2018-07-18

Rabatterna längs bullerplanket – fyran

Fyransrabatt, klematis_Rouge_Cardinal, kryprosmarin, frösådder
Rabatterna vid bullerplanket – fyran, 2018-07-18. Foto: ©nini.tjader.2018

För två år sedan började vi göra rabatter längs bullerstaketet mot vägen utanför. För att ha något annat att titta på än bara planket. Det kändes som att det behövdes något där.

Det blev två rabatter första året. En tredje förra året. Och den första utökade jag något nyligen för att flytta en liten hortensia dit bland annat.

Just nu finns det också en provisorisk fjärde rabatt där bland annat min nya klematis bor med kryprosmarin runt fötterna. Annars är det frösådda sommarblommor i fyran som just nu börjat slå ut.

Och det finns en femte "barnkammare" med stockros-bebisar och krasse.

Det här är en redogörelse för utvecklingen av den fjärde rabatten vid bullerstaketet. Den första hittar du här. Den andra hittar du här. Och den tredje hittar du här.


klematis rouge cardinal
Klematis Rouge Cardinal. Foto: ©nini.tjader.2018
I fyran bor min senaste klematis, Rouge Cardinal, köpt på Bauhaus i början av sommaren. Den har etablerat sig fint och blommar på men verkar inte bli högre än den är just nu.

klematis rouge cardinal, kryprosmarin
2018-07-09. Foto: ©nini.tjader.2018
Klematisen har två kryp-rosmarin vid sina fötter, plus en massa frösådda stockrosor från förra året. De är alldeles för många och jag måste ta bort dem för att inte kväva klematisen. Det finns fler stockros-bebisar längre till höger utanför bild.

klematis rouge cardinal, kryprosmarin
Fyran, 2018-05-04. Foto: ©nini.tjader.2018
Så här såg klematisen ut den 4 maj 2018, precis efter att jag planterat den. De två kryp-rosmarin framför dess rotklump. Klematis gillar ju inte sol direkt på rotklumpen. Så dels har den skydd i form av andra plantor, dels är det bara tidig morgonsol och sen eftermiddagssol just här.

klematis rouge cardinal
Klematisen i Fyran 2018-05-21. Foto: ©nini.tjader.2018
Klematisen växte på bra efter att värme och hällande sol gjorde sitt intåg i början på maj.

klematis rouge cardinal
Klematisen i Fyran 2018-06-03. Foto:©nini.tjader.2018
Och i månadsskiftet maj-juni kom blomknopparna. Dessutom började det frösådda till vänster om klematisen titta upp. I brist på annat sådde jag då där en hel påse med blandade sommarblommor, Lord Nelsons Blue Shades, sådda 17 maj 2018. De ska bli 40-70 cm höga och vara en blandning av blå och violetta blommor. Nåja…

klematis rouge cardinal
Rouge Cardinal, 2018-06-06.
När den första blomman på klematisen slog ut blev jag lite förvånad att den var mörklila. Vaddå "Rouge"? Hade förväntat mig en röd klematis…

klematis rouge cardinal
Rouge Cardinal klematis, 2018-06-10. Foto: ©nini.tjader.2018
I visst ljus ser de kanske röda ut, men…

klematis rouge cardinal
Klematis Rouge cardinal 2018-06-17. Foto: ©nini.tjader.2018
Men den blommar fint och får nya blomknoppar hela tiden. Fast mörklila som sagt, inte röd… Finns det inga röda klematis?

frösådder, klematis
Fyran med klematis Rouge Cardinal 2018-06-29. Foto: ©nini.tjader.2018
Frösådden till vänster om klematis såg i slutet av juni ut som en röra med gröna växter som mest liknade ogräs. Någonstans i den här vändan flyttade jag stenar hit som kantskydd från rabatter där de inte längre fyllde någon funktion. Ser lite prydligare ut med en kant av stenar än ingenting alls.

Men frösådden var än så länge bara grön… Och klematisen blommade vidare. Jättefin faktiskt. Hoppas den överlever vintern till nästa år. Jag har hitintills aldrig fått en klematis att leva mer än en enda säsong. Är expert på att plantera dem någonstans där de inte trivs i längden…

sommarblommor
Frösådden i Fyran. Foto: ©nini.tjader.2018
Först runt den 7 juli började frösådderna visa att det kom blommor. Först ut var några blåklint, en blå och en lila. Heter de blåklint även då de har en annan färg?

somamrblommor
Fyrans frösådder 2018-07-12. Foto: ©nini.tjader.2018
Sen blev det bara bättre och mer och mer färgglatt. Fortfarande mest blåklint i blått, rosa, ljuslila, mörklila… Men nu började även en del annat intressant titta upp där inne i blomdjungeln. Inte för att jag vet vad blommorna heter (förutom ett par röda och rosa vallmo).

somamrblommor
Fyrans frösådder, 2018-07-17. Foto: ©nini.tjader.2018
Om det nu ska vara blå och lila toner på blommorna i den här frösådden… var kommer då de röda och gula blommorna ifrån? Inte för att det gör något, men det hade ju varit kul om de varit just blå och lila som det stod på påsen. Men det kommer upp mer, så vi får väl se vartefter…

Så här (nedan) såg det ut i morse. en sinnebild av sommaren att titta på i vinter…

sommarblommor
Fyrans frösådder 2018-07-18. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar