2018-08-04

Denna långa, varma, soliga och torra sommar…

trädgård, garden
Längs uteplatsen, 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Denna långa, varma, soliga och torra sommar bara fortsätter. Det har varit – och är – en utmaning att hålla trädgården vid liv. Torkan/bristen på regn sedan i början av maj har varit jobbig. Förutom ett par dagar runt midsommar då det faktiskt regnade så har de normala sommarregnen inte funnits alls förrän den senaste veckan. Men fortfarande inte tillräckligt. Vi behöver mer regn.

trädgård, garden
Längs uteplatsen 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Hostorna är i princip utblommade. Solhattarna (Echinacea Purpurea Magnus) har slagit ut till fjärilarnas och humlornas och binas stora glädje. Men det känns som om det är lite tidigt.

gullris
Brunt gräs och gula vippor. 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Gräsmattan, om man fortfarande kan kalla den det, är gul-brun och knastertorr. De senaste regnskurarna har lockat upp några få gröna tofsar i den, men mer är det inte. Jag har bara vattnat rabatter och buskar. Gullriset kommer dock upp som alltid. Outrotligt. Ska åter igen försöka få bort det.

krasse
Krasse innan angrepp av kålmask. Foto: ©nini.tjader.2018

De frösådder jag sått innanför stenarna här ovan har nästan alla lyst med sin frånvaro. Några få zinnia (jag sådde en hel påse) har kommit upp men blommar inte än.

kålfjärilslarv
Kålfjärilslarv. Foto: ©nini.tjader.2018

Krassen kom upp men var så angripen av kålfjärilens larver och andra små kryp att jag rensat bort varenda planta av den.
kålfjäril
Kålfjäril. Foto: ©nini.tjader.2018
Hade massor av kålfjärilar så länge jag hade krasse i rabatterna. Nu är krassen borta och så är även kålfjärilarna.

Jätteprästkragarna och jätteblåklockorna i den planteringen har jag också tagit bort. De var helt utblommade. Förmodligen kommer de tillbaka oavsett vad jag gör.

hallon, hallonsnåret
Hallonsnåret 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Hallonsnåret rensade jag häromdagen på döda och döende plantor. Det blev något fler hallon i år än förra året, men inte särskilt mycket. Vissa av plantorna torkade helt, andra fick många hallon men de var stenhårda och smakade riktigt illa och gick inte ens att plocka av. Torkan och värmen? Har vattnat plantorna, men det har inte hjälpt. Förra året fick vi bara cirka 10+ hallon. I år något fler, men långt ifrån önskat. Nästa år? Så här tidigt har jag aldrig rensat i hallonsnåret förr.

daglilja, daylily
Dagliljor 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Dagliljorna är OK men skulle nog helst velat ha mer vatten än de fått. De blommar i alla fall, alla tre sorterna.

daglilja, daylily
Daglilja 2018-08-03. Foto: ©nii.tjader.2018
daglilja, daylily
Daglilja 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
daglilja, daylily
Daglilja, 2018-07-19. Foto: ©nini.tjader.2018
Buskarna i hörnet mellan mig och grannen börjar se trötta ut.

Buskar, 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Plymspirean till vänster blommade jättefint i år och längre än tidigare år men är sedan länge utblommad. Blomvipporna är bruna men jag har behållt dem så länge. Ska nog klippa av dem snart. I den här värmen gör man så lite trädgårdsjobb som möjligt…

Hängsyrenen inne i hörnet blommade fint men jättekort i början av säsongen. Nu är bladen på den lite håliga och torra. Torkan och värman förstås.

lammöron, bigear
Blomma på lammöron. Foto: ©nini.tjadr.2018

De stora lammöronen (Big Ears) har varit fina hela sommaren och blommar även i år med sina höga spiror till blommor.

solhatt, moerheimbeauty
Solhatt Moerheim Beauty. Foto: ©nini.tjader.2018
Solhatten Moreheim Beauty (den röda) är större än tidigare år, har blommat troget hela sommaren och har precis börjat blomma om igen.

solhatt, moerheimbeauty
Solhatt Moreheim Beauty. Foto: ©nini.tjader.2018
Humlorna älskar den här. Köpte den på postorder från odla.nu för en del år sedan. Då var den två taniga blomstänglar. Betydligt fler nu…

hosta
Hosta när den blommade i början av juni. Foto: ©nini.tjader.2018
Hostan (en grön med vita kanter) blommade till hälften. De övriga blommorna torkade bort och dog. Egentligen fel placering av den. Det är för varmt och torrt där även normala år. Framför hostan brukar det vara bergklint, men de klippte jag ner/tog bort när de hade blommat klart och vissnat ner. Igår såg jag att det nu kommer nya bergklint framför hostan.

silverarv
Silverarv. Foto: ©nini.tjader.2018
Silverarven bredvid kommer och går.

rabarber
Rabarber 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Rabarbern i boxen på den här sidan är inne på sin andra omgång. Men sstor blir den inte den här gången heller trots att jag fullkomligt dränker den i vatten varje gång jag vattnar. Men den ser finare ut än den första omgången trots allt.

grillskydd
Grillen… Foto: ©nini.tjader.2018
Grillens skydd (en Ikea-påse) lade av häromdagen. Plötsligt – hettan, solen, ösregn? – gav grillskyddet upp. Förra året använde vi grillen en gång (vid midsommar) och sen inte igen för att det var för kallt eller vått och verkligen inget grillväder. I år har den inte använts en enda gång än på grund av torkan och eldningsförbudet. Kanske inte för sent än, men… Jag brukar ge grillen en ny Ikea-påse som skydd varje ny säsong.

rosenflockel, kärleksört, strålrudbeckia
Rosenflockel, kärleksört och strålrudbeckia. Foto: ©nini.tjader.2018
Rosenflockeln blommar för fullt, och alldeles för tidigt. Men humlorna är lyckliga över det. Även strålrudbeckian (den gula till höger) blommar för fullt just nu. Den är också alldeles för tidig. Kärleksörten under rosenflockeln har blivit alldeles för stor och borde egentligen flyttas, men vart?

riddarsporre
Riddarsporre i början av juli. Foto: ©nini.tjader.2018
De tre plantorna riddarsporre som växer bakom rosenflockeln (eftersom de enligt uppgift ska bli högre än rosenflockeln) har blommat fint för första gången men är utblommade nu. Förhoppningsvis kommer den igen och blonmar även nästa år.

riddarsporre
2018-07-12. Foto: ©nini.tjader.2018
Som ovan såg det ut den 12 juli då riddarsporrarna blommade som bäst. Den i mitten är lite låg, men den kommer nog nästa år.

sommarblommor
Sommarblommor 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Sådden av sommarblommor kallade "Blue Shades" (ha, vaddå blue?), blommar på. Rensade just bort vissnade blommor häromdagen. Det är fler gula och rosa och oranga blommor än blå i den här samlingen blommor.

klematis, clematis, rougecardinal
Klematis Rouge Cardinal. Foto: ©nini.tjader.2018
Klematisen Rouge Cardinal har blommat snällt hela somamren så långt. Men nu är det nog färdigblommat för den här säsongen. Den har slutat växa (trots vattning). Frökapslarna är dekorativa de också.

astilbe
Astilbe. Foto: ©nini.tjader.2018
De här två astilbe i en av rabatterna längs bullerplanket beter sig underligt. Den till vänster ser halvdöd ut. Den till höger har blommor som är ihoptorkade längst ner på varje blomma men blommar fint i toppen. Den breder också ut sig åt alla håll med sina blad medan den andra… Bredvid den, till vänster, växer revsuga som marktäckare. Rensade nyligen bort en massa revsuga eftersom den bredde ut sig lite väl mycket. Varken värme eller torka verkar bekomma den.

hosta, bigdaddy
Hosta Big Daddy, 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
Nyaste hostan, Big Daddy, i sista rabatten längs bullerplanket verkar ha det bra där. Den har fått ett nytt blad. Nästa år bör den bli större rent generellt.  Den omges av tovsippor som bara blir fler och fler och fler…

fläder, elder
Fläderbuskar. Foto: ©nini.tjader.2018
Våra tre fläderbuskar för delvis ett tynande liv. Den närmast bullerplanket är OK och växer, den i mitten viker ihop sina blad varje dag och ser uttorkad ut, den närmast i bild ovan, den minsta, har stannat i växten. Den har inte blommat i år. För torrt. För varmt. De andra två har blommat och den största, närmast planket kommer att få bär.

dungen, spirea
Dungen och spirean. Foto: ©nini.tjader.2018
Lilla spireabusken som vi flyttade förra året och grävde ner vid gräsdungen och minsta fläderbusken är nu väletablerad. Jag har sedan bilden ovan togs klippt ner spireabusken för att få en bättre form på den. Den blommade mycket och länge och jag väntade en bit in i juli innan jag klippte ner spirean. Sedan dess har den vuxit flera decimeter, rakt upp. Den blir nog bra med tiden.

dungen
Gräsdungen. Foto: ©nini.tjader.2018
Gräsdungen, som återskapades förra sommaren efter att trädgårdsentrepenören gått löst på den och mejat ner den till marken, är nu frodig och fiun med sina höga gräsvippor. Katten Gustav ligger regelbundet i den och sover, men inte när solen är på och det är så här varmt som det varit varenda dag. Men kvällstid ligger han gärna där. Han känner sig säker i sin gräsdunge.

vindruvor, grapes
Vinrankan. 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.
I rabatten vid parkeringen avlöser de olika blommorna varandra. Men det roligaste här är att vår lilla vinranka har massor med druvklasar i år. Små, gröna, men många. Inte färdiga än, men de gillar helt klart det varma och soliga vädret.

vindruvor, grapes
En av våra vindruvsklasar. Foto: ©nini.tjader,2018
I samma rabatt blommar också floxen just nu.

flox, phlox
Flox och vindruvor. Foto: ©nini.tjader.2018
Mellan floxen och vinrankan (som behöver ett bättre stöd) kommer höstanemonerna i full fart. Det är fullt med knopp på dem och de kommer snart att slå ut.

acanthus
Acanthus 2018-08-03. Foto: ©nini.tjader.2018
I år blommar även acanthusen i den här rabatten. Den har faktiskt spritt sig. Det finns två större och en liten en just i år. Den blommade första året jag hade den, men inte därefter förrän i år. Titta noga vid basen till blomman så syns ytterligare en blomma på väg upp. En lite märklig blomma med taggiga blad men fantastiska blommor (som är lite svåra att ta bild på). Stora blomman började visa sig i början på juli och den har blommat sen dess. Den är snart utblommad, men det kommer ju en till bredvid den.

Men nu väntar vi på vindruvorna…

vindruvor, grapes
Vindruvor. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar