Spansk körvel. Foto: ©nini.tjader.2021 |
Igår gjorde jag en körvel-soppa som blev så himla god.
Jag köpte körvel-plantor från en person i en av mina trädgårdsgrupper på FaceBook förra året. Spansk körvel ska det vara för att den ska vara perenn. Den danska är bara ett-årig. Efter diverse problem med leveransen från PostNord kom de fram och jag kunde plantera dem. De har sen dess levt ett stilla liv utan att det hänt så mycket. Jag lät dem vara ifred första året. Men i år kom den upp jättefint efter vintern. Jag har före det plant-köpet försökt frö-så körvel utan att lyckas få upp något alls. Men det här gick bra.
Körvel ser ut som hundkäx och flera andra korgblommiga växter. Men bara körveln är ätlig. Den smakar lakrits och fröna är goda att tugga på. Det finns två sorters körvel, dansk och spansk. Bara den spanska är perenn. Har ingen aning om de smakar likadant.
Allt på körveln kan ätas inklusive blommor, stjälkar, frön. De vita fläckarna som ibland blir på bladen är ett tecken på att det inte är en giftig växt. Vet inte om de alltid får vita fläckar.
Körvel. Foto: ©nini.tjader.2021 |
Eftersom jag aldrig gjort körvel-soppa förut googlade jag fram tre olika recept och gjorde en egen variant som blev riktigt lyckad.
Ingredienser
Gör så här
Tillbehör
Körvel-soppa. Foto: ©nini.tjader.2021 |
Mycket god. Bytte lite mot det jag hade hemma Grädde i stället för créme fraîches och la till en halv hönsbuljongtärning.
SvaraRadera