2018-04-28

En enkel trekantssjal i sockgarn

trekantssjal
Den färdiga sjalen, efter blockning. Foto: ©nini.tjader.2018
Nu är den senaste trekantssjalen klar och blockad (dvs utslätat och dragen i och pressad så den blev slät). Den är stickad i sockgarn.

I överkant är den 2 meter, i höjd på mitten 85 cm. Ganska stor. Tillräckligt stor för att värma ryggen på sommaren om man känner sig frusen och hals och axlar på vintern.

trekantssjal
Sjalen innan blockning. Då var den 165 cm i överkant. Foto: ©nini.tjader.2018
Den är stickad med 2 nystan Mellanraggi à 100 gram, mörkröd, färg 28225,  75% superwash ull och 25% polyamid. Och ungefär ett nystan (à 50 gram) Mayflower 1 Class Print, färg 3, 75% superwash ull och 25% nylon. Båda garnerna är sock-garner.

trekantssjal
Sjalen om halsen. Fotot: ©nini.tjader.2018
Det röda garnet köpte jag samtidigt som ett turkos-melerat som jag stickat ett par sockor av. Det flerfärgade har jag också stickat ett par sockor av. Jag gillar inte kvaliten på varken det ena eller det andra för sockor. Mellanraggi är visserligen mjukt och skönt på många sätt, men det luddar och luddar det försvinner sockorna under fötterna ganska fort. Det flerfärgade är hårt och tunt och har extremt korta färgrapporter vilket gör att det blir en orolig effekt som jag inte gillar på det man stickar.

Men om man stickar något annat än sockor med båda garnerna fungerar det. Och som sjal är den mjuk och skön och inte stickig. Och de flerfärgade ränderna fungerar så här när de inte är för stora.

trekantssjal
Sjalen om halsen. Fotot: ©nini.tjader.2018
Jag använda rundsticka 150 cm lång i bambu, från KnitPro Symphonie (med fasta toppar), nummer 5 (köpt från Hobbii.se). Jättesköna stickor att sticka med.

trekantssjal
Sjalen om axlarna. Fotot: ©nini.tjader.2018
Ingen mönster-beskrivning. Jag improviserade vad gäller ränderna, i övrigt är det vanlig rätstickning på hela sjalen. Grunden är samma teknik som jag använde i min blå sjal. Så här:


Så här gör du sjalen:


  • Lägg upp 7 maskor.
  • Varv 1: sticka rätstickning
  • Varv 2: Sticka 3 räta maskor, gör ett omslag, sticka 1 rät maska, gör ett omslag, sticka 3 räta maskor.
  • Varv 3: Sticka rätstickning hela varvet inklusive de omslag som gjordes på föregående varv.
  • Varv 4 och vartannat varv tills sjalen är klar: Sticka 3 räta maskor, gör ett omslag, sticka rätstickning fram till mittmaskan. På var sida om mittmaskan gör ett omslag. Sticka rätstickning tills det återstår 3 maskor på stickan, gör ett omslag, sticka 3 maskor rätstickning.
  • Varv 5 och vartannat varv tills sjalen är klar: Sticka alla maskor i rätstickning.
Fortsätt så tills sjalen har den storlek du vill ha. Maska av löst, men inte för löst, så det blir en fast kant. Fäst trådar. Klart.

trekantssjal
Sjalen bakifrån innan blockning. Foto: ©nini.tjader.2018
Här avmaskade jag med båda garnerna tillsammans så det blev en flerfärgad avmaskning.

trekantssjal
Trekantssjal med ränder. Foto: ©nini.tjader.2018


Ränderna då?

Ränderna i det flerfärgade garnet experimenterade jag med. Ibland bara vanlig rätstickning i några varv, ibland slätstickning med några hålvarv (ett varv där varannan maska är ett omtag, och sen två maskor stickade tillsammans), ibland slätstickning i några varv, ibland något annat. Det är fritt fram att experimentera. Eftersom det är ett "oroligt" garn färgmässigt, gör inte för breda ränder. De framträder bra även när randen bara är ett par varv stora.

trekantssjal
Exempel på ränder. Foto: ©nini.tjader.2018
Det blir inga röda sockor i det här garnet för det är nästan slut nu. Men det blir andra sockor i andra garner och med tiden kanske även ett par röda.

sockor
Sockor i det flerfärgade garnet. Foto: ©nini.tjader.2018

sockor
Sockor i Mellanraggi. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar