2014-05-24

Kleftiko – Grekisk köttgryta i foliepaket

kleftiko
Bilden lånad från internet.

Kleftiko är en grekisk köttgryta som jag bara har träffat på på det grekiska fastlandet, närmre bestämt i Parga, där jag varit två gånger. De följande recepten har jag samlat ihop från olika källor. Grundidén är att man tillagar i foliepaket. Vilket kött som används kan variera. Det blir jättegott. Om det serveras någon annanstans än på fastlandet så är det i varje fall inte sommartid och/eller på turistorter.


KLEFTIKO PÅ FLÄSKKARRÉ

INGREDIENSER
(4 portioner)
6 fläskkarréskivor eller skivor av lammkött
12 ostskivor
12 paprikaringar
12 skalade vitlötsklyftor
12 baconskivor
oregano
salt
grovmalen svartpeppar

Så gör du:
• Riv sex stycken stora folieark. Lägg en fläskkarréskiva på varje.
• Krydda med salt, svartpeppar och oregano.
• Lägg på varje skiva 2 paprikaringar, 2 ostskivor, 2 baconskivor och till sist den skivade vitlöken.
• Förslut folien så att det blir ett tätslutande paket. Ingen vätska ska rinna ut.
• Lägg paketen i en långpanna och sätt in i ugnen i en timme i 175 grader.
• Servera foliepaketen direkt på tallriken tillsammans med klyftpotatis kryddad med timjan och en grekisk sallad.
Ett lite ovanligt recept med fantastiskt gott resultat. Köttet tillagas varsamt och blir mycket saftigt av alla goda smaker som samlas folie-paketet. Frestas dock inte att byta ut fläskkarrén mot ett magrare kött, för då riskerar resultatet att bli torrt och hårt.

KLEFTIKO PÅ LAMM


INGREDIENSER
600 g lammstek utan ben
2 vitlöksklyftor i skivor till lammet
4 vitlöksklyftor i skivor som tillbehör i paketen
4 små lökar i skivor
4 potatisar i skivor
4 små morötter delade i fyra bitar
200 g fetaost
4 centiliter nypressad citronsaft
4 cl smält smör
8 cl rödvin
salt
peppar
1 tsk oregano
1 tsk mynta


Så gör du:
• Dela köttet i fyra delar.
• Gör fyra snitt i varje och stick in små skivor med vitlök.
• Ta ett passande stycke aluminiumfolie så att det blir plats till alla ingredienserna inuti. Smörj in folien med lite smör.
• Lägg ett stycke kött på folien tillsammans med potatis, morötter, lök, vitlök och lite fetaost i tärningar. Häll över citronsaft. Krydda med peppar, salt, oregano och mynta.
• Gör tre paket till. Slå in så att det blir tätt.
• Tillsätt gärna 2 cl rödvin i vart och ett av de fyra pakten.
• Lyft upp hörnen lite så att saften inte rinner ut. Tillaga dem i ugn på 175 C i 90-120 minutter.

Ursprungligen är detta en rätt som tillagades av de grekiska getherdarna. Det är viktigt att saften som blir under kokningen förblir paketet.

KLEFTIKO PÅ STRUTS


INGREDIENSER
800 gr strutsstek, skuren i tärningar
2 mellanstora lökar
1 grön pepparfrukt, skuren i tunna strimlor
1 röd pepparfrukt, skuren i tunna strimlor
3 finhackade vitlöksklyftor
250 gr skalade och hackade tomater
1 glad vatten
vitt vin
1 kopp olivolja
200 gr kefalotiri (eller liknande) ost, skuren i tärningar

Så gör du:
• Stek löken, pepparfrukterna, vitlöken och köttet varsamt.
• Slutför stekningen med vin och lägg till tomaterna och osten.
• Öppna ark av aluminium folie och dela upp blandingen på dem.
• Vik ihop aluminium folien till täta paket och baka köttet i förvärmd ugn i 200 grader i 45 minuter.

KLEFTIKO MED LAMM FRÅN KORFU


INGREDIENSER
1kg benfritt lamm, skuret i tärningar
1/4 kopp olivolja
2 stora lökar, skalade och grovhackade
4-6 salladslökar, trimmade och skurna i tunna skivor
2-3 vitlöksklyftor, skalade och pressade
1 och 1/2 kopp färska ärtor (eller frysta och tinade)
250 gram kefalotiri ost (eller någon annan hård, vit ost), i tärningar
2 mellanstora tomater, urkärnade och skurna i skivor
2 teskedar oregano
Salt och pepper.

Så gör du:
• Krydda lammet med salt och pepper.
• Hetta upp 2 matskedar olivolja i en stor panna och bryn köttet på alla sidor över hög värme.
• Tillsätt resten av oljan och koka lök, salladslök och vitlök i den tills de blir mjuka.
• Tillsätt ärtorna och koka i 5 minuter.
• Förvärm ugnen till 175 grader.
• Gör i ordning 6 stora ark aluminum folie.
• Fördela lammköttet, grönsakerna and och osttärningarna jämnt mellan aluminium folie arken.
• Krydda med salt och peppar.
• Toppa varje paket med 2 skivor tomat och lite oregano.
• Försegla varje paket antingen genom att vika in topparna ordentligt eller genom att binda ihop dem med steksnöre
• Placera paketen i en ugnspanna och baka dem i 175 grader i ungefär en timme.
• Servera omedelbart.

KLEFTIKO MED LAMM


INGREDIENSER
1 medelstort benfritt lammben
Vitlöksklyftor
2 matskedar hackad färsk persilja
1 masked hackad färsk oregano eller 1 matsked torkad oregano
1/2 matsked kummin
2 matskedar hackad färsk rosmarin
Salt och färskmalen svartpeppar efter smak
5 matskedar olivolja
Saften av en citron
225 gram Graviera ost i tjocka skivor
Aluminium folie

Så gör du:
• Skölj och torka av lammbenet. Om så önskas, gör smala skåror i de tjockaste delarna av benet och stoppa in vitlöksklyftor.
• Strö över persilja, oregano, kummin, rosmarin, salt, och peppar.
• Rör ihop oljan och citronsaften och droppa över.
• Täck och marinera lammet i kylskåp i minst 3 timmar eller över natten.
• Förvärm ugnen till 175 grader.
• Lägg ut ett stort ark aluminium folie och gnid in det med olja.
• Lägg ostskivorna på lammet. Rulla över köttet inklusive ostskivorna med folien och fäst ihop det ordentligt.
• Placera i en låg ugnspanna och baka i 2 timmar.

blogg100

1 kommentar:

  1. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    SvaraRadera