2016-02-29

Vår inne, iskallt ute

narcisser
Narcisser. Foto. ©nini.tjader.2016
Det är i alla fall vår inomhus… Narcisserna som jag köpte på IKEA nyligen blommar. När de blommat klart kan man förhoppningsvis gräva ner dem i rabatterna ute.

Utomhus är det jättefint på dagarna, + grader och hällande sol. Men nätter och morgnar minus-grader. I morse var det -8°C när jag gick upp. Just nu i skrivande stund -6°C.
Så, inte riktigt vår ännu.
Snödropparna och krokusarna har kommit av sig och bara står där ute och väntar på bättre tider.

pelargonsticklingar
Sex nya pelargoner. Foto. ©nini.tjader.2016
I onsdags var jag med grannen (hon har bil) till Plantagen och inhandlade sex nya pelargon-sticklingar. Fyra röda (pelargonium peltatum "Balcon red") och två doft-pelargoner (pelargonium "Concolour Lace"). Samt pelargonjord. Kändes som det var dags med lite pelargon-vård av de fyra pelargoner som överlevt (så långt) vinterperioden. Två Mårbacka och två vita. Tanken var att jorden skulle räcka också till de små nykomlingarna… men det gjorde den inte. Nykomlingarna får stå kvar ett tag till i sina små krukor. Det kanske bara är bra för rötterna.

pelargoner
Två vita pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2016
Kaktusarna har fått flytta in på byrån i sovrummet för att få fram pelargonerna i solljuset. De två vita pelargonerna ser lite ynkliga ut efter beskärning och omplantering i färsk pelargonjord och innan de riktigt etablerat sig i sin nya jord. Men de tar sig förhoppningsvis och börjar skjuta nya skott snart. Som på bilden ser de ut när solen varit på dem. Med lite dusch på bladen ser de snabbt OK ut.

sovrumsfönstret
I sovrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2016
Kaktusarna klarar nog att stå lite längre från fönstret ett tag. Det handlar ju bara om några månader (slutet av maj?).

vardagsrumsfönstret
Vardagsrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2016
Det blev trångt närmast fönsterrutan också i vardagsrumsfönstret. Längst bort mina två nerklippta och omplanterade Mårbacka-pelargoner. I mitten sticklingar från Mårbacka-pelargonerna och de vita pelargonerna. Totalt 12 stycken sticklingar. Ungefär lika många fick grannen (Gustavs matte). Det finns ju gränser för hur många pelargoner man kan ha, eller? I och för sig vet man aldrig hur många sticklingar som tar sig…

Närmast blomsprute-flaskan (den turkosa) finns ett mini-växthus med fröplantering av röda tagetes. Har sagt varje år att jag inte ska hålla på med frösådder eftersom jag hitintills aldrig lyckats med dem, men tänkte att jag ändå skulle testa med tagetes i år… Röda tagetes. Kan rapportera att de grott på två (2) dagar och redan är uppe. Räknade inte med att det skulle gå SÅ fort. Färdiguppdragna röda tagetes är alltid svåra att få tag i men de som jag gillar bäst. Tagetes är en jättebra rabattblomma upptäckte jag förra året.

Den här fönsterbrädan har undervärme från elementet och sol utifrån (väster-läge) som silas genom persiennen (som jag inte kan dra upp för ena snöret har gått av – ska fixa det när det blir varmare ute) och är förmodligen idealisk för frösådder och sticklingar.

Den stora plantan i bildens högra hörn är en corokia cotoneaster. Den ser alltid så skräpig ut på bild och är extremt svårfotograferad. Den syns lite bättre på bilden nedan. Den mår bra där och börjar bli riktigt stor.

vardagsrumsfönstret
Fönstret i vardagsrummet. Foto. ©nini.tjader.2016
För att få rum med alla pelargonerna i vardagsrumsfönstret blev jag tvungen flytta bort stora olivträdet. Det får stå en bit in i rummet ett tag. Det står i vägen när man ska ut och in till uteplatsen, men än är det ju inte riktigt säsong att gå ut och in så ofta. Olivträdet har tagit sig bra sen jag klippte ner det förra året. Många nya grenar och blad. Försöker hålla formen på det för det har en tendens att sticka iväg med långa, spretiga grenar.

I övrigt är jag urless på att sitta med höger fot i högläge framför TV-n eller med bok på schäslongen. Foten har nu normal färg (mer eller mindre) och ser inte längre ut som ett jättestort blåmärke (utom på baksidan av vristen och mitt på tårna), men svullnaden är fortfarande kvar. Den har gått ner men det är en bit kvar. Vänster knä har läkt och är inte ömt längre. Längtar efter att kunna gå ut i solen och ta en promenad och att gå till gymet. Men det är inte möjligt riktigt än. Tar mig bara kortare sträckor. Men foten går ner i en vanlig sko nu. På onsdag är det två veckor sedan jag stukade höger fot. Hur lång tid ska det ta egentligen att få ordning på foten?

stukning
Stukad högerfot, 2016-02-28. Foto: ©nini.tjader.2016



2016-02-28

Fisk i paket

fiskpaket
Bilden lånad från internet.

Det här receptet hittade jag i Aftonbladet, 31 juli 2002.

Det här behövs till 4 personer:


– 600 g spättafilé, färsk eller styckfryst. (Fryst fiskblock kan funka men är lite joxigare).
– 2 tomater
– 1 liten zucchini
– 15 cm purjo
– 1 vitlöksklyfta
– 1 citron
– 16-20 basilikablad eller 4 tsk torkad
– 4 msk olivolja
– ris eller potatis (pasta går bra till också)
– 1,5 meter aluminumfolie
– salt


Så här gör du


1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Sätt igång ris- eller potatiskoket (eller pastakoket).
3. Skär zucchinin i tunna skivor, tomaterna i tjockare.
4. Spola ren purjon från jord och strimla 15 cm av den.
5. Hacka basilikan.
6. Häll olivoljan i en kopp. Pressa i vitlöken, lägg i basilikan, pressa halva citronen och rör om.
7. Bred ut fyra ark folie. De måste vara så stora att de går att stänga ordentligt om fisken.
8. Lägg tomatskivorna i botten på foliepaketen, sedan fisk, zucchini och purjo. (Använder du fiskblock så skär det i två centimeter tjocka skivor först).
9. Skeda över basilikaoljan, salta lite och stäng paketen noga.
10. Baka i ugnen i 15-20 minuter om du använder färsk fisk. Lägg på några minuter för frysta fileer. Skivor av blockfryst fisk kan behöva ytterligare en stund i värmen.
11. Lägg upp paketen på tallrikar och låt var och en öppna själv. Servera ris eller potatis till, citron att pressa över och något knaprigt som morot eller gurka.

Variant


Stoppa fisk, tomatskivor, morotsslantar, gräslök, dill, smör och pressad citron i paketen.

2016-02-27

Dags för orkidéer igen

orkidé
Vit phalaenopsis, brudorkidé, Foto: ©nini.tjader.2016
Nu blommar orkidéerna igen, allihop. Samtidigt.

orkidé
Gul phalaenopsis, brudorkidé. Foto: ©nini.tjader.2016
Alla mina orkidéer är av sorten brudorkidé, phalaenopsis. Lättskött och mångårig och blommar om och om igen. År efter år.

orkidé
Min äldsta orkidé. Foto: ©nini.tjader.2016
Det finns många myter och råd om skötsel vad gäller orkidéer.

Har hört talas om att orkidéer kan få ull-löss. Mina har aldrig haft ull-löss. Eller några andra löss. Har jag bara haft tur? En granne (Birgitta) fick löss på sina.

Mina står i orkidéjord, och de får vatten lite då och då. Uppifrån. Jag håller inte på och sänker ner dem och dränker och låter torka etc. som en del föreslår. Jag vattnar som vanligt. Dusch? Njae. Någon gång ibland kanske.

Oftast vattnar jag utan gödning… Jag HAR orkidégödning men glömmer oftast bort att ge dem det. Det enda vad gäller vattningen som är viktigt är att de inte ska stå med vatten runt fötterna. Blir det för mycket i krukan häll av. Annars ruttnar de och blommorna ramlar av om det är blomningssäsong. Mina får vatten kanske var andra, var tredje vecka. Ungefär. Får de för lite eller för mycket vatten under blomningstid vissnar blommorna och faller av.

Foto: ©nini.tjader.2016
Man säger att de ska stå i genomskinliga krukor för att rötterna ska få ljus…
Jag har använt både genomskinliga krukor och ogenomskinliga. Har inte märkt någon som helst skillnad på hur de trivs i antingen det ena eller det andra. Så de får de krukor som för tillfället är/varit lediga vid planteringstillfället. Resultat är detsamma oavsett.

orkidé
Foto: ©nini.tjader,2016
Man säger också att de inte ska stå i direkt solljus och gärna en bit in i rummet… Det gjorde mina en lång period. Då blev det långt mellan blomningarna. När jag flyttade dem till mina köksfönster, och direkt i fönstren, blev det fart på dem. Och de blommar numera betydligt oftare än de gjorde i det tidigare fönstret. Från den senaste blomningen till den nuvarande var det den här gången max två månader.

blomanlag
Blomanlag till orkidé. Foto: ©nini.tjader.2016
En del klipper av de trassliga luftrötterna som väller åt alla håll och ut ur krukorna. Det ska man absolut INTE göra om rötterna lever. Torra, döda rötter kan man förstås klippa av, men annars, ALDRIG.

orkidé
Foto: ©nini.tjader.2016
En del klipper av blomstänglarna när de blommat klart (det kan ta flera månader innan en blomstängel blommat klart). Det ska man inte heller göra, ALDRIG. Bara om blomstängeln torkat ihop och dött klipper man av dem. Annars behåller man dem, tomma. De kan nämligen börja om efter ett antal månader och skjuta nya blommor på de gamla blomstänglarna, eller förgrena dem.

Någon kom med rådet att man skulle ansa de utblommade blomstänglarna och klippa ner dem en bit och att de då skulle förgrena sig och snabbare få nya blommor… Testade det på en av mina orkidéer. Då dog den blomstängeln. Så det rådet tror jag inte riktigt på.

orkidé
Foto: ©nini.tjader.2016
Omplantering? Ja, det kanske man borde göra ibland. Med något års mellanrum. I särskild orkidéjord. Vanlig jord ska de INTE ha. Kan vara lagom när de börjar krypa ut ur sina krukor och det är mer rötter utanför än innanför krukan. Samtidigt kan man passa på att ta bort eventuellt döda rötter. Mina har nog aldrig blivit omplanterade…utom någon enstaka av dem.

Foto: ©nini.tjader.2016
De flesta av oss sätter pinnar i orkidéplantorna och klämmer fast dem mot pinnarna så att blomman blir upprätt. Det är egentligen inte deras naturliga sätt att växa. Deras naturliga sätt är att hänga ner.

Prova att placera dem i en ampel och låt dem hänga över kanten, inga blomstöd. Jag gjorde det en gång men dessvärre gick upphängningen till ampeln sönder och den störtade ner på fönsterbrädan: både blomman och ampeln höll, men dess upphängning (lädersnören) var av. Just den orkidén var rätt tung så den fick inta vara hängande längre. Den är gul och har långa blomstänglar och en härva med rötter. Just nu har jag inte plats för fler amplar så mina orkidéer får vara på fönsterbrädorna i köket.

Titta nära på orkidéernas blommor om du inte redan gjort det. De har riktigt intressanta blommor.

Foto: ©nini.tjader.2016
Orkidéer är nog de mest lättskötta blommor som finns. Kräver inte mycket varken i vatten eller i övrigt. En enda har jag haft död på över åren (den fick för mycket vatten och hämtade sig aldrig). De andra är flera år gamla vid det här laget.

Jag älskar orkidéer. Just nu har jag sex stycken.

orkidé
Foto: ©nini.tjader.2016

2016-02-25

Utrotningshotade ting?

För ett tag sedan läste jag en listning om i princip utdöda ting hos Apartment Therapy som var ganska intressant. Jag håller inte med om allt i listan och det kan förståss skilja sig mellan USA och Sverige. Det här en översättning från engelskan.

Här är listan med mina kommentarer.


tjocktv
Tjock-TV. Bild från internet.

Nästan borta
  • tjock-TV-apparater
  • pianos
  • faxar (min helt nya skrivare har inbyggd faxfunktion, skulle inte säga att de är nästan borta)
  • telefonsvarare (som man kunde lämna meddelanden i – det kan jag sakna. Inte för att se vem som ringt, men för att kunna ta emot meddelanden. Finns i princip inte att få tag i längre.)
  • telefonböcker (glömde min iPhone hemma en gång och var helt ställt för jag kom inte ihåg ett enda telefonnummer… beslöt mig där och då att ha en liten handskriven telefonbok som alltid finns med i handväskan. Telefonkataloger däremot behöver man inte längre)
  • adressböcker (se ovan – de viktigaste adresserna etc behöver man ha på papepr om man av någon anledning skulle glömma smart-phonen hemma).
  • kalkylatorer (finns numera i smart phones och/eller på skärm i dator, så en separat dylik behöver man inte längre)
  • VCRs + VHS spelare (om man har VHS band kvar som man vill se igen behöver man fortsatt en spelare. Jag har personligen en som kan spela in mellan VHS till DVD)
  • tryckta kartor (jag älskar tryckta kartor och har flera kartböcker – det är en stor skillnad på översikt på en tryckt karta mot att se kartor på skärm/dator och de är mycket roligare att titta på).

telefon
Dialog telefon. Bild från internet.

Utrotningshotade

  • väckarklockor (jo behövs om man inte använder sin smartphone till det)
  • stationära datorer (beror helt på vad man använder sin dator till. Jag har både stationär dator, bärbar dator och iPad… Använder dem alla, men till helt olika saker)
  • glödlampor
  • fasta telefoner
  • boxar för kabel-TV (där har de helt fel)
  • checkböcker
  • skrivare (där håller jag inte med – skrivare kommer alltid att behövas. Det finns en hel del man kan behöva skriva ut på papper av olika anledningar).
  • frimärken (var gång man faktiskt MÅSTE posta något i pappersform är ett problem om man inte har frimärken eller förfrankerade kuvert).
  • cds/dvds + spelare (jag föredrar fortfarande musik på CD och film  på DVD jämfört med att få dem via molnet. Dessutom är varken musik eller film nåbart överallt via dator/läsplatta/smartphone).
  • stereos (har man skivor behöver man ha en en stereo för att spela upp dem och lyssna på dem. att bara köra musik via internet och musiktjänster fungerar inte i alla lägen).
  • fotoalbum (visserligen gör man inga nya foto-album och sätter in bilder på papper, men man gör ju fotoböcker, på papper)
  • komihåg-block (absolut nödvändigt för komihåg-lappar och inköpslistor. Har testat massor av appar för bådadera, men ingen har varit lika bra som lapp och penna).
  • fast tvål i bit (men det tror jag inte på, det är ju en lyxartikel, och alla vill inte ha tvål på pumpflaska)
  • symaskiner (här är de ute och cyklar – hur ska man kunna sy utan symaskin? eller förväntas man enbart köpa allting färdigsytt?)

sedlaromynt
Sedlar och mynt. Bild från internet.

Sårbara
  • korkskruvar (visserligen kommer många vinsorter idag på flaska med skruvkork, men inte alla. Så länge det finns flaskor med kork i behövs korkskruvar).
  • takeout menyer
  • brevlådor (knappast. Post kommer fortfarande i pappersform och likaså gör tidningar och magasin och reklamblad).
  • sedlar + mynt (inte riktigt än, men än går inte allt via kort eller digitalt)
  • spargrisar
  • matbord (nej, det tror jag inte ett ögonblick på. Ju mer vi umgås i köket, desto mer behöver vi matbord)
  • väggkalendrar (jo, jag använder väggkalendrar. Men även digital kalender. De kompletterar varandra. Väggkalender för översikten, den digitala för påminnelser).
  • böcker (personligen föredrar jag att läsa böcker på papper. Gillar varken ljudböcker eller e-böcker).
  • dagstidningar (jag vill ha mina dagstidningar på papper. Det är pest och pina att läsa dem på skärm. Det gör jag bara i nödfall.).
  • magasin (visserligen finns många magasin som e-magasin av olika slag, och de har väl sina poänger om de är välgjorda, lättnavigerade och med vettiga länkar etc. men jag föredrar definitivt mina magasin på papper).

Spelkort. Bild från internet.

Trotsar oddsen
  • vinyl skivor + spelar
  • brädspel
  • spelkort
  • sopkvastar
  • gjutjärnspannor
  • kaffebryggare (alla sorter som inte har kapslar)

Är det något du skulle vilja lägga till (eller ta bort) från de här listorna? Vilka är du redo att se försvinna och vilka känner du redan nu en nostalgi för och skulle inte vilja se försvinna?

2016-02-24

Ibland saknar jag havet

hav
Bild lånad från Internet.
Ibland saknar jag havet.
Det är dåligt med hav här i Tumba… Det är bara skog och skog och skog. Någon enstaka insjö.

hav
Bild från Internet.
Det är lite dåligt med hav även inne i Stockholm.

hav
Bild från Internet.
Just det där med obruten horisont.
Genomskinligt vatten.
En himmel som aldrig tycks ta slut.

hav
Bild från Internet.
Att se ut över havet är vilsamt.

pargabeach
Strandkant vid Parga, Grekland. Foto: ©nini.tjader.2004
Och att sitta i strandkanten och lyssna på vågorna som slår in över sanden.
Ja det saknar jag.
När jag bodde i Tel Aviv var det fri tillgång till havet. I en av de lägenheter jag bodde såg jag till och med havet från balkongen.
Det är inte att ligga i en solstol vid strandkanten som jag saknar, utan att bara vara där och att vandra i vattenbrynet.


Jag återvänder till havet omsvept av himlen
tystnaden mellan två vågor
skapar en farlig spänning:
livet dör, blodet saktar in
tills en ny dyning bryts
Och evighetens röst ekar.
Pablo Neruda

Just nu sitter jag mest med min vrickade fot högt och är extremt trött på det. En vecka sen jag vrickade den. Nu kan jag nästan gå och med lite tvång går foten ner i vanlig sko. Men inga promenader och inget gym riktigt än. Tar mig bara korta sträckor. Men det går åt rätt håll. Nu är inte hela foten svullen utan bara vristen.

pargabeach
Parga beach Grekland. Foto: ©nini.tjader.2004

2016-02-21

Tumba busstorg 22:26 fredag

tumba_busstorg
Tumba busstorg 22:26. Foto: ©nini.tjader.2016
I fredags var jag hos Ulla i stan mest hela dagen. Prat och mat. Hade vissa problem med att få på och senare av stöveln från min onormalt tjocka vrickade fot… men det gick.

Åkte hem i hyfsad tid. Trafiken flöt på och inga väntetider förrän jag kom till Tumba. Jag kom med pendeln. Man förväntar sig att bussarna ska passa pendeln… eller? Det gör de inte. Bussen gick 22:22. Bilden tog jag 22:26 efter att ha kommit ner till busstorget direkt från pendeln. Det hann komma en Södertälje-pendel till innan bussen kom. Bussen gick 22:52.

Varför passar inte bussarna pendeln? När jag klagat hos SL angående hur bussarna passar varandra (dagtid, vardagar) får man alltid argumentet från SL att bussarna måste ju i första hand passa ihop med pendeltågen, inte buss-till-buss. Men det gör de ju inte, passar ihop med pendeln alltså.

Suck.

Vad för mat fick jag hos Ulla? Jo, en räk-macke-snack med vitt vin på eftermiddagen. Senare rullader med pressad potatis och kokta grönsaker och vinbärsgelé och rödvin till. Gott som alltid. Och alltid lika skönt att slippa laga mat själv…

räkmacka
Eftermiddagssnack hos Ulla. Foto: ©nini.tjader.2016


2016-02-20

Rosmarinen blommar

rosmarin
Blommande rasmarin. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag har en planta med rosmarin som jag köpte förra våren. Hela sommaren stod den utomhus i sin kruka. När hösten kom åkte krukan in. Normalt brukar rosmarin i kruka – i alla fall de jag tidigare haft – vissna efter tag när man tagit in den och man har fått skörda de vissna "barren". Men inte den här. Den här har jag använt och klippt av hela vintern. Nu har den plötsligt börjat skjuta nya skott och dessutom blomma! Så nu är det vissa grenar jag inte kan klippa av längre…

ugnspotatis
Ugnspotatis. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag använder rosmarin framför allt på ugnsstekt klyftpotatis. Potatis i klyftor, lite olivolja, lite salt + rosmarin. ca 30 minuter i ugnen.

sallad, chutney
Grönsallad och äppelchutney. Foto: ©nini.tjader.2016


Till det blir det ofta en grönsallad och stekt fläskkarré. På bilden ovan även äppelchutney till. Brukar ha rödlök i salladen, men på bilden var det gul lök.

Till den stekta fläskkarrén har jag gärna medium hot salsa och bearnaise-sås. Definitivt min favoritmiddag. Ett glas rött till är inte fel…

favoritmiddag
Favoritmiddag. Foto: ©nini.tjader.2016

2016-02-16

Algerisk köttgryta med tomat och spiskummin

algerisk_köttgryta
Algerisk köttgryta. Foto: ©nini.tjader.2016

Ingredienser


•  500 gram nötkött/högrev
•  3 msk olivolja
•  1 gul lök, finhackad
•  en halv, strimlad purjolök
•  4 skivade vitlöksklyftor
•  3 tsk mald spiskummin (finns att köpa färdigmald i invandrarbutiker – jag köper min i Skärholmen hos Munir's Livs, men den finns säkert även i andra butiker)
•  1 nypa saffran (kan uteslutas, eller ersättas med gurkmeja)
•  en mycket liten torkad eller färsk, hackad, chili frukt (ta bort fröna i den om de finns kvar)
•  500 gram morötter (det går också bra att ta hälften morötter och hälften palsternacka)
•  1 st zucchini/squash
•  1 röd paprika
•  1 grön paprika
•  2 tetror kokta kikärtor (om ca 2 dl vardera)
•  1 tetra eller 1 burk krossade tomater
•  3 msk russin
•  3 msk finhackad persilja


Ursprungsreceptet, kommer från Tasteline.com, men jag har modifierat receptet något. Observera också Tastelines felskrivning på mängden spiskummin i originalreceptet (inte justerat på alla år det legat hos dem). Tror inte att någon vill ha riktigt SÅ mycket spiskummin i grytan.


algerisk_köttgryta
Algerisk köttgryta, här med potatis. Foto: ©nini.tjader.2016

Tillagning


1. Hetta upp olivoljan i en vid gryta (jag brukar laga mina grytor i en stor wokpanna med lock). Tärna köttet och bryn tillsammans med den hackade löken.

2. Tillsätt vitlök, spiskummin, purjolök och saffran/gurkmeja. Låt kryddorna fräsa tillsammans med köttet och grönsakerna i någon minut. Häll på tomaterna med tomatsåsen. Låt puttra under lock i ca 40 minuter tills köttet blir mört. Tillsätt eventuellt lite extra vatten under tiden.

3. Skär zucchini/squash och morötter i små tärningar och lägg ner i grytan. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka i ca 15 minuter.

4. Häll ner de avhällda, sköljda, kokta kikärtorna och låt dem koka med i några minuter.

5. Strimla eller hacka de två paprikorna och låt dem koka med tills de blir mjuka.

6. Tillsätt russin mot slutet och strö över hackad persilja innan servering.

Servera med couscous eller matvete eller bulgur eller kamutvete eller ris. Det fungerar förmodligen också bra att servera den med kokt potatis eller pasta.

2016-02-12

Kaktusbarn

kaktus
Min stora kaktus. Foto: ©nini.tjader.2016
Min stora kaktus får regelbundet massor av små kaktusbarn. De kommer ut lite var som helst på moderkaktusen. Ibland faller de av. Ibland hänger de bara där och skickar ut rötter rakt ut i luften. Ibland blir de för många.

kaktusplantor
Kaktusbarn, med rötter. Foto: ©nini.tjader.2016
Oftast tar jag bara bort de små kaktusbarnen och kastar dem. Nu när det var dags igen att rensa bort de små kaktusplantorna från moderplantan tänkte jag att jag skulle testa att göra fler plantor av dem. De hade ju redan rötter.

grilltång
Grilltång. Foto. ©nini.tjader.2016
För att hantera de små kaktusbarnen använder jag en helt vanlig grilltång av plast. Ta inte i dem! Småplantorna är precis lika stickiga som sin moderplanta och inte kul att få i händerna. Vanliga trädgårdshandskar brukar inte fungera – taggarna sticker igenom. Man får bra grepp med en helt vanlig grilltång av plast både för att få loss dem från moderplantan och för att plantera dem.

kaktusjord
Så- och kaktusjord. Foto: ©nini.tjader.2016
Införskaffade en påse så- och kaktusjord dels för att plantera kaktusbarnen, dels för att senare använda till pelargonsticklingar och tagetesfrösådd (röda tagetes, svåra att få tag i som färdiga plantor).

kaktusplantor
Kaktusbarnen på plats. Foto: ©nini.tjader.2016
Letade fram en blå ytterkruka från förrådet och en liten innerkruka i plast och hällde i jorden och petade ner kaktusbarnen. Vanligtvis har jag vita krukor till mina krukväxter men den här fick bli blå. Det ska ju vara blått i år i inredningen…

Den här kaktusen kommer ursprungligen från Monicas (R.I.P) kaktusar och jag hade dem då i två krukor. Senare fick de flytta ihop i en kruka. Maffigare så. (Undrar om någon av Monicas systrar numera har ursprungskaktusen?).

kaktusplantor
Nyplanterade kaktusbarn. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag borde ha vattnat jorden innan jag petade ner kaktusbarnen. Men glömde det…
För att inte dränka de nya små plantorna duschade jag dem istället ordentligt. Tror det räcker som vattning. De har ju redan rötter. Nu ska rötterna bara väckas så de börjar suga vatten och näring. Förhoppningsvis rotar de sig och börjar växa. Kan bli svårt att se om de växer för just den här kaktusen växer extremt långsamt – utom när den producerar nya plantor. Vad det är för sorts kaktus? Har ingen som helst aning. Om någon vet, informera mig gärna.

Nu är krukan med de nya små kaktusbarnen på plats i det köksfönster som är mot väster.

kaktusplantor
Nyplanterade kaktusplantor. Foto: ©niuni.tjader.2016

2016-02-10

Nya glasögon

glasögon, glasses
Mina nya glasögon. Foto: ©nini.tjader.2016
glasögon, glasses
Mina GAMLA glasögon. Foto: ©nini.tjader.2016
Efter att under en längre tid känt att jag behövde gå och kolla synen hos en optiker och beställa nya glasögon så gjorde jag det för två veckor sedan. Då hade jag redan kollat upp bågar på ett par ställen. Det finns mycket bågar men jag ville ha röda. Då blev urvalet mindre. Mina gamla bågar var/är/ blå-lila. Jag har haft röd båge förr och trivts väldigt bra med det.

Visade sig att jag verkligen behövde nya glasögon. Särskilt högra ögat hade ändrat sig ganska mycket. Inte så konstigt kanske eftersom det är 5,5 år sedan ungefär sen sist jag bytte glasögon, då en månad efter starroperation på båda ögonen.

glasögon, glasses
Mina nya glasögon. Foto: ©nini.tjader.2016
Det råkade bli hos SYNOPTIK. Jag hittade inga bågar jag gillade hos SPECSAVERS som annars är billigare.

Det är DYRT med glasögon, oavsett hur många olika sorters rabatter man får för andra paret, bågarna, åldern eller vad det nu är som just då gäller.

glasögon, glasses
Mina nya glasögon. Foto:©nini.tjader.2016
Det blev tre (3) par glasögon för totalt SEK 13.197:- – vilket jag tycker är jättedyrt. Det kommer att ta mig några år att betala dem… Vi pensionärer borde få våra glasögon subventionerade, eller få dem gratis… De här på bilderna ovan är ett par progressiva med bästa glasen. Bågen heter 5th Avenue och är inte en dyr båge. Har också beställt ett par nya skärmglasögon, ej progressiva. Och ett par solglasögon, progressiva. Har aldrig haft solglasögon med styrka förr. Men jag gillar ju att sitta i solen (när den finns) och läsa, så… Det blir nog bra.

glasögon, glasses
Nini i nya glasögon. Foto: ©nini.tjader.2016
Hitintills har jag fått huvudparet. De andra var inte klara än. Passerade optikern av en händelse i förrgår (för jag ville ha en spec på kostnaderna utskriven) och då var de här klara så hämtade dem. De andra får jag sms om när de finns att hämta ut. Har redan varit ner en gång till och fått skalmarna justerade (de klämde) och "fötterna" på näsan utbytta mot silicon-varianten, för de stela av plast klämde.

glasögon, glasses
Nini i nya glasögon. Foto. ©nini.tjader.2016

Som alltid när man byter glasögon och styrka på glasen är det en period av anpassning, vänja hjärnan, och lite sjösjuka innan det känns bra. Men nu ser jag långt. Hela vägen genom lång buss är det tydligt och klart exempelvis. Och den där "dimman" jag upplevde med högra ögat är borta. Nu ska bara ögonen lära sig samarbeta. Men snart så. Kändes redan bättre framåt gårdagskvällen.

glasögon, glasses
Nini i nya glasögon. Foto. ©nini.tjader.2016
Samtliga bilder är selfies med iPhone 5S i befintlig ljus (det lilla ljus som fanns…). (Nej, jag har inte blå ögon. De är grå-gröna. Just på bilderna mer grå än gröna.)