2021-07-22

Körvelsoppa med potatis och morötter

Spansk körvel. Foto: ©nini.tjader.2021

Igår gjorde jag en körvel-soppa som blev så himla god.

Jag köpte körvel-plantor från en person i en av mina trädgårdsgrupper på FaceBook förra året. Spansk körvel ska det vara för att den ska vara perenn. Den danska är bara ett-årig. Efter diverse problem med leveransen från PostNord kom de fram och jag kunde plantera dem. De har sen dess levt ett stilla liv utan att det hänt så mycket. Jag lät dem vara ifred första året. Men i år kom den upp jättefint efter vintern. Jag har före det plant-köpet försökt frö-så körvel utan att lyckas få upp något alls. Men det här gick bra.

Körvel ser ut som hundkäx och flera andra korgblommiga växter. Men bara körveln är ätlig. Den smakar lakrits och fröna är goda att tugga på. Det finns två sorters körvel, dansk och spansk. Bara den spanska är perenn. Har ingen aning om de smakar likadant.

Allt på körveln kan ätas inklusive blommor, stjälkar, frön. De vita fläckarna som ibland blir på bladen är ett tecken på att det inte är en giftig växt. Vet inte om de alltid får vita fläckar.

Körvel. Foto: ©nini.tjader.2021

Eftersom jag aldrig gjort körvel-soppa förut googlade jag fram tre olika recept och gjorde en egen variant som blev riktigt lyckad.

Ingredienser

• 2 gula lökar
• 1 purjolök (liten)
• 4-5 normalstora potatisar
• 3-5 normalstora morötter
• cirka 1 liter hackad färsk körvel
• 1 liter vatten
• 2 cm stjälk av libbsticka eller 2 grönsaksbuljongtärningar eller 2 Knorr Fond du Chef Vegetable. (Jag använde den senare)
• 2,5 dl creme fraiche
• salt
• svartpeppar

Gör så här

1. Skala och hacka lök.
2. Skölj purjolök och hacka den.
3. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
4. Skala och skiva morötterna tunt.
5. Skölj och hacka körveln.
6. Fräs lök och purjolök i smör eller olivolja eller valfritt matfett.
7. Tillsätt potatisen och morötterna och häll i vattnet.
8. Lägg i buljongtärningarna/libbsticka/fond
9. Låt koka i cirka 20 minuter eller tills potatisen kokat sönder och morötterna är mjuka.
10. Krydda med salt och svartpeppar.
11. Häll i creme fraiche och rör om.
12. Häll i den hackade körveln.
13. Låt allt bli varmt.

Här föreslår alla recept jag tittat på att man ska mixa soppan slät. Det gjorde inte jag. Jag gillar att se ingredienserna jag äter.

Tillbehör

Lägg i räkor och låt de bli varma i soppan. OBS. Om du inte äter all soppa direkt utan spar till nästa dag eller fryser in den, lägg inte i räkorna i soppan utan bara i varje portion.

Servera med ett gott bröd med färskost eller mjukost eller hårdost.


Körvel-soppa. Foto: ©nini.tjader.2021

1 kommentar:

  1. Mycket god. Bytte lite mot det jag hade hemma Grädde i stället för créme fraîches och la till en halv hönsbuljongtärning.

    SvaraRadera