2015-03-09

Våren är här

krokus
krokus Foto:©nini.tjader.2015
Igår blev det varmt och soligt och de gula krokusarna slog ut. De blålila behöver nog ett par dagar till innan de slår ut. Snödropparna blommar fortfarande – de har blommat ganska länge nu.

Årets första trädgårdsarbete utfördes också igår. Lite städning i rabatterna så det inte skulle se så skräpigt ut.

rabatt
Vissnat från förra året. Foto: ©nini.tjader.2015

Men det är ännu för tidigt att börja peta i jorden. Tog bara bort allt torrt och dött så det ser lite prydligare ut. Och så man ser krokusarna.

pelargon, ek
Foto: ©nini.tjader.2015
Med våren kom också behovet att sköta om en del av inneplantorna. Klippning av de pelargoner som överlevt (en vit och en Mårbacka) och plantering av det klippta i egna små krukor för att bli nya plantor. Passade även på att plantera ett par av ekollonen med stora rötter i egna krukor. Tyvärr är det än så länge bara en enda som har fått en planta. Det är ett experiment för att se om det kan bli planta även av de ekollon som bara har rötter.

pelargonsticklingar
Foto: ©nini.tjader.2014
Införskaffade häromdagen två av Ikeas suveräna amplar som kan seriekopplas. Just nu bor det sex stycken vita pelargonsticklingar i dem. Fyra där nere, två där uppe. Pelargonsticklingarna kommer ju att planteras om senare när de rotat sig med flera i samma kruka. Annars får jag bara vita pelargoner i år… Då ska amplarna få något annat trevligt i sig.

Ampeln med gullrankan som tidigare hängde i köket har fått flytta in i sovrummets fönster. Det blev rena rama djungeln där… De blå-vita elefantgardinerna förstärker det intrycket.

sovrumsfösnter, gullranka
Sovrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2015
I vardagsrummet fick största olivträdet flytta in ett snäpp. Jag klippte ner det i slutet av sommaren eftersom det var vildvuxet och extremt spretigt och för länge sedan slutat se ut som ett olivträd. Det var en chansning eftersom jag inte visste om det skulle klara så hård nerklippning. Men det har det gjort. Det har kommit mycket nytt på det sen dess, och håller jag efter de grenar som sticker iväg (klipp, klipp), blir det kanske till och med snyggt så småningom… Just nu är det oproportionerligt litet i förhållande till krukan. Jag räknar med att det ska fixa till sig när det växt lite till.

olivträd
Olivträd. Foto: ©nini.tjader.2015
Det växer där ute. Snart kommer tulpanerna och narcisserna. Med tulpanerna kommer väl tyvärr också rådjuren… Ska bli intressant att se om de nya sorter vi planterat som ska vara rådjurssäkra också är det. De som är i gräsmattan är det inte…

tulpaner
Tulpaner på G.Foto: ©nini.tjader.2015
 Urban Jungle Bloggers

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar