2016-01-19

Ordna, sortera, kasta ut

specerier, lådinnehåll
Innehållet från lådan. Foto: ©nini.tjader.2016

Nu på morgonen kom jag mig äntligen för att tömma understa skåp-lådan för att jag behövde göra rent i den. Det kom ut en massa rågmjöl i botten av lådan för ett bra tag sen. Det har irriterat mig sen dess och behövde åtgärdas. Dvs att få bort det utspridda rågmjölet.

förvaringslåda
Den tömda lådan. Foto: ©nini.tjader.20161
Fantastiskt hur mycket som ryms i en sån låda. Låd-plasten i botten är nu diskad och är på tork i badrummet.

När ändå allt innehåll var ute kollade jag bäst före datum på en del produkter. Gjorde ett fynd där i lådan. Snabb-bitsocker… Finns fortfarande sånt att köpa? Musei-föremål tyckte grannen via FaceBook, när jag lade upp en bild på det där. Men jo, produkten finns fortfarande.

snabbitsocker
Snabb-bitsocker. Foto: ©nini.tjader.2016
Kollade bäst före datum. Det är 15 december 1970! Dags att kasta? Kastar man det (utan kartong) i så fall i matavfallet? Blir bitsocker dåligt? I så fall på vilket sätt?

socker
Sockerfynd. Foto. ©nini.tjader.2016
Ett annat fynd är en glasburk med pärlsocker. Jag tror det är lika gammalt som bit-sockret. Men pärlsockret använde jag faktiskt nyligen på en kaka jag bakade. Märkte inget fel på det… Det har stått dammfritt och torrt i stängd glasburk sen ... ja när det nu kan ha varit.

Allvarligt talat, hur länge håller socker?

Var också och grävde i ett annat skåp eftersom jag behövde kolla om jag hade kardemummafrön eller inte (ska in i en rabarberkaka senare idag). Kollade då en del påsar där också.

kryddpåsar
Kryddpåsar. Foto: ©nini.tjader.2016
Oöppnade, men de har stått i skåpet i "evigheter". Så kollade bäst före datum på dem.

kryddpåssar
Bäst före… Foto: ©nini.tjader.2016
Datumen visade sig vara mellan 2003 och 2009 i bäst före. Jag vet att kryddor kan bli gamla, tappa smak, smaka illa etc. om de är för gamla. Så de här påsarna går i soporna.

Måste nog gå igenom vad jag har i kylskåpet också… Det går säkert att göra museimässiga fynd även där.

Överallt nu för tiden skrivs det och talas det om att ordan, rensa ut, kasta bort, sortera, ge bort… Det finns listor att gå efter och filosofier för hur man ska gå till väga. Blev igår via P4 Radio Stockholm tipsad om en blog om förvaring, Förvaringsdrottningen. De intervjuade henne som driver den med anledning av att hon kommer ut med en bok om förvaring i dagarna. Tog en snabbtitt på hennes blogg. Verkar vettig. Många bra råd. Ska titta mer noggrant på det snart.

Sortera ut, kasta och ge bort gör jag konstant. Det finns liksom inget slut på det…
Men kan socker verkligen bli gammalt?

specerilåda
Ordnad låda. Foto: ©nini.tjader.2016

2 kommentarer:

 1. Tror inte att socker kan bli gammalt. Jag skulle inte ha slängt det.

  Härligt att läsa om din sortering.

  Tack för tipset om Förvaringsdrottningen.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slängde bitsockret och pärlsockret. I matsorteringspåsen. Bitsockret har jag nog inte använt sen 70-talet… Har inte själv socker i kaffe. Har aldrig haft det. Pärlsockret använde jag ju faktiskt nyligen, men det åkte nu också. Hade nog inte använt det heller sen 70-talet.

   Radera