2017-05-25

Det går fort nu i trädgården

albyvägen
Albyvägen, Botkyrka, i väntan på bussen. Foto: ©nini.tjader.2017
Det går fort nu.
Plötsligt är allting grönt.
De blommande träden och buskarna blommade slut på nolltid.
Och allting slår ut så fort att man knappt hinner med.

båge, kapfifoler
Båge med kaprifoler. Foto: ©nini.tjader.2017
Bågen med kaprifoler (2 stycken) är grön och fin och har blomknoppar. Men vart tog solcelleslampan vägen som hängde där? En morgon var den bara borta. Någon hade snott den. Några dagar innan det hängde den väldigt långt ner och när staketet, sen plötsligt var den borta. Någon/några hade tagit den.

Kollade på andra sidan planket, men den var ingenstans. Som tur var så var det förra årets riktigt smutsiga och delvis trasiga lampa som de hade tagit. Hade först inte tänkt hänga upp den av den anledningen men tänkte att den fick hänga med ett tag om den fungerade. Och den fungerade, mot alla odds. Tills någon stal det.

båge, solcellslampa,kaprifol
Båge med kaprifol och solcellslampa, Foto: ©nini.tjader.2017
Jag hade redan köpt en ny solcellslampa på Ikea (gäller att passa på när de finns för de brukar ta slut) som bara låg och väntade på att ersätta förra årets smutsiga lampa. Den är nu uppsatt och sitter lite säkrare än den förra. Ska inte gå så lätta tt peta ner den som den tidigare. Än hänger den kvar, en vecka efter uppsättning.

trädgård och uteplats
Bågen utan lampa. Foto: ©nini.tjader.2017
Visst såg det tomt ut utan lampa? Det tog några dagar innan jag satte upp den nya lampan eftersom jag måste släpa ut stora stegen ur förrådet för att nå upp.

Pelargoner har inköpts till lådorna längs uteplatsens kant och planterats. Solparasollerna är uttagna och på plats, det ena på uteplatsen, det andra runt hörnet. Plantor är upphänga på uteplatsens plank och ställda på golvet. Inte riktigt klar än, men nästan så.

odlingsbox
Odlingsbox 2017-05-20. Foto: ©nini,tjader.2017
I odlingsboxen i bakre trädgården utanför sovrumsfönstret växer det. Till höger i bild uppifrån och ner finns gräslök, fransk dragon och citronmeliss. samtliga har överlevt från förra året. Överst till vänster finns slätbladig persilja. Det är två plantor som jag köpte på trädgårdsmässan från Plantagens fem kryddväxter för en hundralapp. Riktigt dåliga plantor. Dog nästan inomhus och såg riktigt ynkliga ut ett tag. Det gick ju inte att sätta ut dem dels för att de var i så dåligt skick (snabbuppdragna är min gissning) och dels för att det blev så kallt ute ett tag. Sen satte jag ut dem ändå när det blev lite varmare. Nu börjar det se ut som om de blir fina trots allt.

Den gröna strängen i mitten är frösådd spenat. Växer fint. Det finns även märgärtor längs båda långsidorna och den kortsida jag tagit bilden från, men de har bara precis nu börjat visa sig. Syns inte på bild.

trädgården
Bakre delen av trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Den allra mest bakre delen av trädgården är bara gräs och hårt nedklippta vresrosor och ogräs. Än har vi inte gjort något åt det området. Jag jagar maskrosor där så de inte ska sprida sig för mycket. Otacksamt jobb eftersom det är fullt med maskrosor på utsidan av bullerplanket vars frö säkert tar sig in också.

bullerplanket, maskrosor
Bullerplankets utsida. Foto: ©nini.tjader.2017
Plankets utsida kommer att målas inom kort. Färgen har verkligen försvunnit här på vägsidan. Huset jag bor i innanför planket. Mina köksfönster är på hörnet i bottenvåningen.

rabatter
Ingången till uteplatsen. 2017-05-20. Foto: ©nini,tjader.2017
Vid ingången till uteplatsen utifrån trädgården växer det också och det går fort. Krokusorna har vissnat ner för länge sen och bara dess blad är kvar. Stockrosorna är på väg upp, liksom kärleksört, gul kaprifol och björnbär. Och en massa vallmo (de små).

fikonträd, uteplats
Fikonträd under solpåarasoll. Foto: ©nini.tjader.2017
Mitt stora fikonträd har nu fått komma ut på uteplatsen. I år under parasoll till att börja med. Förra året brände solen sönder ett par blad. Tänkte jag skulle vänja den vid att vara ute först innan den fick direkt sol. Igår kom den ut i ljuset, dvs jag fällde ihop solparasollen Får de hur det går. Den får dusch på bladen varje dag.De nya utväxterna efter beskärningen är de längst ner till vänster. Växer bra (och fort).

trädgården
Trtädgården. Foto: ©nini.tjader.2017

Det gula längst bort vid bullerstaketet är grillen. Den har fått komma ut ur förrådet. Använde den inte en enda gång förra året. Får se hur det blir i  år.

I övrigt är det grönt. Bärmispeln vid fågelmaten har blommat över. Fläderbuskarna i förgrunden blir allt grönare för varje dag som går. Och gräset har jag klippt två gånger. Första gången var svår för det var för mjukt. andra gick bättre. Det är dags för klippning nu igen.

trädgården
Trädgården. Foto ©nini.tjader.2017
Solstolarna är också uttagna ur förrådet.

rabatt
Rabatten mot parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2017
Rabatterna blommar och växterna avlöser varandra. Alltid lika intressant varje vår att se vad som överlevt och återkommit och vad som försvunnit sen förra året. I år tror jag faktiskt att allting överlevt  även om allt inte är uppe mer än strax över jordnivå än.

trädgård
Trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Hallonsnåret blir grönare för varje dag (mitt i bilden). Tror inte vi får lika mycket hallon i år som förra året, men återväxten i marknivå – som blir nästa års fruktbärande grenar – är lovande.

trädgård
Trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Rabatten vid fågelmaten är full med kommande prästkragar och blåklockor. Och så strängen runt den som jag grävde upp tidigt i våras. Där har diverse ettåriga blommor frösåtts. Förhoppningsvis blir det en färgglad rand där med diverse blommor. Det är i alla fall tanken. Men, som med alla frömixer, vet man aldrig vad det blir. Det har börjat gro där nu så snart får vi väl se vad det blir av den frösådden.

trädgård
Trädgården 2017-05-20. Foto: ©nini.tjader.2017
I lilla runda rabatten utanför min uteplats kommer stjärnflockan och myskmalvan som de ska samt en vit höstflox i bakkanten (syns inte bakom baljan).  I baljan finns frösådd av en sorts ärta, persilja och röd romansallad. De har precis börjat visa sig om man tittar väldigt nära.

digitalis, grill
Digitalis och grill. Foto: ©nini.tjader.2017
Digitalisen börjar växa nu längs bullerplanet. Ska bli intressant att se hur det blir när blommorna kommer. Rabatten till höger är rätt ointressant för närvarande. Krokusarna i den har blommat klart och dess kvarlämnade blad ser rätt skräpiga ut. Det som kommer i den i över (astilbe, hosta med mera) har bara precis börjat komma upp.  En stor stockros finns där på hörnet framför kärleksörten.

gustav
Gustav i vinbärsbuskarna. Foto: ©nini.tjader.2017
Grannens Gustav (och Alice) vaktar på fåglarna där ute och gör utfall mot dem då och då. Så här års har jag mycket fåglar där ute. Betydligt mer än vintertid.

gustav
Gustav i trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
I år har vi även tulpaner. Rådjuren har inte varit inne hos oss i år och tagit dem. Det är första gången på flera år som tulpanerna fått vara i fred.

tulpaner
Tulpaner 2017-05-20 Foto: ©nini.tjader.2017
rabarber
Odlingsboxen med rabarber 2017-05-20. Foto: ©nini.tjader.2017
Att ge rabarbern en våning odlingsbox till och lyfta upp den och ge den mer jord i höstas har gjort susen. Nu ser båda raberberplantorna (två olika sorter) ut som de ska och de växer bra. I nedre vänstra hörnet har en fransk dragon överlevt vintern. I övrigt har de fått sällskap av en rad spenat till vänster. Nu väntar vi bara på att rabarbern ska bli tillräckligt stor att skörda. Snart så.

Emellanåt sitter jag bara ner och njuter av solen, värmen och grönskan. Det här är min favoritsäsong.

trädgård
I trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar