2016-01-21

TBT Skridskor, skidor och snö

skridskoåkning
Skridskoåkning utanför Södermalmsskolan 1952. Foto: @oskar.tjäder.1952
[TBT Throw Back Thursday]

Folk tjatar så om skridskoåkning och skidåkning. Och de verkligen längtar efter att göra det.

Var gång skridskoåkning nämns kommer jag ihåg den här bilden ovan. Den är från 1952 och jag var nio år gammal. Bilden är tagen av min pappa. Skridskorna var en skena med remmar som man satte fast på sina pjäxor. Den tidens pjäxor. Konståkningsskridskor fanns inte riktigt än (vad jag minns).
Jag kunde aldrig åka skridskor förrän jag fick ett par begagnade konståkningsskridskor några år senare. Först då fick jag stöd för vristerna så det i alla fall gick att åka framåt (och bakåt) och eventuellt svänga. Mina vrister betedde sig som ovan hela tiden. Och som syns på byxorna ramlade jag ganska ofta.

Jag hatade att åka skridskor. Även med konståkningsskridskor. Men man var ju tvungen att göra det för alla andra gjorde det. Vad gör annars ett barn som inte gillar vinteraktiviteter?

skidåkning
Skidåkning i Tanto 1951. Foto: ©oskar.tjäder.1951
Skidåkning gillade jag inte heller. Närmsta skidbacke – vi bodde på Södermalm, vid Mariatorget (som då hette Adolf Fredriks Torg) – fanns i Tantolunden. Det var INTE roligt att åka skidor. Mest föll jag… Minns den där mössan. Den var av något slags riktigt stelt skinn…

Jag gillade inte snö och vinter då. Och inte skidåkning eller skridskoåkning heller. Vi tvingades ut på bådadera av skolan då och då. Det var pest och pina var gång.

Jag gillar fortfarande varken skridskoåkning eller skidåkning eller snö och vinter. Snö är bara fint på bild.

nini, snö
I snön i Tantolunden 1951. Foto ©oskar.tjäder.1951
[Det här var första testet av att scanna med min HP skrivares scanning funktioner. Inga kontroller för slutresultatet precis. Där får man ta till Photoshop. Men ganska smidigt och någorlunda acceptabelt resultat. Normalt scannar jag med min gamla Canon scanner och mjukvaran VueScan. Betydligt mer kontroll där. Originalbilderna är i storlek 9x6,2 cm och förstorade vid scanning och i Camera Raw via Photoshop.]

1 kommentar:

  1. Å, vad jag känner igen mig! Både de där skridskorna med remmar som man spände på och av sig med stelfrusna händer och skidorna var inte så lätt att spänna på sig heller med de bindningar som fanns då. Jag var inte heller någon vintersportare precis, fast ut skulle man förstås som alla andra kompisar.
    Tycker bilderna blev bra!
    Hälsningar
    Birgitta

    SvaraRadera