2016-03-27

Auberginesallad

Auberginesallad. Bilden lånad från internet.

Auberginesallad ser oftast ut som en gråaktig gegga, men det är godare än det ser ut och gott som tillbehör till kött eller som förrätt. I Medelhavsområdet och i Israel serveras den oftast på en egen tallrik som tillbehör/förrätt till maten.


Auberginesallad (grekisk variant)/Melitzanosalata


Ingredienser

2 medelstora auberginer
1 vitlöksklyfta
1 burk matlagningsyoughurt
olivolja
salt
svartpeppar
citronsaft eller vinäger

Gör så här

• Sätt ugnen på 225 grader.
• Tvätta auberginerna och lägg dem i ett ugnssäkert fat i ugnen täckta med folie.
• Låt auberginerna stå i ugnen cirka en halvtimme. Kontrollera att de är klara (om skalet har lossnat och de är mjuka). I allmänhet tar det ca 45 minuter.
• Ta ut auberginerna och låt dem kallna.
• När de är kalla, tag av skalet från dem och hacka dem fint. Vill du ha dem riktigt finfördelade, kör dem i en mixer tillsammans med samtliga övriga ingredienser

Gott till grillat kött eller grillad fisk eller som förrätt. Om den äts som förrätt, använd pitabröd som "bestick".
Kan förvaras i kylskåp i glasburk med lock ca en vecka.


Auberginesallad (israelisk variant)


Ingredienser

2 medelstora auberginer
1 vitlöksklyfta
tehina (finns i allmänhet i invandrarbutiker)
persilja
salt
svartpeppar
citronsaft
stark rödpeppar/chilikrydda efter smak

Gör så här

• Sätt ugnen på 225 grader.
• Tvätta auberginerna och lägg dem i ett ugnssäkert fat i ugnen täckta med folie.
• Låt auberginerna stå i ugnen cirka en halvtimme. Kontrollera att de är klara (om skalet har lossnat och de är mjuka). I allmänhet tar det ca 45 minuter.
• Ta ut auberginerna och låt dem kallna.
• När de är kalla, tag av skalet från dem och hacka dem fint. Vill du ha dem riktigt finfördelade, kör dem i en mixer.
• Blanda i 2 teskedar tehina, salt, svartpeppar, stark rödpeppar/chilipeppar, citron, hackad persilja och den krossade vitlöksklyftan och blanda ihop alltihop.

Vid serveringen bred ut auberginesalladen på en tallrik och häll på lite olivolja. Ät auberginesalladen med pitabröd som doppas i salladen och används som verktyg för att äta den.
Kan förvaras i kylskåp i glasburk med lock ca en vecka.

Fler varianter på auberginesallad hittar du genom att googla på "auberginesallad".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar