2018-08-28

Vi har en "ny" rabatt

rabatt
Nya rabatten, 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018

Grannen och jag har en "ny" rabatt.
Den har visserligen funnits där länge, men med helt annat innehåll.
I söndags grävde vi om den och växter från andra rabatter flyttade dit.

rabatt, gullris
Gamla rabatten i början av augussti. Foto: ©nini.tjader.2018
Som ovan såg den här rabatten ut i början av augusti i år. Fullt med gullris. Älskat av humlorna, men ser väldigt skräpigt ut. Allt gullris är nu bortgrävt (hoppas jag).

rabatt
Gamla rabatten i mitten av juni 2018. Foto: ©nini.tjader.2018
Gamla rabatten hade också fullt med jätteblåklockor och jätteprästkragar. Som sedan avlöstes av gullriset. Vi har haft nät runt rabatten för att hindra katterna att lägga sig där och lurpassa på fåglarna i fågelmatsautomaten. Både blåklockorna, prästkragarna och fågelmaten är nu borta.

rabatt
Gamla rabatten i början av augusti 2018. Foto: ©nini.tjader.2018
Vid fågelmats-upphängningen fanns en massa småplantor av stockrosor. Jag spred ut frö där förra hösten och det kom upp massor. Nu borttaget det också eftersom jag har tillräckligt med stockrosplantor på annat ställe längs bullerplanket. Solrosorna kom från fågelmaten.

rabatt
Gamla rabatten 2018-05-10. Foto: ©nini.tjader.2018
Om våren såg den här rabatten ut som ovan. En hel del påskliljor och pingstliljor och en och annan tulpan (låg sort). Och så alla blåklockor och prästkragar som var på väg upp. Lökarna kom i söndags upp vid grävningen och har stoppats ner igen när den nya planteringen var klar.

rabatt
Gamla rabatten 2018-07-06. Foto: ©nini.tjader.2018
Djungeln ovan är gamla rabatten i början på juli. Hallonbuskarna har migrerat från sitt snår in i den. Även dessa är borttagna i rabatten – så länge det varar. Hallon sprids med rotutlöpare så svåra att hålla borta från platser där man inte vill ha dem.

ros, sommerwind
Sommerwind, nya rosen, Foto: ©nini.tjader.2018

Det enda riktigt nya i den är en liten buskros, nyinköpt hos Ösmo Plantshop i förra veckan. De hade 30% rabatt på alla uteväxter. Slutpriset på vår nya ros blev 111 kronor, vilket jag tycker är billigt. (Vi åt också en god vegetarisk lunch hos Ösmo Plantshop).

rossommerwind, sommerwind, ros
Nya rosen, Sommerwind. Foto: ©nini.tjader.2018

Har aldrig haft någon ros tidigare. Den här heter Rosa "Summerwind", bunddaekkende rose (antar att det betyder marktäckande…). Den blir 0,5-1 meter hög och 0,9-1,2 meter bred. Den doftar och den blommar hela säsongen till långt in på hösten. Och har riktigt vassa taggar…

ros, sommerwind
Nya rosen Sommerwind innan planteringen. Foto: ©nini.tjader.2018
Nu hoppas vi bara att den ska trivas och frodas där i rabatten. Och verkligen blomma hela säsongen.

rabatttvå
Rabatt två (tre) med astilbe med mera, 2018-07-07. Foto: ©nini.tjader.2018
Annat som flyttades dit var två (som visade sig vara tre) astilbe från rabatt nummer två som jag brukar kalla den.

rabatttvå
Revsuga och astilbe, 2018-6- Foto: ©nini.tjader.2018
Kvar i rabatt nummer två är den marktäckande revsugan som syns på bilden ovan. Den kommer jag också att flytta till nya rabatten. Den får bli marktäckare baktill i den, där fågelmatsstationenen tidigare stod. Om vi lyckas gräva oss ner i rabatt nummer två så kommer våra två rabarber att flytta dit från odlingsboxen. En annan dag.

rabatt
Nya rabatten 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018
Ovan, till höger om kärleksörten, kommer jag att plantera revsugan inom kort. Sen bilden ovan togs har jag också omplacerat stenar som kant till rabatten och tagit bort solrosen i förgrunden.

rabattett
Rabatt nummer ett 2018-08-13. Foto: ©nini.tjader.2018
Kärleksörten i rabatt nummer ett ovan stod och trängdes med min rosenflockel/fläckflockel och strålrudbeckian och behövde verkligen flytta. Den har blivit väldigt stor sen vi fick den gratis hos Plantagen för två år sedan – den hade gått av från en av deras plantor – och stoppade ner den här. Det var helt enkelt för trångt i den här rabatten.

rabatt
Nya rabatten 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018
Ovan nya rabatten sedd från mitt köksfönster. Grannen Gullis ser den från sitt sovrumsfönster men då rakt framifrån (?) med rosen i centrum. Här ser man också hur stor kärleksörten är. Här får den plats att breda ut sig nu istället för att trängas där den stod tidigare.

Runt kanten på rabatten finns ett antal frösådda zinnia-blommor som jag sparat där. De har inte blommat än men blommor är på G på dem. De kommer sedan att försvinna eftersom zinnia är ett-årig.

rabatt
Nya rabatten 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018

Ovan syns en av astilbena i nya rabatten. De har blommat över för ett tag sedan och är därför ganska osynliga just nu. De andra två är planterade på andra sidan rosen, till höger om kärleksörten på den här bilden. Pinnarna som är "planterade" lite varstans i rabatten är för att hindra katterna att gräva upp den (och lökarna)… Det fungerar hyfsat.

Vi är nöjda med den nya rabatten. Nu är den mer prydlig och har en bättre höjd på växtligheten än tidigare. I bakgrunden på bilden nedan syns rabatt nummer ett, numera utan kärleksört.

Över vintern  kommer enbart rosen att synas i nya rabatten. Allt annat är sånt som vissnar ned och "försvinner" och kommer upp först våren 2019. Vi hoppas att allt, inklusive de omplacerade lökarna, ska komma upp som förväntat till våren.

rabatt
Nya rabatten, 2018-08-26. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar