2017-02-23

Finns mitt drömkök?

kök, kitchen
Miele-kök. Bild från internet.

I december 2011 skrev jag ett inlägg på min engelskspråkiga blogg om hur jag tycker att mitt drömkök ska vara. Du hittar det här.
Kom att tänka på det när jag igår läste ett intressant inlägg i en av de inredningsbloggar jag följer, Husligheter. (Hon borde ha blivit årets inredningsbloggare, alltid lika intressant att läsa).
Jag frågade mig själv i december 2011 om mitt drömkök existerar. Jag frågar mig fortfarande samma sak. Utvecklingen har gått både framåt och bakåt sedan dess. Det här är en uppdatering från det jag skrev på min engelskpråkiga blogg 2011.
kök, kitchen
Bild från internet.
Vad jag efterlyser är köket som bara fungerar och som har plats för allt man behöver i ett kök.
Ett kök där arbetsytorna är precis lagom stora så man inte behöver använda köksbordet eller täcka vasken med en skärbräda för att få tillräcklig arbetsyta.
kök, kitchen
Kök med matbord. Bild från internet.

Ett kök som är tillräckligt stort för att få plats med ett stort köksbord (som kan användas som arbetsbord vid de tillfällen då man behöver en stor, flat yta).
Ett kök som kan vara en social samlingsplats .och där man kan sitta länge och äta och prata eller läsa tidningen (de av oss om läser papperstidning) när man är ensam där.
Ett kök där det finns tillräckligt med hyllor och skåp för allting man behöver i ett kök både för matlagning och måltider.
Ett kök där det finns plats för ett fullstort kylskåp OCH en fullstor frys.
Ett kök som är lätt att hålla och göra rent. (Det vill säga, inga skåror och utskjutande dekorationer på skåpdörrar exempelvis).
kök, kitchen
Marbodal, skafferiskåp. Bild från internet.

Ett skåp eller utrymme för torrvaror/skafferi vore toppen…. Jag saknar fortfarande det skafferi med friskluftsintag som jag hade i min förra lägenhet.
kök, kitchen
Lådor istället för hyllplan. Marbodal. Bild från internet.

…och lådor i alla undre köksskåp istället för hyllor. Lådförvaring i köksskåpen är numera vanligt.
kök, kitchen
Köksö. Bild från internet.

Jag skulle gärna vilja ha en köksö – för arbetsytornas skull och för möjligheten till mer förvaring under köksön. Men i de flesta kök får man nog bestämma sig för om man vill ha ett köksbord/matbord eller en köksö. Det får normalt inte rum bådadera om man inte har ett jättekök.
Två stora diskhoar. Ja tack. Jag har det nu, men har inte tidigare haft det. Stora diskhoar är toppen. Inga runda hoar… please.
kök, kitchen
Öppna hyllor i kök. Bild från internet.

Inga öppna hyllor som suger åt sig fett från matlagningen.
Inga övre köksskåp som slutar en bit från taket (jag har haft det). Övre köksskåp bör gå ända upp i taket. Den där hyllan ovanpå blir bara en fettdrypande hylla där man inte kan ha någonting vettigt.
kök, kitchen
Mörka fronter. Bild från internet.

Inga mörka köksskåpsfronter i trä eller metall.
kök, kitchen
Öppen planlösning kök+vardagsrum. Bild från internet.

Ingen öppen planlösning av köket mot vardagsrummet. Vem vill se röran i köket efter matlagning? Vem vill ha matos och fett samlat i möblerna i vardagsrummet? Det har blivit allt för vanligt med öppen planläsning mellan kök och vardagsrum. Öppenheten kan vara förförande, men den är inte särskilt praktisk.

kök, kitchen
Kök utan övre köksskåp. Bild från internet.

Om man tittar i svenska kökskataloger råder en trend med mycket få överskåp eller inga alls.
Om man tittar i en svensk – eller annan – inredningstidning, så har de ofta inga riktiga köksskåp heller. Jag förstår inte var de kan tänkas förvara allt sånt som behövs i ett kök om dess innevånare är personer som både lagar och äter mat (och inte bara värmer upp i mikro eller bär hem färdiglagad mat).
Den nuvarande trenden, och redan 2011, är att väggarna inte har några övre köksskåp alls. Eventuellt har de ett antal öppna hyllor istället. Öppna hyllor i kök är lika illa som köksskåp som inte går upp i taket. Det blir flottigt av matlagning. Och varför ska man  ha synliga köksattiraljer på hyllorna om man skulle kunna undvika det med skåp med dörrar?
kök, kitchen
Lantkök. Bild från internet.

En annan trend är kök med s.k. lantlig atmosfär. Det är paneler, det är skåpdörrar med glas som avslöjar skåpens innehåll, det är rysch och pysh, och det är nötta möbler och andra detaljer. Usch…
kök, kitchen
Tyg istället för dörrar. Bild från internet.
Eller så tar man bort dörrarna på de nedre köksskåpen och hänger tid veckade eller rynkade tyg-draperier framför skåpens innehåll. Hur smutsiga blir inte dessa tyg-skynken efter första gången man diskat eller sysslat med matlagning?
Och så dessa paneler som går upp på halva väggen… Nej, tack.

kök, kitchen
Ett svart kök. Bild från internet.

Vad jag vill se är ett funktionellt kök med släta ytor som är lätta att göra rent. Och vita köksluckor (eller eventuellt ljusgrå, men svarta är inte så dumt heller med förbehåll för att alla fingeravtryck syns på svart, och allt damm). Helst ljust och fräscht.
kök, kitchen
Kök med tapet. Bild från internet.

Eventuella ytor som går att tapetsera får gärna ha en färggrann/mönstrad tapet, men i övrigt så… Ljust och fräscht. Och inga restaurang-kök i metall tack. Och inga fett-samlande hyllor ovanför de övre köksskåpen. De övre köksskåpen både behövs och behöver gå ända upp till taket.
kök, kitchen
Köksbelysning. Bild från internet.

Bra belysning både över köksbord och arbetsytor är ett måste. Gärna separat styrbara och dimbara. Gärna plats för en bokhylla där man kan förvara kokböcker och liknande som kan ha behov av i ett kök. Skåpdörrar utan glas. Inbyggd ugn och mikro på en bekväm arbetshöjd där man inte behöver gå ner i knäläge för att se hur det går i ugnen, eller använda en stege (jag är 160 cm kort) för att se vad som pågår i mikron. 
kök, kitchen
Ja tack… Bild från internet.

Och vem är det som fått för sig att om man är ett en-persons-hushåll så behöver man bara en liten kombo kyl-frys? Särskilt en-persons-hushåll behöver fullstora kyl-frysar så man kan ta tillvara stor-förpackningar till extra-pris om man vill det. Eller få plats med bröd i frysen eftersom man behöver dela det så det inte blir dåligt innan det tar slut. (Jag har aldrig förstått mig på de som nöjer sig med ett litet SMEG-kylskåp med minimalt frysutrymme. Som dessutom är dyrt.)

kök, kitchen
Kök med kristallkrona

Och vad är det för idioti att vilja ha en kristallkrona över köksbordet? Hur smutsig och fett-drypande blir inte en sån? Förutom att det ljus den ger inte är världens bästa. Vill man ha mysljus, använda stearinljus.
kök, kitchen
Drömkök. Bild från internet.

Mycket av det här kommer jag aldrig att få. Som pensionär har jag helt enkelt inte råd att bygga om mitt kök. Men jag har bytt spis till en modernare, och bytt hyllplan till lådor i ett av köksskåpen. Jag bytte handtagen på köksskåpen kort efter att jag flyttade hit. Jag kommer att byta tapeter på de väggar som idag är tapetserade när jag får råd till det. Skulle gärna vilja byta hyllplanen i samtliga nedre köksskåp, men det har jag inte råd med. Skulle också gärna vilja byta ut arbetsytornas beklädnad (idag är det fusk-ek), men det har jag inte heller råd med. Fullstora kyl-frysar är också en önskedröm, men det skulle innebära att jag skulle behöva riva ut några skåpenheter, så det blir nog aldrig av.
Får fortsätta drömma. Och fortsätta förvånas över de köksinteriörer som visas i inredningstidningar och inredningsbloggar som förvisso är snygga på bild, men ack så opraktiska om man skulle behöva laga mat och diska och allt sånt i dem. De mest hajpade köken må vara snygga att se på, men praktiska? Icke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar