2018-07-08

Rabatterna längs bullerplanket – tvåan

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-07-06. Foto: ©nini.tjader.2018
För två år sedan började vi göra rabatter längs bullerstaketet mot vägen utanför. För att ha något annat att titta på än bara planket. Kändes som att det behövdes något där. Det blev två rabatter första året. En tredje förra året. Och den första utökade jag något i förra veckan. Just nu finns det också en provisorisk fjärde rabatt där bland annat min nya klematis bor. Och en femte "barnkammare" med stockros-bebisar. Förhoppningsvis den rosa sorten vars planta dog i vintras.

Det här är en redogörelse för utvecklingen av den andra rabatten vid bullerstaketet. Den första hittar du här.


tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-04-20. Foto ©nini.tjader.2018
Den 20:e april såg den ut som ovan. Några krokus. några tulpanblad, och tovan i bortre hörnet med revsuga (en krypande marktäckare). De två astilbe som också bor här var då tämligen osynliga. Länge trodde vi att den vänstra hade strukit med över vintern.

krokus, astilbe
Astilbe, 2018-04-30. Foto: ©nini.tjader.2018
Men den 30e april hade åtminstone den ena astilben vaknat till liv och börjat skjuta upp bladanlag ovan jord.

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-05-18. Foto: ©nini.tjader.2018
I mitten av april blommade tulpanerna medan de två astilbena mest såg skräpiga ut.

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-05-21. Foto: ©nini.tjader.2018
Tulpanerna vissnade fort på grund av maj-värmen. Vissnade tulpanblad är nog bland det fulaste jag vet. Här började revsugan till vänster se mer levande ut och allium började slå ut.

Det här är nog den minst inspirerande rabatten under våren. Men mer kan man inte ha i den eftersom astilben blir ganska bred och stor när den så småningom kommer. Båda astilbena är flyttade från andra platser i trädgården där de inte trivdes.

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-05-23. Foto: ©nini.tjader.2018
I slutet av maj var båda astilbe stora vad gäller bladmassa. Ett par allium hade också tagit sig upp, den vanliga, lila sorten. Krokusen och tulpanerna hade vissnat ner.

revsuga
Revsuga, 2018-05-27. Foto: ©nini.tjader.2018
Revsugan till vänster i rabatten blommade som bäst i slutet av maj. Den har fina blå blommor som växer rakt upp och bladen på denna krypande marktäckare är brungröna. Man får se upp med den för den sprider sig och täcker allt…

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-06-03. Foto: ©nini.tjader.2018
I början på juni hade äntligen bladen på astilben öppnat sig helt och fått sin färg. När de håller på och kommer upp ur jorden är de mest brungröna och syns knappt mot jorden. Här (ovan) ser man tydligt att det är två sorter. Astilben till vänster har ljusare grlna blad, den till höger mörkare. Den vanliga allium är slutblommad och en annan mer finlemmad sort (i mitten på bilden) har kommit upp.

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-06-11. Foto: ©nini.tjader.2018
Tydligen stoppade jag ner några krassefrö här under våren för ett par krasseplantor har här kommit upp i kanten av rabatten. Astilben kämpar på och växer och har börjat visa blomanlag. Jag minns inte vilken färg de har… Men jag tror att den ena är mörkröd (den med mörkaste blad) och den andra orangeröd. Den senare höll vi på att ta död på under dess första säsong på den plats den då växte (stora rabatten vid parkeringen). Vi köpte den för tidigt och det blev frost och de blommor som fanns då frös. Plantan överlevde dock.

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-06-17. Foto: ©nini.tjader.2018
Sen hände inte så mycket mer på ett tag. Vi väntar på astilbnes blommor och även på krassens. Behövs lite färg här…

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-07-06. Foto: ©nini.tjader.2018
Krassen blir större, astilbeblommorna högre men har inte slagit ut än. I mitten av rabatten syns tredje sortens allium, en lila-grön liten boll som inte heller slagit ut än. Den här rabatten ser fortfarande rörig och lite trist ut innan astilbens blommor slagit ut. Men snart så…

Revsugan har blommat klart för tillfället. Ibland kommer det fler blommor senare. Ska man klippa av de utblommade blommorna på den? Dessutom har den rymt ut i gräset till vänster om rabatten… Tills vidare låter jag den fortsätta med det.…Men den där ljusgröna där mitt i revsugan ska jag rycka upp. Det blir annars en sån där hög, gul blomma, gullris har jag för mig att den heter. I framkanten av rabatten ser jag också en liten antingen digitalis eller stockros. Den tar jag också bort. Har tillräckligt med småplantor av bådadera på andra ställen. Och framkanten på en rabatt är inte bra varken för digitalis eller stockros.

Fortsättning följer när astilbens blommor slagit ut. Kan inte dröja länge nu…

tvåan, astilbe, revsuga
Tvåan, 2018-07-06. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar