2016-02-16

Algerisk köttgryta med tomat och spiskummin

algerisk_köttgryta
Algerisk köttgryta. Foto: ©nini.tjader.2016

Ingredienser


•  500 gram nötkött/högrev
•  3 msk olivolja
•  1 gul lök, finhackad
•  en halv, strimlad purjolök
•  4 skivade vitlöksklyftor
•  3 tsk mald spiskummin (finns att köpa färdigmald i invandrarbutiker – jag köper min i Skärholmen hos Munir's Livs, men den finns säkert även i andra butiker)
•  1 nypa saffran (kan uteslutas, eller ersättas med gurkmeja)
•  en mycket liten torkad eller färsk, hackad, chili frukt (ta bort fröna i den om de finns kvar)
•  500 gram morötter (det går också bra att ta hälften morötter och hälften palsternacka)
•  1 st zucchini/squash
•  1 röd paprika
•  1 grön paprika
•  2 tetror kokta kikärtor (om ca 2 dl vardera)
•  1 tetra eller 1 burk krossade tomater
•  3 msk russin
•  3 msk finhackad persilja


Ursprungsreceptet, kommer från Tasteline.com, men jag har modifierat receptet något. Observera också Tastelines felskrivning på mängden spiskummin i originalreceptet (inte justerat på alla år det legat hos dem). Tror inte att någon vill ha riktigt SÅ mycket spiskummin i grytan.


algerisk_köttgryta
Algerisk köttgryta, här med potatis. Foto: ©nini.tjader.2016

Tillagning


1. Hetta upp olivoljan i en vid gryta (jag brukar laga mina grytor i en stor wokpanna med lock). Tärna köttet och bryn tillsammans med den hackade löken.

2. Tillsätt vitlök, spiskummin, purjolök och saffran/gurkmeja. Låt kryddorna fräsa tillsammans med köttet och grönsakerna i någon minut. Häll på tomaterna med tomatsåsen. Låt puttra under lock i ca 40 minuter tills köttet blir mört. Tillsätt eventuellt lite extra vatten under tiden.

3. Skär zucchini/squash och morötter i små tärningar och lägg ner i grytan. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka i ca 15 minuter.

4. Häll ner de avhällda, sköljda, kokta kikärtorna och låt dem koka med i några minuter.

5. Strimla eller hacka de två paprikorna och låt dem koka med tills de blir mjuka.

6. Tillsätt russin mot slutet och strö över hackad persilja innan servering.

Servera med couscous eller matvete eller bulgur eller kamutvete eller ris. Det fungerar förmodligen också bra att servera den med kokt potatis eller pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar