2017-02-02

Jag rycktes med och köpte frö…

trädgårdsridarsporre
Trädgårdsriddarsporre F1 "Guardian Blue". Bild från impecta.se

Har varje år sagt att: stoppa mig om jag ger mig på en frösådd till.
Jag har nämligen aldrig riktigt lyckats med en frösådd, oavsett vad det är jag sår.

Inte när det handlat om att förodla inomhus och sen plantera ut. Om det alls blivit något så har det inte varit planteringsbart när det sen äntligen blir frostfritt och odlingarna har gått i soporna.

Inte när jag sått direkt på friland heller. Förutom vissa ärtor/bönor. Mangold kommer upp men blir aldrig så stor som jag vet att den kan bli. Rädisor blir bara röda snören. Sallad har jag lyckats få upp någon gång.

Så jag brukar köpa färdiga plantor att sätta i odlingsboxen eftersom mina frösådder inte vill.

akleja
Pastellakleja F1 "Songbird Robin", Bild från impecta.se

Men nu satt jag och tittade i frökataloger och på internet och rycktes med i att köpa frö och så.
Igen.
Blommor den här gången. Eventuellt beställer jag några grönsaksfröer senare.

Jag köper frö från http://www.impecta.se och http://www.odla.nu. Från odla.nu har jag även köpt en del "färdiga" plantor. Förra året köpte jag färdiga jätteverbena på rea från vivara.se. De var billiga men i dålig kondition. Kämpade med bladmögel på dem hela sommaren. Färdiga plantor köper jag ofta på trädgårdsmässan i Älvsjö under våren. I år blir det i april. Och sne får man vänta tills det blir helt frostfritt och man kan sätta ut dem.

I höstas köpte jag frö till jättevallmo och sådde. De hann komma upp som små gröna prickar i rabatten innan vintern kom. Förhoppningsvis blir det blommor av dem till sommaren. De var svårsådda eftersom fröna var så små. Och det blåste när jag sådde… Väntar spänt på om det kommer att bli något.

Nu har jag beställt frö till tre olika blommor. Tänkte fröså inomhus hälften av fröna, och resten direkt på friland när det blir tillräckligt varmt för det. Sen får vi se hur det går.

Det jag beställde var Trädgårdsriddarsporre F1 "Guardian Blue", Pastellakleja F1 "Songbird Robin" och Myskmalva "Appleblossom".

Vi får väl se om det blir något.

myskmalva
Myskmalva "Appleblossom". Bild från impecta.se

2 kommentarer:

  1. Jag brukar inte heller lyckas så bra med frösådd, så jag brukar köpa färdiga plantor. Fast ibland bli jag frestad att försök igen med frön. Hoppas kan man ju alltid! Förra året köpte jag en liten kartong med blandade fröer som insekterna skulle gilla på Lidl. Det var förstås både pyttesmå och lite större, så jag slängde bara ut dem i ett par rabatter. Det kom upp många olika sorters blommor, som speciellt humlorna tycktes gilla. Skall nog försöka med en sådan blandning i år igen om jag hittar någon.

    SvaraRadera
  2. Första våren jag bodde här där jag bor nu kastade jag ut en påse blandade ängsblommefrön på ett ställe. Första året kom inget. Andra året inte särskilt mycket heller. Men sen… Numer har jag en hel del stora prästkragar och blå och vita blåklockor just där. Och en del annat. Tog mig ett tag att göra kopplingen till den fröpåsen. Men det måste vara från den fröpåsen de kom. Har försökt det på ett annat ställe också men där kom ingenting.

    SvaraRadera