2018-09-13

Plommon, plommon, plommon

plommon, plums
Plommon, augusti 2018. Foto: ©nini.tjader.2018
Det är inte enbart ett äppelår i år. Det är även ett plommonår.
Nej vi har inga plommonträd. Men grannen har en bekant med en gammal trädgård med gamla träd. Bland annat plommonträd. Ibland får vi plocka så mycket vi vill på dessa träd. Tack Johanna.

plommon, plums
Plommon, 30 augusti 2018.
Ovan är de plommon jag plockade den 30 augusti 2018. Vackra och goda.

Enda problemet med plommon är att man inte kan låta dem ligga mer än någon dag för de mognar så snabbt i rumsvärme. Det nedan är vad jag gjorde med plommonen.

Recepten är framgooglade. Kommer aldrig ihåg vilka recept jag använde "sist" så nu sätter jag dem på pränt här.

Något jag undrat över är hur man egentligen gör med kanelstången där sådan används. Låter man den ligga kvar i marmeladen eller tar man bort den när marmeladen är klar? Jag tog bort den.

Jag rekommenderar varmt att du kärnar ur plommonen. Det är alldeles för meckigt och kladdigt att fiska upp dem efter kokning ur marmeladröran. Plommon är förhållandevis enkla att kärna ur.

En del skalar plommonen… helt överflödigt. Skalen försvinner in i sylten/marmeladen vid kokningen och du kommer inte att märka dem i den färdiga produkten.

plommonmarmelad, plumjam
Plommonmarmelad med vanilj och kanel. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommonmarmelad med vanilj och kanel.

500 gram urkärnade plommon
3 dl syltsocker
1/2-1 bit hel kanel
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här

  • Blanda frukt med övriga ingredienser och låt koka upp under omrörning.
  • Koka kraftigt i ca 8-10 minuter beroende på hur tjock du vill ha marmeladen.
  • Häll upp i varm/rengjord burk och förvara i kylskåp.
Receptet kommer från www.allagodating.se/2012/09/03/sot-plommonmarmelad-med-kanel-och-vanilj

plommonmarmelad, plumjam
Plommonmarmelad med kanel och vanilj. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommonmarmelad med kanel och vanilj. (Jo jag vet att etiketten tappat ett M på dymo-remsan).

500 gram plommon
3 dl syltsocker
1 kanelstång (eller mald kanel)
1 vaniljstång, snittad (eller vaniljpulver 1 tsk vaniljpulver = 1 vaniljstång)

Gör så här

  • Kärna ur plommonen och skär dem i små bitar
  • Lägg frukten, sockret, kanelstång och vaniljstång i en kastrull.
  • Koka upp och låt puttra ca 10 minuter under omrörning.
  • Häll över på ren burk med tättslutande lock.
Receptet kommer från www.matplatsen.net/2015/09/09/saa-god-plommonmarmelad/

plommonmarmelad, plumjam
Plommonmarmelad med ingefära. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommonmarmelad med ingefära.

750 gram plommon (jag hade ett kilo)
0,5 dl vatten
1 stor citron, delad och tunt skivad
2 msk färsk riven ingefära
7,5 dl strösocker (jag använde syltsocker med pektin)

Gör så här

  • Skölj och lägg plommonen i en stor, vid gryta tillsammans med vatten.
  • Tillsätt citronskivorna i grytan tillsammans med ingefäran.
  • Låt koka 30-40 minuter utan lock på svag värme.
  • Tag bort plommonkärnorna när de flyter upp (om du räknar antal plommon innan så vet du om du fått upp alla plommonkärnor).
  • Tillsätt sockret lite i taget och koka ganska kraftigt i cirka 15 minuter utan lock. Skumma om det behövs.
  • Häll upp marmeladen i rena, varma burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen svalt.
Receptet kommer från https://mittkok.expressen.se/recept/plommonmarmelad-med-ingefara-2
Jag har gjort om det något och inte använt gula plommon samt använt syltsocker istället för vanligt socker.

Den främre burken på bilden ovan blev det en slatt i eftersom jag missbedömde mängden marmelad det skulle bli och allt fick inte rum i den större burken. Den mindre burkens innehåll är nästan uppätet vid det här laget…

plommonchutney, plumchutney
Plommonchutney med ingefära och röd chili. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommonchutney med ingefära och röd chili.

8 plommon
2 rödlökar
1 röd chilifrukt
4 msk strösocker
2 msk ättikssprit (12%)
3 msk finriven färsk ingefära
finrivet skal av 1 citron
2 krm salt

Gör så här

  • Skölj, kärna ur och skiva plommonen tunt.
  • Skala dela och skiva löken tunt.
  • Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  • Lägg samtliga ingredienser i en kastrull.
  • Koka upp och låt småkoka i 20-30 minuter. Rör då och då.
  • Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp.
Receptet kommer från www.ica.se/recept/plommunchutney-med-ingefära-och-chili-717925.

I övrigt tycker jag att färgerna på de här plommonen är SÅ vackra. Skulle vilja hitta ett garn med de här färgerna och sticka en sjal av det.

plommon, plums

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar