2017-01-31

Trädgård i januari, en liten koll

vinterträdgård
Trädgård i januari. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu när snön åter igen har försvunnit så gjorde jag en liten runda i trädgården häromdagen för att kolla hur allt mår. Det ser så trist ut… Allt är så platt efter den snö som nu försvunnit. Och visset och brunt. Helst skulle man redan nu vilja ta ut en sopsäck och börja städa bort det fula. Men det är för tidigt. Trädgården mår bättre om man så här års inte rör någonting.

Varför står det en plastburk med jordnötter i på marken? Jo, koltrastarna har det jobbit att ta sig upp i fågelmatsstationen. Förhoppningsvis håller råttorna sig borta…

vinterträdgård
Trädgård i januari. Foto: ©nini.tjader.2017
Innan snön försvann så såg det ut så här någon dag tidigare. Det gröna stråket som går diagonalt i bilden är där vi skottade fram en gång åt katterna så de skulle kunna ta sig fram när det var som mest snö. De ihopsäckade växterna är stora prsästkragar och stora blåklockor (blå och vita).

hallon
Hallonsnåret i januari. Foto: ©nini.tjader.2017

Och det här är hallonsnåret. Fult som stryk så här års.

stjärnflocka
Stjärnflocka i januari. Foto: ©nini.tjader.2017
Stjärnflockan (astrantia major) utanför uteplatsen är dekorativ med sina fröställningar. Har låtit många av fröna falla rakt ner i rabatten. Får väl se om de blir fler.

mirabellestubbe
Resterna av mirabelleträdet. Foto: ©nini.tjader.2017
Det här är vad som nu är kvar av vårt mirabelleträd som föreningen tog bort. Föreningen tyckte det stod för nära huset. Vi höll inte med. Under den varma säsongen har ajg en lös bit stubbe stående på det som var mirabelleträdet. På den står sedan fågelbadet. Funkar bra och är tillräckligt nära till fågelmaten.

lammöron
Lammöron. Foto: ©nini.tjader.2017
Lammöronen är platta. En del är bruna. Andra är fortsatt gröna. Förhoppningsvis kommer de tillbaka utan sjukdomar efter att jag senare i vår rensat bort det bruna. De var i höstas anfrätta av bladmögel.

röllika
Rölleka. Foto: ©nini.tjader.2017

Mina stora röda röllikor har lagt sig ner. Deras ihoptorkade blomkronor är fulla med frö. De sprider sig som bara den. Ursprungligen frösådde jag dem och satte ut dem. Trodde inte de tog sig. Men det gjorde det och sen dess har de bara blivit fler och dyker upp lite här och där.

plymbuske
Plymbusken utanför ena köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2017
Plymbusken (som jag inte vet vad den heter egentligen) utanför ena köksfönstret har fått nästa års utväxter. Pinnarna som är kvar sen i somras brukar annars ramla av av sig skälva, men i år sitter de fortfarande fast.

rabarber
Rabarber. Foto. ©nini.tjader.2017
Rabarbern i sin odlingslåda har redan visat sina röda toppar. Men jorden är djupfryst och stenhård. Det vet jag eftersom jag fick för mig att jag skulle gräva ner ett par förbrukade hyacintlökar som sällskap till dem. Det gick inte att gräva.

alunrot

alunrot

alunrot

alunrot
Alunrot. Foto: ©nini.tjader.2017
De fyra olika alunrotsplantorna mår bra och ser i januari nästan ut som under sommarren, minus sina blommor. Bra växt. Och en av de få som trivs i den här rabatten som är torr, varm och har sol hela dagen. Förmodligen är jorden inte heller den bästa. Det är en svår rabatt. Toppen för vårblommor och lökar, och alunrot. Men i övrigt har det varit svårt att få något att växa som det ska här.

kärleksört
Kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2017
Kärleksörtens vissna blommor står kvar men nickar betänkligt. Vissa av blomställningarna har brutits av snön, andra står fortfarande. Nästa års knölar finns nere vid marken men är väldigt små än.

kaktus
Kaktus i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2017
Under kärleksörten planterade jag som ett experiment en liten kaktus i somras. Den kommer från en av mina stora inne-kaktusar. Den är fortfarande grön, men frusen. Om den överlever till våren är en öppen fråga. Det är som sagt ett experiment.

digitalis
Digitalis. Foto: ©nini.tjader,2017
Överallt längs bullerstaketet finns det tillplattad digitalis. Den gör ju så här. Kommer upp som en bladrosett första året. Blommar på nästa, dvs nu till sommaren. Förhoppningsvis får jag då en "skog" av vita digitalis längs bullerstaket. Gör sig bra mot det röda staketet. Bladen håller sig gröna hela vintern. Men de är just nu platta. Insektshålen är kvar sen i höstas.

krokus, snödroppar

krokus, snödroppar

krokus, snödroppar
Krokus och snödroppar. Foto: ©nini.tjader.2017
Krokus och snödroppar har kommit en bra bit upp. Men de väntar på varmare och ljusare tider innan de slår ut. Jag har även sett topparna på en del lökväxter lite här och där.

solhatt, echinacea

solhatt, echinacea
Echinacea. Foto: ©nini.tjader.2017
Fröställningarna från echinacea/solhattarna är dekorativa. De flesta har inga frön på sig eftersom ajg repade av dem i höstas och lät dem falla ner på marken. De är bra på att sprida sig. I alla fall de rosa "Magnus".  De vita sprider sig inte lika villigt.

stockros
Stockros. Foto: ©nini.tjader.2017
Även stockrosen sprider sig villigt. Precis som digitalisen blommar den först på andra året så om dt blir något av de här i år visar sig.

jättevallmo
Vallmo. Foto: ©nini.tjader.2017
Det gröna ovan ska bli jättevallmo är det tänkt… Väldigt små frön så många hamnade på samma ställe i höstas när jag sådde dem. Får väl se om det blir något alls av dem.

citronmeliss
Citronmeliss. Foto: ©nini.tjader.2017
I odlingsboxen bakom uteplatsen är citronmelissen delvis fortfarande grön. En kvarglömd bladväxt lever också fortfarande.

mynta
Mynta. Foto: ©nini.tjader.2017
Nästa säsongs mynta är på G. Och de två sorternas timjan är det inget som helst fel på. Går att plocka av mitt i vintern… Med timjan vet man aldrig om de ska överleva eller inte. Men just de här två har några år på nacken nu.

I övrigt ser det inte särskilt roligt ut där ute för närvarande. Men vänta lite till… knoppar på buskar och träd har börjat svälla. Man ser skillnad. Det finns hopp om vår. Det är kanske dags nu att ta bort granslinga och ljusslinga från uteplatsens räcke. I år är de i varje fall inte fastfrusna under en massa snö.

timjan
Två sorters timjan. Foto: ©nini.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar