Foto: ©nini.tjader.2015 |
Foto: ©nini.tjader.2015 |
Foto: ©nini.tjader.2015 |
En del klagade på att det inte tog 30 minuter att göra middagarna (gör man som Jamie Oliver säger och plockar fram allt man ska ha först, sätter på ugnar, värmer stekpannor, kokar upp vatten i vattenkokare – så tar nog själva tillagningen cirka 30 minuter).
Andra klagade på översättningen och måttangivelserna. Vad gäller de senare har jag hitintills bara hittat en underlighet, nämligen måttet "mugg". Hur stor är en mugg? Blev också tvungen att googla vad en "Pimm" var (fattade att det var en dryck man vad för slags dryck?). Den finns på Systembolaget.
Recepten är de samma som de som visats i TV-programmet (vilket var repriser från tidigare som jag förstår det). Intressanta och passar mina smaklökar.
MEN… layouten på boken! Antar att jag är yrkesskadad vad gäller layout. Den är direkt usel…
Innehållsförteckningen. Foto: ©nini.tjader.2015 |
Texten är svårläst. Typografin jobbig. Alla färger för olika saker gör det inte mer lättläst, tvärtom. Ett av problemen är att texten inte är helt svart, utan någon grad ljusare än svart. Det gör att kontrasten på texten mot det vita pappret blir jättedålig och därmed extra svårläst.
Register/Index Foto: ©nini.tjader.2015 |
Vill man hitta något specifikt recept i boken får man istället för att använda innehållsförteckningen gå till Register/Index i slutet av boken. Registret är OK och omfattande. Vegetariska rätter är markerade med ett ljusrött V i kanten.
Layouten av indexet/registret är något bättre. Men att texten inte är helt svart är problematiskt med ett så här spretigt och tunnt typsnitt.
Foto: ©nini.tjader.2015 |
Typsnittsvalet för rubrikerna är ingen höjdare. Tunt och spretigt och för mycket kernat (bokstäverna står för tätt).
Receptuppslag.Foto: ©nini.tjader.2015 |
Om man nu kan ge ett helt uppslag för rubriker för middagen samt bild på densamma, varför är man då så snål med utrymmet för ingredienser och tillagninsbeskrivning?
Sida med ingredienser och tillagningsbeskrivning. Foto: ©nini.tjader.2015 |
Kunde inte tillagningsbeskrivningarna ha kunnat få lite större utrymme? Personligen har jag svårt att snabbt ta till mig så här kompakta stycken när de ska läsas för att sedan följas. Visst, han (Jamie Oliver) skriver i sina råd i början av boken att man innan man gör något alls ska läsa igenom hela receptet.
Jag tror också att det gäller att läsa beskrivningarna på rätt sätt. Det vill säga från början, linjärt, stycke för stycke, och inte fuska och hoppa fram och tillbaka. Det är nog förutsättningen för att logistiken vid tillagningen ska fungera.
Jag gillar hans recept och jag gillar hans råd i början av boken. Men jag hade önskat mig en bättre svärta i trycket och mer plats för tillagningsbeskrivningarna. Och en luftigare och tydligare typografi.
Återstår att använda något av hans recept. Får se hur det går…
Här finns recept och videor på Jamie Olivers officiella site. På engelska förståss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar