader.2017
Solstolarna är också uttagna ur förrådet.

rabatt
Rabatten mot parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2017
Rabatterna blommar och växterna avlöser varandra. Alltid lika intressant varje vår att se vad som överlevt och återkommit och vad som försvunnit sen förra året. I år tror jag faktiskt att allting överlevt  även om allt inte är uppe mer än strax över jordnivå än.

trädgård
Trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Hallonsnåret blir grönare för varje dag (mitt i bilden). Tror inte vi får lika mycket hallon i år som förra året, men återväxten i marknivå – som blir nästa års fruktbärande grenar – är lovande.

trädgård
Trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Rabatten vid fågelmaten är full med kommande prästkragar och blåklockor. Och så strängen runt den som jag grävde upp tidigt i våras. Där har diverse ettåriga blommor frösåtts. Förhoppningsvis blir det en färgglad rand där med diverse blommor. Det är i alla fall tanken. Men, som med alla frömixer, vet man aldrig vad det blir. Det har börjat gro där nu så snart får vi väl se vad det blir av den frösådden.

trädgård
Trädgården 2017-05-20. Foto: ©nini.tjader.2017
I lilla runda rabatten utanför min uteplats kommer stjärnflockan och myskmalvan som de ska samt en vit höstflox i bakkanten (syns inte bakom baljan).  I baljan finns frösådd av en sorts ärta, persilja och röd romansallad. De har precis börjat visa sig om man tittar väldigt nära.

digitalis, grill
Digitalis och grill. Foto: ©nini.tjader.2017
Digitalisen börjar växa nu längs bullerplanet. Ska bli intressant att se hur det blir när blommorna kommer. Rabatten till höger är rätt ointressant för närvarande. Krokusarna i den har blommat klart och dess kvarlämnade blad ser rätt skräpiga ut. Det som kommer i den i över (astilbe, hosta med mera) har bara precis börjat komma upp.  En stor stockros finns där på hörnet framför kärleksörten.

gustav
Gustav i vinbärsbuskarna. Foto: ©nini.tjader.2017
Grannens Gustav (och Alice) vaktar på fåglarna där ute och gör utfall mot dem då och då. Så här års har jag mycket fåglar där ute. Betydligt mer än vintertid.

gustav
Gustav i trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
I år har vi även tulpaner. Rådjuren har inte varit inne hos oss i år och tagit dem. Det är första gången på flera år som tulpanerna fått vara i fred.

tulpaner
Tulpaner 2017-05-20 Foto: ©nini.tjader.2017
rabarber
Odlingsboxen med rabarber 2017-05-20. Foto: ©nini.tjader.2017
Att ge rabarbern en våning odlingsbox till och lyfta upp den och ge den mer jord i höstas har gjort susen. Nu ser båda raberberplantorna (två olika sorter) ut som de ska och de växer bra. I nedre vänstra hörnet har en fransk dragon överlevt vintern. I övrigt har de fått sällskap av en rad spenat till vänster. Nu väntar vi bara på att rabarbern ska bli tillräckligt stor att skörda. Snart så.

Emellanåt sitter jag bara ner och njuter av solen, värmen och grönskan. Det här är min favoritsäsong.

trädgård
I trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-05-18

Kan de vara ute nu, dygnet runt?

luktärtor
Luktärtor i plastpåse… Foto: ©nini.tjader..2017
Efter en längre tid när uteväxterna gått ut och in och ut igen, har de nu varit ute dygnet runt i hela tre nätter på raken. Det går framåt… Och till helgen sägs det att det skall bli riktigt varmt.

Luktärtorna är ute dygnet runt, i sina plastpåsar. Har toppat dem en gång så långt. De väntar också på den planta de ska bo tillsammans med i stora krukan på uteplatsen, nämligen klockranka i år igen. Klockranka tror de på Zetas kommer om cirka två veckor. Då kan både den och luktärtorna planteras. Klockranka är känsliga för kyla så det är först i månadsskiftet maj-juni man kan sätta ut den. Min egen frösådd av klockranka har resulterat i en (1) planta.… mycket liten och växer dåligt. Mne den lever fortfarande.

bärmispel, fågelmatsstation
Bärmispel och fågelmatsstation. Foto: ©nini.tjader.2017
Bärmispeln blommar nu för fullt bredvid fågelmatsstationen. Påskliljorna har nästan blommat ut och just nu är det pingstliljornas tur. I rundelns ytterkant har jag sått en massa ettåriga sommarblommor i varierande färg och sorter. Får väl se om de kommer upp och blir något.  I rundelns inre är det blåklockor och prästkragar och rölleka som dominerar. I år har vi också ett par allium igen. Förra året kom inga allium upp här. Har inte sett till dem sen 2015. Trevligt att de nu är tillbaka. Dröjer ett bra tag till innan de blommar dock.

fåglar
Fåglar i april. Foto: ©nini.tjader.2017
Fåglarna är superhungriga så här års. Dels har det varit kallt, vilket betytt mycket färre insekter, dels är det häckningstider och snart fågelungar att mata. Bilden ovan är från slutet av april, men läget är detsamma nu, minus talgfröbaren i bilden för den fungerar inte när det är varmare ute (den ramlar isär). Fågelmaten köper jag från Vivara.se som har kvalitettsfröer som fåglarna älskar.

I år har vi sädesärla, skogsduvor, talgoxe, pilfink, blåmes, steglitsa, grönfink, grönsiskor, nötväcka, rödhake, bofink, björktrast, koltrast, hackspett… som regelbundet kommer. Ofta två och två. Eller flera på samma gång som grönsiskorna och steglitsorna. Nya för i år är antalet steglitsor och så grönsiskorna som inte varit här tidigare. Alla bor och häckar förmodligen i de höga träden vid bäcken på andra sidan vägen.

rabarber
Rabarber. Foto: ©nini.tjader.2017
Rabarbern är i år kraftigare och större än någonsin tidigare. Det hjälpte helt klart att ge den en våning till med odlingsbox med ny jord under dem. Rabarber till midsommar?

spenat
Spenat. Foto: ©nini.tjader.2017
Sådde spenat för en tid sedan. Dels en rad bredvid rabarbern i den odlingsboxen, dels två rader i min odlingsbox utanför sovrumsfönstret. Den kommer fint på båda platserna. Växer fort. Snabbast den som sambor med rabarbern eftersom det är soligare och varmare där.

oregano
Två sorters oregano. Foto: ©nini.tjader.2017
Köpte två olika sorters oregano hos Hornbach häromdagen. Här står de temporärt i ett par plastkrukor. Sen dess har de fått större krukor än så och kommit i mer jord. Det var redan avhärdade plantor så de fick vara ute direkt, dygnet runt. Räknar med att de med tiden blir stora och kraftiga så jag kan skörda två gånger minst och torka för årsbehovet.

tomater
Tomater. Foto: ©nini,tjader.2017
Samtidigt med oregano-plantorna köpte jag en riktig tomatplanta, av den låga kraftiga sort som jag köpt flera år i rad tidigare "Florida Petit", en bordstomat. De första nätterna har den fått stå inomhus, men ute om dagen. Men från och med idag tror jag den klarar att stå ute över natten även den.

Sen har jag fortfarande mina egenodlade tomater som belamrar matbordet i köket. Om det blir något av dem eller inte är fortfarande  ovisst. Ska plantera om dem och ta ut dem inom kort.

sådd
Sådd 2017-05-14. Foto: ©nini.tjader.2017
I söndags sådde jag även i min runda, svarta balja, de sista frön jag hade. I mitten kommer det att finnas släpärtor. Runt dem persilja. Och ytterst runt kanten röd romansallad. Hur det blir, och när det gror, visar sig. Med lite värme nu så…

Har även sått ett par rader märgärtor i odlingsboxen utanför sovrummet.

stenar
Stenar. Foto: ©nini.tjader.2017
Har också tagit vara på ett antal fina runda stenar som ska bli kant någonstans i trädgården. De kom upp vid grävarbeten ute vid parkeringen. Vi har inte bestämt än var de kommer att vara till sist.

Olivträdet, fikonträdet och myrtenträdet väntar fortfarande på att få komma ut även dagtid. Men snart så.

Och grannens Gustav mår bra igen. Fortfarande ser han lite underlig ut i pannan eftersom det saknas en del hår och ögonbryn där, men det tar sig. Han är glad över att inte längre ha tratt och att han kan gå ut som han vill. Men han är på sin vakt. Vi vet nu vem han slogs med, en stor, okastrerad svart-vit hankatt var det.

gustav
Gustav, grindvakten, hemma hos sig. Foto: ©nini,.tjader.2017

2017-05-13

Växtkraft – det beskurna fikonträdet

fikonträd, figtree
Mitt fikonträd., Foto: ©nini.tjader.2017
Mitt fikonträd frodas. Där jag klippte av en gren som växte rakt ut och tog mycket plats har det kommit två nya grenar med nya blad på. De växer för fullt. nu väntar trädet på att få komma ut i sol och luft utomhus. Men, med den iskalla vår vi haft och fortfarande har, är det ännu för tidigt. Bara härom natten var det minus 7 grader ungefär. Men snart så.

I år ska jag inte göra samma misstag som förra året då fikonträdet blev för "solbränt" och därför tappade blad som blev brända. Solskydd och inte för mycket sol i början. Och hålla koll på om det blir minusgrader på natten…

fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2017
Toppen på den avklippta grenen bor i en glasburk med vatten. Nu kommer det nya blad på den delen, och rötter nere i vattnet.

fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto. ©nini.tjader.2017
fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2017
fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2017
Det finns fler gröna anlag till blad längs grenen och det översta bladet sitter fortfarande kvar. De rötter som bildats nedtill på grenen har en tendens att ramla av om man kommer åt dem, så man får vara försiktig med dem. När rötterna blir större (förhoppningsvis) ska den få en egen kruka. Med lite tur blir det ett nytt litet fikonträd.

fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2017
Glasburken är från Ikea.

Även mellandelen av den avklippta grenen lever än. Den satte jag direkt i jord i kruka. Det går långsamt där, men det verkar finnas både liv och växtkraft även i den delen. Tålamod…

fikonträd, figtree
Mitt fikonträd. Foto: ©nini.tjader.2017