2018-04-17

Nu är sista snöhögen borta

grannbarn
Grannens ena barn. Foto: ©nini.tjader.2018
Nu är sista snöhögen borta. Imorgon kommer HSB Södertörn och blåser bort all sand på parkeringarna – och förhoppningsvis också den på gräset. Grannens ena barn tyckte all sanden var toppen (bild ovan).

pelargoner
Pelrgoner på luftning. Foto: ©nini.tjader.2018
De nyaste pelargonerna åker nu ut på luftning dagtid när väder och temperatur tillåter. Från vänster till höger: 2 x Picotee Pink som just nu inte har några blommor. Jag förväntar mig att den kommer igen och blir fin igen när den hämtat sig efter omplantering och luftning. Sedan Plantagens röda Calliope som jag köpte i förra veckan. Därefter en rosa Mårbacka som jag köpte samtidigt. Längst bort Attar of Roses som jag köpte på mässan för ett par veckor sedan. Den växer som bara den och blommar.

grannkatt
Grannkatt. Foto: ©nini.tjader.2018
Lilla randiga grannkatten (hane) kommer regelbundet på besök. Han smiter gärna in om man har dörren öppen. Igår gick han in hemma hos Gustav och Alice och lekte med deras kattleksaker…

rabatt
Rabatten längs uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2018
Rabatterna har fått en första grovstädning och krokus och snödroppar är uppe överallt.

rabatt
Varma rabatten utanför uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2018
Vårblommorna i rabatterna kommer vartefter. Just i rabatten ovan var det fler krokus i förra veckan. En av nätterna hade vi påhälsning av antingen rådjur eller hare och många av krokusarna och scillorna blev uppätna. Och vissas tulpanblad. Sen dess har fler kommit upp så det blev dessbättre inte helt tomt som det kunde blivit om de kommit någon dag senare. Men risken finns att vilka det nu är som äter upp blommorna kommer tillbaka och tar resten.

plantering
Runda rabatten utanför uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2018
Tittar man väldigt noga ser man att det kommer upp diverse blommor i rabatterna. Men det tar sin tid eftersom det varit kalla nätter till bara här natten.

mynta pepparmynta
Mynta och pepparmynta växer det här… Foto: ©nini.tjader.2018
odlingsbox
Odlingsboxen utanför sovrummet. Foto: ©nini.tjader.2018
I odlingsboxen utanför sovrumsfönstret har de två persiljeplantorna dött och måste ersättas. Men gräslöken, dragonen och kanske citronmelissen lever fortfarande.

blåbär
Blåbär och odlingsbox. Foto: ©nini.tjader.2018
Blåbärsbuskarna (2) lever också men har inte riktigt kommit igång än.

klätterhortensia
Klätterhortensian. Foto: ©nini.tjader.2018
Klätterhortensian har stora bladknoppar. Om det blir några blommor i år, eller fler än förra årets två, är fortfarande en öppen fråga. Men nu ska planken oljas in – den här gången med svartpigmenterad olja – vilket troligen kommer att störa den. Jag har krävt att få göra det själv så jag har full koll på var olja hamnar och att inga obehöriga kliver omkring i rabatterna.

trädgården
Båge mot bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2018
"Månen", dvs den lampa som laddas av solen, är tillbaka i rosbågen där de två gamla kaprifolerna växer. Kaprifolerna är klippta (det som var dött) och bladen är på G överallt på den.

digitalis
Digitalis. Foto: ©ninij.tjader.2018
Digitalisen längs bullerplanket är fortfarande lite platt. Jag har tagit bort alla vissna och trasiga blad på plantorna och hoppas att de här blommar i år. Det är lite häftigt med de höga digitalisblommorna mot planket.

oregano timjan
Oregano och timjan. Foto: ©nini.tjader.2018
Av mina två oreganoplantor verkar den ena fortfarande ha liv i sig. Den andra var stendöd och är nu borttagen. Lika så verkar min ena timjan fortfarande leva, men det visar sig senare om det verkligen är så eller inte. Den andra, en citrontimjan var helt brun och död och är nu borttagen. Oregano funkar bäst i kruka faktiskt så jag ska ersätta med några nya senare. Hade för lite oregano förra året. Det räckte inte över vintersäsongen utan jag blev tvungen att köpa i butik.

plantering
Fågelbad och uppäten plantering. Foto: ©nini.tjader.2018
Fågelbadet är på plats till fåglarnas stora glädje. Men den hör rabatten ovan blev i princip tömd på krokus och scilla. Lite har kommit upp igen sen dess, men särskilt den ljusblå scillan (som skulle ha varit rådjurssäker enligt förpackningen…) var tydligen god. GVälsmakande krokus fanns det också gott om här tidigare.

narcisser
Narcisser på G vid fågelmatningen. Foto: ©nini.tjader.2018
Det är en hel del narcisser på G vid fågelmatningen. De får  i alla fall vara ifred för rådjur/hare. Man ser hur de växer från dag till dag. Knopparna har börjat visa sig så snart så blommar de förhoppningsvis. Påskliljor och pingstliljor.

rabatt
En av rabatterna längs bullerplanket. Foto: ©mnini.tjader.2018
Rabatterna längs bullerplanket tar längst tid på sig Där försvann snön sist och jorden är fortfarande ganska stelfrusen. Men lite snödroppar och krokus har i alla fall tagit sig upp. Här händer det mycket varje dag.

alunrötter
Rabatt vid bullerplanket. Foto: ©nini.tjader.2018
I den rabatt där det finns tre alunrötter av olika sorter är alunrötterna fortfarande platta efter att ha varit täckta av snö. Långsamt, långsamt börjar de resa på sig.

hallonsnåret
Hallonsnåret. Foto: ©nini.tjader.2018
Hallonsnåret ser riktigt trist ut så här års. Det tar ett tag till innan det vaknar till liv. Om det kommer att ge några hallon i år återstår att se. Förra året fick vi kanske 10 hallon… Året innan massor.

trädgården
Översikt över vår trädgårdshörna. Foto: ©nini.tjader.2018
Soliga dagar sitter grannen och jag och fikar och trycker i hörnan mellan oss. Där 'är det vindstilla och blir riktigt varmt när solen är framme (väster-söder-läge).

plantering
Planteringen mot parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2018
Det är liv även i den större planteringen mot parkeringen. Här fick de stora krokusarna vara i fred eftersom de står när det nät vi har runt planteringen som kattskydd.

alunrot
Alunrot med narcisser. Foto: ©nini.tjader.2018
Foto: ©nini.tjader.2018
lammöron
Lammöron. Foto: ©nini.tjader.2018
scilla
Scilla och krokus. Foto: ©nini.tjader.2018
De här scilla och krokus har kommit upp efter att de tidigare blev uppätna.

narcisser
Små narcisser. Foto: ©nini.tjader.2018
Lite varstans i rabatter och runt om i trädgården har vi grävt ner grupper av små gula narccisser. De där man köper tidigt innan påsk och har inomhus. Så snart de blommat ut inomhus och marken går att gräva i utomhus gräver vi ner dem någonstans. Snart blommar de utomhus.

rabarber
Rabarber. Foto: ©nini.tjader.2018
Och här kommer rabarbern. Ska bli intressant att se om den blir bättre i år än tidigare år… Om inte tar vi bort den till hösten och planterar något annat till 2019.

Och över alltihop vaktar Gustav, 13 år nyligen.

gustav
Gustav vaktart. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar