2018-08-25

Växter i köksfönstren

Ampelliljorna i januari 2018. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har en två-vånings ampel från Ikea i mitt köksfönster. Den har länge haft ett antal ampelliljor i sig. Det var dekorativt med dem hängandes över kanten. Men de blev så skräpiga när de om och om igen skickade ut långa stjälkar med blommor på. Blommor som hamnade på mitt köksbord. Nyligen tyckte jag att ampelliljorna såg extremt trötta och fula ut. Så de fick gå i soporna.

Amplarna i köket. Foto: ©nini.tjader.2018
Sedan har jag letat efter växter att ersätta dem med. Växter som inte är för stora eftersom det inte går ner stora krukor i ampeln. (Undrar om det fungerar att ha jorden direkt i ampeln utan krukor? Finns ju ingen avrinning…).

Till att börja med köpte jag en något annorlunda gullranka, en Scindapsus N'Joy, med mycket vitt i bladen. Därefter två nya gullrankor med "krulliga" blad. Den ena med blommor, den andra utan.

Scindapsus N'Jay. Foto: ©nini.tjader.2018
Men gullrankan kom inte till sin rätt i två-vånings-ampeln så den fick flytta till en egen ampel.

Ikea brukar ha den sorts växter jag var ute efter, men inte senaste gångerna jag varit där. Plantagen hade inga heller. Men häromdagen var vi på Blomsterlandet i Södertälje och där fanns de äntligen.

Ampelväxter. Foto: ©nini.tjader.2018
Det blev två sorters tradescantia fluminensis/tidigare känd som vandrande jude, numera omdöpt till skvallerreva, och en peperomia. De är små just nu, men de blir ju större och de kommer att hänga ut mer över kanten på ampeln.

Peperomia. Foto: ©nini.tjader.2018
Peperomian heter peperomia rotundifolia. Kallas även Linspeperomia.

Skvallerreva, tradescantia tricolor Rosa. Foto: ©nini.tjader.2018
Den ena tradescantian heter tradescantia tricolor rosa och är trefärgad i rosa toner. Det var just de många färgerna på bladen jag föll för.

Skvallerreva, tradescantia fluminensis. Foto: ©nini.tjader.2018
Den andra tradescantian jag köpte har blad som är gröna på ovansidan och mörklila på undersidan. Den är lik de tradescantia jag har sen tidigare och regelbundet har startat om. Men bladen på den här är grönare än mina tidigare. Den heter tradescantia Pink enligt lappen på krukan.

Läser mig till att det finns 75 olika sorters tradescantia… så variationerna är stora. Lättodlad, lätt att föröka. Stoppa bara ner en gren av den direkt i jord och den rotar sig på ett par dagar. Därav det nya namnet "skvallerreva". Tidigare hette den Vandrande Jude.

Skvallerreva/Vandrande jude/tradescantia i köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2018
Senast jag startade om min gamla tradescantia blev det så mycket av den att det blev två krukor/amplar. Den ena, ovan, hänger i ena köksfönstret, den andra, nedan, hänger just nu i vardagsrumsfönstret.

Skvallerreva i vardagsrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2018
Båda är framför allt lila, men vissa grenar av dem har nu blad som är mer gröna på ovansidan än de haft tidigare. Vad jag vet är att bladfärgen förändras beroende på hur mycket ljus de får så vi får väl se hur de nya utvecklar sig.

Annars är det ovanligt lite blomkrukor i köksfönstren just nu (om man bortser från amplarna) eftersom alla pelargoner och några andra är utomhus.

En grön tradescantia. Foto: ©nini.tjader.2018
I ena köksfönstret har jag sen gammalt en grön-vit tradescantia. Eller, jag tror i alla fall att den är en tradescantia… Den kom ursprungligen från Ikea och var riktigt liten. Men den blev stor och rankorna når numera ända ner till fönsterbrädan.

Rhipsalis. Foto: ©nini.tjader.2018
I det andra köksfönstret har jag även en Rhipsalis i en ampel. Även den kom ursprungligen från Ikea och har vuxit sig riktigt stor. Det är faktiskt en kaktus-växt… Också den når ner till fönsterbrädan.

Hawortia. Foto: ©nini.tjader.2018
I ena köksfönstret har jag en hawortia. Just den här bytte jag till mig från en granne som i utbyte fick en av mina aloe vera.

Aloevera-släkting? Foto: ©nini.tjader.2018
Den här ovan fick jag av en annan granne som ville bli av med den. Den var betydligt mindre då och bodde ihop med en Karlbergare. Den har vuxit bra sen dess och det kommer nya små plantor i krukan. Vet inte vad den heter men den ser ut som en släkting till en Aloe Vera. Samma växtsätt.

Kaktusar. Foto: ©nini.tjader.2018
Även mina små-kaktusar bor i kökets söder-fönster över sommaren. En del har torkat ihop och dött och borde väl tas bort, men flera av dem har vuxit. De kommer alla från mina ena gamla kaktus i sovrummet som ständigt producerar nya små kaktus-bebisar.

Aloe Vera. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har också en Aloe Vera i köket. Även den har vuxit en hel del. Det här är min minsta Aloe Vera. I bakgrunden syns underdelen av Rhipsalisen som fått byta plats och ampel.

Köksfönstret mot väster. Foto: ©nini.tjader.2018

I hörnet mellan de två köksfönstret finns en doftranka som går ända upp på gardinstången och följer båda fönstren där uppe.  Doftrankan på gardinstängerna samsas med den större philodendron som jag har som växtgardin i köket ovanför båda fönstren sen länge.

Köksfönstret mot söder. Foto: ©nini.tjader.2018
Min gamla Philodendron går alltså från golvet, upp på gardinstången och följer gardinstängerna ovanför båda fönstren. Det är länge sen nu som jag skippade gardiner och istället har växtgardin.

Mina köksfönster har ett fantastiskt ljus från söder och väster. Nedan ser du båda fönstren som de ser ut just nu.

Mina köksfönster med växtgardin. Foto:©nini.tjader.2018

1 kommentar:

  1. Fint och inspirerande! :-)/ Hälsn Anna i Örebro

    SvaraRadera