2022-05-25

En ny buske, Paradisbuske (Linnae amabilis)

Det sista av roten till hängsyrenen.. Foto: ©nini.tjader.2022

I vårt varma hörn, där grannen Gullis och jag fikar tidig vår i solen och i lä, hade vi en hängslen. Den mådde aldrig riktigt bra och blev de senaste två åren uppäten av flygande insekter. I höstas klippte jag ner den helt och försökte få upp den ur jorden. Lyckades inte då. Nu i mitten av april fick vi äntligen loss den.

Gropen efter syrenen. Foto: ©nini.tjader.2022

Det blev lite tomt där syrenen varit. Planen var att köpa en Paradisbuske och plantera i dess ställe.

Gropen efter hängsyrenen. Foto: ©nini.tjader.2022

Problemet var att ingen verkade ha krukodlad Paradisbuske i mitten av april. Satte den på bevakning hos Wexthuset. Har fortfarande inte hört något från den bevakningen. Till sist fanns den hos odla.nu så jag beställde den där.

Paradisbusken innan uppackning. Foto: ©nini.tjader.2022

Så kom den då och jag hämtade ut den från ICA Solbos postutlämning den 4 maj. Lite bleksiktig och torr efter cirka 10 dagars transport. En gren var av.

Paradisbusken, nyplanterad. Foto: ©nini.tjader.2022

Så blev den planterad i den förberedda gropen som fick ny jord och en massa vatten innan busken sattes ned. Mer om Paradisbusken kan du läsa här.

Nya Paradisbusken på plats. Foto: ©nini.tjader.2022

Varma hörnet med nya Paradisbusken. Foto: ©nini.tjader.2022

Rabatten med nya Paradisbusken syns där bakom den växande Plymspirean.


Nya Paradisbusken. Foto: ©nini.tjader.2022

Till att börja med var busken mer gul-grön än grön. Den fick vatten regelbundet för att etablera sig och precis vid planteringen ny jord runt sig.

Paradisbusken, 2022-05-25 Foto: ©nini.tjader.2022

Paradisbusken har sedan dess vuxit en hel del och är nu även grön och fin. Tulpanerna är utblommade och snart kan dess vissna blad tas bort. De vita narcisserna är snart slut de också. Det blir bra det här. Undrar om den blommar redan i år eller först nästa? Hoppas på i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar