2016-03-21

Är det vår nu?

krokus
Lyckliga bin inne i krokusarna. Foto. ©nini.tjader.2016
Är det vår nu? Igår var det vårdagjämningen.
Men våren som sådan känns sen i mina trakter (Tumba, strax utanför Stockholm). Häromdagen när solen sken kunde man tro att våren kommit. Bina surrade runt i krokusblommorna och var som tokiga. Sen blev det kallt igen och någon enstaka snöby passerade. Ingen snö som stannade kvar, men illa nog att vakna till att det är vitt på marken.

krokus
Krokus. Foto. ©nini.tjader.2016
Sen försvann våren igen. Ingen sol, bara kyla och grått. Och krokusblommarna stängde butiken och bina försvann (i alla fall ses de inte till förrän nästa gång solen skiner – jag vet inte var de bor).

fågelbad
Fågelbadet. Foto. ©nini.tjader.2016
Jag har ställt ut fågelbadet och hoppas att det inte ska frysa sönder nu. Lite tunn is på vattnet blir det efter vissa nätter, men det försvinner snabbt under förmiddagen. Vi har markant mycket mindre fåglar nu när vi inte har något träd i trädgården längre. Men jag har sett ett par blåmesar i alla fall.

gräslök
Gräslök. Foto. ©nini.tjader.2016
Gräslöken har så smått börjat visa sig. Men än så länge får man köpa gräslök i affär när man vill ha gräslök.

kaprifol
Kaprifol. Foto. ©nini.tjader.2016
Den gula kaprifolen har börjat få blad lite varstans. Man ser dag från dag hur de växer. Har kollat på de andra två kaprifolerna som jag klippte ner hårt i höstas och sett att det finns blad/gren-anlag där också. Hoppas bara att de är friska i år. Det var de inte förra året. Även den gula var då angripen men den rosa och den orange var värst.

kärleksört
Kärleksört. Foto. ©nini.tjader.2016
Kärleksörten har också börjat visa sina små knoppar nere vid marken. Dags att klippa av förra årets blommor. När som helst nu… I år har det varit så lite snö så de gamla blommorna står fortfarande rakt upp.

krokus
Krokus. Foto. ©nini.tjader.2016
Krokusarna står i grupper och väntar på solen. De ovan är ljusgula när de är öppna.

krokus
Snödroppar och krokus. Foto. ©nini.tjader.2016
Det är fler snödroppar i år än tidigare år. De har alltså äntligen förökat sig.

rabatt
Lilla, runda rabatten. Foto: ©nini.tjader.2016
Lilla runda rabatten direkt utanför uteplatsen har fått dit regnmätaren (som jag tar in över vintern så den inte ska frysa sönder) och jag har satt ut en av de solcellsdrivna rabattlamporna. Har glömt kolla om den lyser eller inte… Den lyste inomhus innan jag satte ut den. "Stubbarna" (de är lösa och flyttbara) väntar på varmare tider när de får krukor med innehåll på sig.

trädgården
Odlingslåda, blåbär och kryddor. Foto: ©nini.tjader.2016
I kryddplanteringen bakom uteplatsen har båda timjansorterna överlevt och ser rätt pigga ut. Myntan är nedklippt och nytt kommer närmast marken. Blåbärsbuskarna har stor bladanlag och ser ut att trivas på den här platsen. De fick ju flytta hit i slutet på sommaren. I odlingslådan har jag sett att gräslöken kommer och att det är liv i ett par av kryddplantorna. För lite än för att fästa på bild… Men oreganon är nog död.

Vresrosorna som växer bakom mina odlingar kommer jag inom kort att klippa ner kort. Egentligen borde man gräva upp dem och ta bort dem, men då behöver man kanske plantera något annat där istället. De blommar i alla fall vackert och humlorna älskar dem.

trädgårdsverktyg
Trädgårdsverktyg. Foto: ©nini.tjader.2016
Trädgårdsverktygen har flyttat ut och presenningarna är borta från utemöblerna.

utemöbler
Möbler på uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2016

Men än är det lite för kallt för att sitta ute.

ljugarbänken
Gustav på ljugarbänken i solen. Foto: ©nini.tjader.2016
När det för drygt en vecka sen var soligt och varmt i ett par dagar satte grannen och jag ut "ljugarbänken" mot väggen i solen och fikade där för första gången i år. Det blev bara en gång. Sen blev det kallt igen. Gustav uppskattade också att bänken nu är på plats där.

mossa
Mossa. Foto: ©nini.tjader.2016
Tittar man riktigt noga finns det ett och annat grönt grässtrå där ute. Men mest är det mossa som är grönt. Mycket mossa. Jättemycket mossa…

Igår var vi hos Plantagen och köpte påskblommor. Penséer och narcisser. Blev inte klar med planteringen av penséerna eftersom det började regna. Ska göra klart det senare idag. Hann bara lägga i leca-kulorna men inte jorden. Narcisserna får stå kvar i den kruka de kom i men krukan står i en mini-balja med min stensamling runtom. Då står den i alla fall stadigt… Har sett knopp på narciss i varmaste rabatten ute också, men det dröjer ett tag till innan de slår ut i rabatten. De i krukan gräver jag ner i rabatten när de blommat klart.

I övrigt är det liv i rabatterna, men långt kvar innan man ser det utan att leta efter det.

påskblommor
Påskblommor ute. Foto: ©nini.tjader.2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar