Mirabeller, 2018-07-27. Foto: ©nini,tjader.2018 |
Till härom året hade vi ett "eget" mirabellträd med gul frukt. Men det togs ner av föreningen då miljögruppen tyckte att det stod för nära huset. Så vi har inga "egna" mirabeller längre. Men det finns flera träd runt om i föreningen. Närmaste trädet har röda frukter. Jag föredrar de röda även om de gula också är goda.
Det blir en väldigt hållbar marmelad/sylt av frukten. Receptet finns antingen här eller längst ner i den här bloggposten för dig som har tillgång till egna mirabeller och vill prova på att göra
marmelad/sylt. Bara plockade rakt av är de inte särskilt hållbara.
Röda mirabeller, 2018-07-27. Foto: ©nini.tjader.2018 |
Efter att jag plockat finns det mycket kvar på det här trädet. Men jag behöver inte mer.
Röda mirabeller, 2018-07-27. Foto: ©nini.tjader.2018 |
Röda mirabeller, 2018-07-27, Foto: ©nini.tjader.2018 |
7,4 kilo röda mirabeller. 2018-07-27. Foto: ©nini.tjadere.2018 |
Badnade röda mirabeller, 2018-07-27. Foto: ©nini.tjader.2018 |
Idag gör jag marmeladen. Jag använder det här receptet som jag gjort många gånger förr.
Ingredienser
500 gr mirabeller500 gr syltsocker med pektin
1 vaniljstång, eller vaniljpulver
saften och rivet skal av en apelsin
1 pressad lime (går säkert lika bra med citron)
0,75 dl vatten (OBS DECILITER – jag tog fel en gång och lade till 0.75 liter vatten… det blev någon slags saft…)
Gör så här
Skölj mirabellerna och ta bort eventuella skaft.Lägg mirabeller, socker, vatten i en kastrull och tillsätt riven vaniljstång (eller vaniljpulver), skalet och saften från en apelsin och saften från en lime.Jag gör oftast dubbel sats.Koka i 20 minuter under jämn omrörning. Ungefär då börjar kärnorna flyta upp och kan fiskas ur marmeladen och marmeladen är klar. Innan du häller upp på burkar kolla att alla kärnor är borttagna.
OBS. Gör rent burkarna och skölj dem i varmt vatten innan du häller i marmeladen.
Var försiktig. Varm marmelad är HET.
Jag ger ofta bort en burk till vänner. Men de här (nedan) har jag fortfarande kvar sen 2015. De håller alldeles utmärkt i rumsvärme så länge burken inte är öppnad. Och en pågående har jag i kylskåpet.
Mirabellemarmelad från 2015. Foto: ©nini.tjader.2018 |
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera