2018-07-12

Rabatterna längs bullerplanket – trean

trean, rabatt, alunrot, nejlikrot, tovsippa, allium
Tredje rabatten vid bullerstaketet. 2018-06-25. Foto: ©nini.tjader.2018
För två år sedan började vi göra rabatter längs bullerstaketet mot vägen utanför. För att ha något annat att titta på än bara planket. Det kändes som att det behövdes något där. Det blev två rabatter första året. En tredje förra året. Och den första utökade jag något nyligen för att flytta en liten hortensia dit bland annat. Just nu finns det också en provisorisk fjärde rabatt där bland annat min nya klematis bor med kryprosmarin runt fötterna. Annars är det frösådda sommarblommor i fyran som just nu börjat slå ut.  Och en femte "barnkammare" med stockros-bebisar. Förhoppningsvis den rosa sorten vars planta dog i vintras.

Det här är en redogörelse för utvecklingen av den tredje rabatten vid bullerstaketet som vi gjorde i ordning förra sommaren. Den första hittar du här. Den andra hittar du här.


trean, rabatt, alunrot, nejlikrot, tovsippa
Trean, 2018-04-20. Foto: ©nini.tjader.2018
När snön äntligen försvann i mitten av april i år såg tredje rabatten ut som ovan. Lite korkus. Tre jätteledsna alunrot-plantor. Och inte så mycket mer.

Framför allt flyttade vi just de tre alunrots-plantorna hit från en annan rabatt mitt i solen där det också blivit lite väl trångt.

trean, rabatt, alunrot, nejlikrot, tovsippa
Trean, 2018-04-30. Foto: ©nini.tjader.2018
Bara tio dagar senare hade bladen till några större allium kommit upp. Den lila alunroten såg då också OK ut, den gröna i mitten fanns det liv i men den tredje längst till höger såg bara död ut. Man kunde också i framkan till vänster se de gröna bladen av den nejlikrot som bor där. Nejlikroten har varit med länge och det här är nog dess tredje eller fjärde plats den bor. Här verkar den faktiskt trivas. Det såg vi redan i höstas, inte långt efter att den flyttat hit. Den har blivit betydligt större och blommar fint numera.

trean, rabatt, alunrot, nejlikrot, tovsippa, allium
Trean, 2018-05-17. Foto: ©nini.tjader.2018
Sen slog värmen till och allting växte jättefort. Den alunrot som stod längst till höger hade jag här grävt upp och tagit bort jorden från den och satt tillfälligt i ett glas vatten för att se om det alls fanns något liv kvar i den. Till dess plats i rabatten köpte jag en hosta som heter Big Daddy. På biöden ovan var den inte nedgrävd på plats ännu. I dess framkant kom det upp tovsippor som jag flyttade dit i höstas.

hosta, bigdaddy
Hosta Big Daddy 2018-05-21. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag räknar med att hostan Big Daddy med tiden ska bli stor och ge lite höjd i den här rabatten ovanför alunrötterna. Den hade tre blad vid planteringen.

hosta, bigdaddy
Hosta Big Daddy 2018-06-03. Foto: ©nini.tjader.2018

Placeringen bör vara perfekt. Den här rabaten har bara sol morgon och en bit in på förmiddagen. I övrigt ligger den i skugga.

trean, rabatt, alunrot, nejlikrot, tovsippa
Trean, 2018-06-11. Foto: ©nini.tjader.2018

Mot mitten av juni hade både de stora allium och nejlikroten redan blommat över. Värmen… Tovsipporna var då också färdigblommade och spred sina frö överallt. De är bra på att sprida sig. Den lila alunruten blommade då. Den gröna blommar betydligt senare. Den alunrot som jag grävde upp och satte i ett glas vatten och trodde var död visade sig ha liv kvar i sig. Den är här nedgrävd alldeles till vänster och bakom den lila alunroten. Den återupplivade är också lila, men en annan nyans. Sedan den kom i hord igen har den vuxit på bra.

trean, rabatt, alunrot, nejlikrot, tovsippa
Trean 2018-06-11. Foto: ©nini.tjader.2018
På bilden ovan syns den minsta alunroten bakom den utblommade allium i mitten.  Alunrötter är bra växter som verkar tåla en hel del och kommer tillbaka fast man tror att de dött.

Här anar man även att det finns höstanemoner i vänstra delen av rabatten. De kommer, men de kommer långsamt. Förhoppningsvis blir de stora en dag…

trean, rabatt, alunrot, nejlikrot, tovsippa
Trean 2018-06-25. Foto: ©nini.tjader.2018
Den här rabatten fyller ut vart efter. Det har dykt upp en liten stockros eller digitalis i nedre högra hörnet. Svårt att se skillnad på de plantorna när de är så här små. Den ska jag nog ta bort… Det har också dykt upp en krasse i framkanten på den gröna alunroten. Jag hade några gamla krassefrö som jag stoppade ner lite här och var… Nu kommer de.

Nedan en kvällsbild på treans rabatt vid 18:46 den 6 juli 2018. Det är en kort stund där mot kvällen när trean får lite sol igen, men i övrigt är den i skuggan dagtid. Big Daddy (hostan) har fått ett fjärde blad men i övrigt inte vuxit särskilt mycket. Just nu finns här också två andra sorters allium, en blå och en grön-lila, båda med ganska små blom-bollar.

Trean blir nog bra när den vänstra änden av den etablerat sig lite bättre.

trean, rabatt, alunrot, nejlikrot, tovsippa
Trean, 2018-07-06. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar