2016-02-06

Grekiska köttbullar och pannbiffar

grekiska_köttfärsbiffar
Bilden lånad från Zeta.nu

Ingredienser för 4 personer:

600 gram lammfärs eller nötfärs
1 skiva vitt bröd
1 medelstor lök
1 msk finklippt persilja (helst slätbladig)
1 msk finklippt färsk eller torkad mynta
1/4 tsk kanel (ett måste för att få rätt smak)
1 pressad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
(fetaost)
(oregano)

Gör så här:

Grekiska pannbiffar (bifteki) och köttbullar (keftedes) har en annan kryddblanding än våra svenska och därmed en helt annan smak. Använd helst lammfärs, annars ren nötfärs, aldrig någonsin blandfärs.

•Ta en skiva vitt rostbröd direkt ur frysen och riv den på rivjärn, snabbt, innan den tinar. Har du inte fryst vitt rostbröd utan bara färsk, så går det bra också men det är svårare att smula sönder. Rivebröd blir inte alls lika bra.

• Lös upp brödet i ett par matskedar vitt vin, eller en halv pressad citron och vatten till samma mängd (det går bra med bara vatten också eller prova som alternativ att ta tomatjuice - ta absolut INTE mjölk!).

• Finhacka en färsk lök (ej stekt) och bland med brödgeggan. Ta gärna i lite olivolja också – det gör färsen smidig och tillför smak.

• Finklipp persiljan och myntan och blanda ner tillsammans med kanelen.

• Pressa i en vitlöksklyfta.

• Blanda och låt geggan svälla en stund. Späd med vatten om det blir för torrt.

• Blanda ner geggan i färsen och forma antingen till runda köttbullar eller ovala avlånga köttfärsbiffar eller platta pannbiffar - precis som du tycker är bäst själv. De runda och avlånga kallas keftedes, platta pannbiffar kallas biffteki i Grekland (och är alltså inte en biffstek…).

• Grilla i grillpanna på spisen eller på utegrill när det är säsong eller stek i stekpanna med lite olivolja tills de får fin färg på alla sidor. Du kan också göra många samtidigt i ugn, vänd efter halva tiden.

Servera med klyftpotatis, tzatsiki (se recept för tzatsiki under avdelning Tillbehör) och en fräsch grönsallad.

Drick gärna en god Retsina (vitt grekiskt vin med kådsmak, ganska smakrikt) till eller ett gott rött grekiskt vin – det finns många att välja bland på systemet numer, och de flesta passar bra till grillrätter med smakrikt kött.

Alternativ: Stoppa in fetaost i köttbullarna/pannbiffarna om du tycker om fetaost. Men det är inget måste med fetaost för att de ska bli grekiska. Det är kryddningen som gör det. Länken under bilden ovan för till ett recept på grekiska fetaostbiffar. Man kan också ha med oregano i köttfärsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar