Auberginesallad. Bilden lånad från internet. |
Auberginesallad ser oftast ut som en gråaktig gegga, men det är godare än det ser ut och gott som tillbehör till kött eller som förrätt. I Medelhavsområdet och i Israel serveras den oftast på en egen tallrik som tillbehör/förrätt till maten.
Auberginesallad (grekisk variant)/Melitzanosalata
Ingredienser
2 medelstora auberginer1 vitlöksklyfta
1 burk matlagningsyoughurt
olivolja
salt
svartpeppar
citronsaft eller vinäger
Gör så här
• Sätt ugnen på 225 grader.• Tvätta auberginerna och lägg dem i ett ugnssäkert fat i ugnen täckta med folie.
• Låt auberginerna stå i ugnen cirka en halvtimme. Kontrollera att de är klara (om skalet har lossnat och de är mjuka). I allmänhet tar det ca 45 minuter.
• Ta ut auberginerna och låt dem kallna.
• När de är kalla, tag av skalet från dem och hacka dem fint. Vill du ha dem riktigt finfördelade, kör dem i en mixer tillsammans med samtliga övriga ingredienser
Gott till grillat kött eller grillad fisk eller som förrätt. Om den äts som förrätt, använd pitabröd som "bestick".
Kan förvaras i kylskåp i glasburk med lock ca en vecka.
Auberginesallad (israelisk variant)
Ingredienser
2 medelstora auberginer1 vitlöksklyfta
tehina (finns i allmänhet i invandrarbutiker)
persilja
salt
svartpeppar
citronsaft
stark rödpeppar/chilikrydda efter smak
Gör så här
• Sätt ugnen på 225 grader.• Tvätta auberginerna och lägg dem i ett ugnssäkert fat i ugnen täckta med folie.
• Låt auberginerna stå i ugnen cirka en halvtimme. Kontrollera att de är klara (om skalet har lossnat och de är mjuka). I allmänhet tar det ca 45 minuter.
• Ta ut auberginerna och låt dem kallna.
• När de är kalla, tag av skalet från dem och hacka dem fint. Vill du ha dem riktigt finfördelade, kör dem i en mixer.
• Blanda i 2 teskedar tehina, salt, svartpeppar, stark rödpeppar/chilipeppar, citron, hackad persilja och den krossade vitlöksklyftan och blanda ihop alltihop.
Vid serveringen bred ut auberginesalladen på en tallrik och häll på lite olivolja. Ät auberginesalladen med pitabröd som doppas i salladen och används som verktyg för att äta den.
Kan förvaras i kylskåp i glasburk med lock ca en vecka.
Fler varianter på auberginesallad hittar du genom att googla på "auberginesallad".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar