2016-01-24

Ett lila tillägg i köksfönstret

Lila och lila i köksfönstret. Foto: ©nini.tjader.2016
Häromdagen gjorde jag en liten förändring i mitt ena köksfönster. Det här är fönstret som vätter mot söder och det var en solig dag då jag tog bilden. Mer om vad jag har i mina köksfönster hittar du här.

Ny växt i fönstret. Foto: ©nini.tjader.2016
Växten kommer från mitt andra köksfönster där den bodde i en av de två IKEA-amplarna jag har där. Den hade blivit för stor för den ampeln och tappat ett par slingor som jag därefter haft i ett glas med vatten så de skulle få rötter. Det här är huvudplantan som behövde en större kruka och en egen ampel. Ampeln köpte jag på Plantagen i förra veckan. Skulle egentligen behövt en något vidare ampel, men det är svårt att hitta större storlekar på amplar.

Växten kallas "vandrande jude" av någon anledning. Om man nu inte längre kan kalla blodapelsiner för blodapelsiner och blodgrape för blodgrape utan de måste heta röd grape etc., varför kan man då kalla en växt för "vandrande jude"? Det latinska namnet är tradescantia. Den finns i flera olika sorter och färger.

En del har grönrandiga blad, andra lila-randiga som den här. Jag har även en grön-randig tradescantia, som också behöver planteras om inom kort. Den lila ovan blommar med klarblå små blommor som bryter av mot det lila. Köpte den på IKEA förra året för att ha i BITTERGURKA ampel. De avfallna slingorna fick en egen kruka som fortsatt står i min två-vånings ampel.

köksfönster
Söderfönstret i köket. Foto: ©nini.tjader.2016
Det enda fönster där ampeln fick rum var söderfönstret i köket.

köksfönster
Söderfönstret i köket. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag är nöjd med resultatet. Den gör sig fint där inramad av den stora, slingrande philodendron som ramar in det fönstret. Att en av orkidéerna i det fönstret har fullt med ljuslila blommor just nu förstärker bara intrycket.

amaryllis
Den sista amaryllisen. Foto: ©nini.tjader.2016

Här ser man också den sista amaryllisen. Kom dessvärre åt den när jag höll på och fotograferade.

amaryllis
Fallen amaryllisblomma. Foto: ©nini.tjader.2016
Då föll den ena blomman helt enkelt av. Då tog jag bort hela krukan och kastade lökarna. Slut på amaryllis för den här gången.

amaryllis
Fallen skönhet. Foto. ©nini.tjader.2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar