2018-01-31

Tecken på att du börjar bli gammal…

Häromdagen läste jag en artikel som kom upp som länk i mitt FaceBook flöde om ett antal tecken på att man börjat bli gammal. Just den här artikeln handlade om prylar som tecken på att man börjat bli gammal. Det finns många fler liknande artiklar.

Googlar man på "tecken på att du börjat bli gammal" kommer det upp åtskilliga liknande artiklar.
De är alla lika oinspirerande och naiva. Skrivna i brist på annat material?

Artiklarna måste vara skrivna av någon journalist som ännu inte fyllt 20 och som tycker att "gammal" är alla som är äldre än 20. De flesta artiklarna återkommer med viss periodicitet med mindre förändringar i innehållet.

Det är ett generaliserande som jag tycker riktigt illa om.

Här några exempel på prylar som enligt artikeln jag länkar till ovan skulle vara ett tecken på att man börjar bli gammal. Jag har klippt in texten från det som skrivits i artikeln.

Pelargoner. Akvarell ©nini.tjader

Pelargoner

"Du har alltså krukväxter hemma som lever och mår bra? De vissnar aldrig ens...
Kanske du till och med funderar på att införskaffa pelargoner. Se upp, ett riktigt ålderstecken! 
Tyg- och plastblommor fungerar faktiskt lika bra, och numera ser de till och med äkta ut."

---

Varför skulle pelargoner vara ett tecken på att man börjar bli gammal? Eller menar artikelförfattaren att alla krukväxter, ute och/eller inne är ett tecken på det? Eller att han/hon ännu inte upptäckt glädjen med levande växter? Eller för den delen den miljöförbättring av inomhusmiljön som levande växter innebär? Förutom att de också är dekorativa.

Trasmattor. Bild lånad från internet.

Trasmattor

"Trasmattor hör verkligen dåtiden till. När man tog vara på tygrester för att inget skulle gå till spillo, och dessutom ville behålla värmen i stugorna.
Mattor i dag är både billiga, och mycket snyggare."

Artikelförfattaren måste ha missat hur trasmattor idag används i modern inredning och att man ser dem överallt i många olika miljöer. Gångbart överallt och i alla åldrar som jag ser det.

Glasunderlägg. Bild lånad från internet.

Glasunderlägg

"Ungdomarna skrattar! Vad är du rädd för här? Spill på bordet? Det finns något som heter papper och trasa. Och har du glasbord kanske det är läge att införskaffa annat mer lättskött bord. Allt måste inte vara perfekt – living on the edge!"

Artikelförfattaren anser att de inte behövs… Förmodligen har artikelförfattaren aldrig haft antingen ett glasbord eller annat blankt bord där varje avtryck av ett vått glas syns och blir kvar om man inte torkar av direkt. Eller på ett träbord där glasavtrycken kan bli kvar för evigt. Så att använda glasunderlägg är inte ett tecken på att man börjar bli gammal utan på att man i ren självbevarelsedrift skyddar det underlag som man ställer glasen på.

Inglasad balkong. Bild lånad från internet.

Inglasad balkong

"Det är inte farligt med varken luft, vind eller solsken. En balkong är ändå en balkong, tanken är att man ska kunna gå ut från sin lägenhet och få just lite luft och vårsol. Det är inte tänkt som ett extra rum att bo i!"

Att inglasad balkong skulle vara tecken på att man börjar bli gammal är bara löjligt. I vårt klimat är det ett sätt att kunna utnyttja balkongen längre och mer än under de få dagar klimatet annars tillåter det. Och glasen går ju att öppna så att man får in både luft och ljus på balkongen när vädret och utetemperaturen så tillåter.

Innetoffler. Bild lånad från internet.

Innetofflor

"Såvida du inte befinner dig i en kall stuga i fjällen, eller på landet, behöver du inte innetofflor.
Vi bor i Sverige, här har vi värme inomhus, och förhoppningsvis städar de allra flesta sina hem också.
Så om det inte är smuts du försöker skydda dina fötter ifrån, varför i herrans namn detta gubb-beteende?"

Nu är det ju så att vi inte alla har värmegolv eller på annat sätt varma golv. Golv kan vara kalla även i lägenheter och hus, särskilt om man bor i marknivå. Det främsta skälet till att man använder tofflor ä'r ju att man annars fryser om fötterna… oavsett ålder.

Radioapparat. Bilden lånad från internet.

Radioapparat/stereo/dvd-spelare

"Prata med en ung människa i dag om radioapparater och de vet inte vad du menar: "Finns inte allt på telefonen och datorn"? Och, hör och häpna, de har ju helt rätt.
Detsamma gäller stereon för både lp- och cd-skivor som hänger kvar. Onödiga prylar och dammsamlare."

Stereo. Bild lånad från internet.

Nej, allt finns inte i dator/smartphone även om mycket gör det.

Har de också missat att LP-skivor har en renaissance och är oerhört populära nu igen? Och att allt inte streamas. CD-spelare för köpt musik som man vill ha kvar är som jag ser det ett måste. Och DVD-spelare för de filmer man vill ha kvar är också ett måste. Vill man ha kvar musik, film etc. för att återkomma till den om och om igen, så behöver man fysiska media och apparater som kan spela upp dessa. Allt går inte att hitta via streaming.

Däremot kan man med gott samvete göra sig av med kassett-spelare och VHS-spelare.

CD/DVD-spelare. Bild lånad från internet.

Extra kyl & frys


Kyl-frys. Bild lånad från internet.

"Varför nöja sig med befintlig kyl och frys när man kan köpa till fler och bunkra upp. Det kan ju bli krig eller svältår, och man kan ju bli av med jobbet. För att inte tala om extrapriserna, då gäller det att storhandla och frysa in."

Om jag hade plats för det skulle jag väldigt gärna vilja ha en extra frys eftersom min befintliga kyl/frys är väldigt liten. Att kunna frysa in är ekonomiskt även om man inte gör det av ovan nämnda anledningar. Särskilt ekonomiskt för en-persons-hushåll eftersom dt sällan är ekonomiskt hållbart att laga mat för bara en person. Laga för fler och frys in. Baka bröd och frys in. Storhandla och frys in, javisst. Argumentet ovan, ironiskt javisst, håller inte.

Det fanns mycket mer i just den artikel jag klippt utdrag från. Det mesta lika idiotiskt och utan förankring i verkligheten.

Artiklarna är förmodligen tänkta som roande och lustiga exempel. Men de är inte roliga. Inte ett dugg. De är enbart fördomsfulla. Och vilken ålder avser de är "gammal"? Över 15?

2018-01-27

Bara ett par sockor till…

sockor, socks, stickning, knitting
Sockor av restgarn från Opal-garn. Foto: ©nini.tjader.2018

Det blev ytterligare ett par sockor…

sockor, socks, stickning, knitting
Sockornas undersida. Foto: ©nini.tjader.2018

Jag använde det garn som fanns kvar från tre olika nystan med Opal-garn.
Det blev ett par extra färgglada sockor, men jag gillar det.

sockor, socks, stickning, knitting
Sockornas skaft och häl. Foto: ©nini.tjader.2018

Eftersom jag hade två likadana uppsättningar strumpstickor (bambustickor nummer 2,5) så stickade jag båda sockorna parallellt. Jag visste ju inte hur långt garnet skulle räcka från respektive kvarvarande nystan och på så sätt fick jag kontroll över hur mycket jag använde till varje socka.

Jag använde den här stickbeskrivningen. (Klicka länken).


sockor, socks, stickning, knitting
Sockornas översida. Foto: ©nini.tjader.2018

De två sockorna blir ju inte likadana eftersom garnet randas vartefter man stickar. Men jag gillar det. Man vet inte hur det blir förrän man stickat en bit. Man behöver inte vara så konsekvent med den här sortens garn. Huvudsaken är att de två sockorna liknar varandra.

Två av nystanen Opal-garn köpte jag hos grannens kompis butik i Västertorp, som nu lagts ner. Ett av nystanen Opal-garn köpte jag på SY- & Hantverksmässan i Älvsjö i oktober. Jag har ytterligare ett nystan Opal-garn (200 gram) som jag köpte då som jag inte använt än. Kanske blir fler sockor…

Opalgarn finns bland annat här.
Och här.
Och på flera andra ställen.
Garnet är 75% ren ny ull och 25% polyamid.

sockor, socks, stickning, knitting
Sockornas undersida. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-01-21

Månadernas färger (enligt Oscar Reuterswärd)

Bild av Oscar Reuterswärd. Foto: ©nini.tjader.2018
Den här bilden ovan, en numrerad (351/500) och signerad litografi, har jag på min vägg ovanför datorn. Den är gjord av Oscar Reuterswärd, en svensk konstnär, som bland annat gjorde s.k. "omöjliga" bilder, som M.C. Escher (en annan av mina favoriter av konstnärer) också gjorde. Om Escher ska jag skriva en annan gång. Jag har alltid varit fascinerad av den här typen av bilder med "omöjliga" motiv.

Bilden på min vägg fanns ursprungligen hos en av mina chefer på DD Data Distribution (där jag jobbade i många år). Jag fick den av honom vid något tillfälle eftersom den innehåller mina initialer, NT, och han tyckte att jag därför skulle ha den.

oscar reuterswärd
Oscar Reuterswärd enligt Google. Skärmdump.

I mina gömmor dök det häromdagen, när jag letade efter något annat, upp en lapp som jag skrev för många år sedan. Den handlade om månadernas färger enligt Oscar Reuterswärd. Jag minns inte hur jag fick dem, men jag tror att det kan ha varit via något TV-program och att jag skrev ner dem då.

Det påminde mig om de temperaturfiltar, här till exempel, som folk i mina FaceBook grupper om stickning och virkning gör. Då med olika färger för dagarna över året. En del virkar, andra stickar, typ ett eller två varv per dag, med den färg de valt för ett visst temperaturspann.

Jag har alltid haft bilder av färger på årets månader i mitt huvud. Det tror jag att många har. Men vilka var då Oscar Reuterswärds färger för årets månader? Jo dessa.

Januari – Isblå

Februari – Klarblå

Mars – Ljusgrå

April – Ljuslila

Maj – röd

Juni – Gul

Juli – Klargrön

Augusti – Mörkt blågrön

September – Orange

Oktober – Brun

November – Mörkgrå

December – Mörkt blålila



Och visst skulle man väl kunna sticka eller virka en temperaturfilt  med en randning i dessa färger? Eller?

2018-01-17

Kycklinglårfilé med broccoli, blomkål och ädelost

kycklinglårfile, broccoli, blomkål, tomater, ädelost
Kycklinglårfilé med broccoli, blomkål och ädelost. Foto: ©nini.tjader.2018

Det här receptet kommer från Allt om Mat. Originalreceptet finns här. Det dök upp i mitt FaceBook-flöde häromdagen. Tänkte igår att jag skulle prova det eftersom jag hade fryst kycklinglårfilé kvar i frysen sen Ulla var här. Det blev en 2 personers rätt så jag får äta det även idag.

Ingredienser

300 g kycklinglårfilé (stora, med ben och skinn)
400 g blomkål (jag hade ett litet blomkålshuvud)
250 g broccoli (köpte ett "lagom" litet broccolistånd)
200 g körsbärstomater
75 g gräddädelost
soja, olivolja, salt, svartpeppar

I originalreceptet säger de att det ska ätas med bröd. Eftersom jag aldrig någonsin har bröd till maten så skippade jag brödet.

Gör så här


  • Sätt ugnen på 225°.
  • Bland kycklinglårfiléer i en plastpåse med 1/2 msk olivolja, 1 msk vanlig soja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Stäng påsen ordentligt och blanda runt filéerna i den.

blomkål, broccoli
Blomkål och broccoli i ugnsform. Foto: ©nini.tjader.2018

  • Ansa och bryt blomkålen i buketter. Bryt broccolin i buketter och skär stjälken i skivor. Lägg grönsakerna på en plåt eller i en ugnsform i lagom storlek. Ringla över olivolja eller spraya över smör & rapsolja som jag gjorde. Salta.


kycklinglårfile, blomkål, broccoli
Kycklinglårfilé med blomkål och broccoli. Foto: ©nini.tjader.2018

  • Lägg kycklingen ovanpå (skinnsidan upp) och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.


kycklinglårfile, blomkål, broccoli, tomater
Kycklinglårfilé med blomkål, broccoli, tomater och ädelost.

  • Tag ut ur ugnen och sprid ut tomaterna över rätten och sätt in i ugnen igen. I originalreceptet kör de totalt 20 min i ugnen varav 10 minuter med tomaterna. Det är för kort tid om kyckling och grönsaker ska bli klara. Totalt 30 minuter blev alldeles lagom.


I originalreceptet var tomaterna hela. Jag valde att halvera dem eftersom hela ugnsheta tomater är problematiska att hantera när man ska äta dem.

tomater, ädelost
Toamater och ädelost. Foto ©nini.tjader.2018

  • Tag ut ur ugnen och strö över små bitar av ädelosten över rätten.


kycklinglårfile, blomkål, broccoli, tomater
Kycklinglårfile med blomkål, broccoli, tomater och ädelost. Foto: ©nini.tjader.2019

Grannen undrade om det blev gott? Jodå, det blev ganska gott. Men jag tror att lite grönsaksbuljong på hade varit godare än soja. Nästa gång…

2018-01-16

Livet utan dagstidning

frukostbordet
Frukost utan dagstidning. Foto: ©nini.tjader.2018

Nu har jag levt utan dagstidning i cirka två veckor.
Det går.
Men än har jag inte riktigt fått in någon riktigt bra ersättningsrutin för DN på bordet vid frukost.

Jag är uppväxt med Dagens Nyheter på morgonen och Aftonbladet på eftermiddagen/kvällen. Det var vad vi hade hemma. Aftonbladet (exklusive TV-bilagan) slutade jag med när jag flyttade hemifrån.

Men DN har jag hela tiden, i decennier, haft förutom de år då jag bodde i Tel Aviv, Israel. Där hade jag ingen tidning. Där läste jag ibland Jerusalem Post på engelska, men inga dagstidningar på hebreiska. Det hade tagit (och tar) för lång tid för mig att läsa hebreiska. Jag är för otålig för det.

Under mina fem (5) sista yrkesverksamma år när jag jobbade på Aftonbladet läste jag förståss Aftonbladet. Och alla bilagor. Och alla andra tidningar som stod i stället vid ingång/utgång som vi hade tillgång till. Jag gillar ju papperstidningar. Men inte SvD. Jag gillar inte SvD. Den är för borgerlig.

När nu månadskostnaden för DN blev 499 kr per månad fick jag nog. De pengarna kan jag som fattig pensionär ha roligare för. Så den 31 december 2017 fick jag min sista DN. Sen dess ingen dagstidning. Jo jag vet, den digitala prenumerationen är billigare. Men den har jag aldrig gillat. Är hellre utan, trots att jag i övrigt är tämligen digital.

De enda tidningar jag läser regelbundet är Sköna Hem (helårsprenumeration år ut och år in) och Aftonbladets Tv-bilaga en gång i veckan. Den underlättar planeringen av TV-tittandet. Har försökt utan den men det fungerar inte för mig. Jo, jag vet att det finns appar och jag har dem också, men det är långt ifrån samma överblick som man har på papper.

Så vad läser jag till frukost? Eventuella lokaltidningar som Botkyrka Direkt eller Mitti eller Södra Sidan. Reklamblad som kommer i brevlådan. FaceBook på iPaden. Eller DNs rubriker på iPaden. Och lyssnar på P4 Radio Stockholm.

För nyhetsflödet har jag radion på. P4 Radio Stockholm är "min" kanal. Jo det finns andra kanaler och många i min bekantskapskrets lyssnar på P1. Jag står inte ut med P1. För mycket prat. P4 Radio Stockholm har precis lagom mix av prat och musik. Utom när det är idrott för då är det bara idrott och det vill jag inte lyssna på alls.

I övrigt blir det TV-nyheter. TV1, TV4. Faktiskt följer jag nyhetsprogrammen på TV mer de senaste två veckorna utan dagstidningen än jag gjorde förr.

Men inte morgon-TV. De morgnar jag normalt går till gymet (3 ggr/vecka) finns det inte tid för någon morgon-TV. De övriga?  Jag är oftast inte vaken när morgon-TV sänds. Jag är ingen morgon-människa. Visst, jag kan se morgonTV i TiVon genom att backa tillbaka i tablån antingen på TV-n eller via ComHem Play appen om jag skulle vilja.

Å andra sidan föredrar jag att äta frukost i köket, vid köksbordet. Med radion på och en papperstidning på bordet. Att bläddra på iPaden vid köksbordet med macka i ena handen är ingen höjdare…

Saknar jag DN? Inte särskilt mycket faktiskt. Jag saknar Wolodarskis ledare och några andra, men i övrigt? Övrigt innehåll kan jag få på annat sätt. Och nyheter via TV och FaceBook. Eller via det innehåll tidningarna har på nätet som är gratis. Nej, jag tänker inte prenumerera på DN igen.

2018-01-15

Min gamla kofta

stickning, kofta
Kofta. Foto. ©nini.tjader.2018
Någon gång på 70-80-talet (minns inte när) stickade jag den här koftan på bilden ovan. Jag minns hur jag slet med mönstret över axlarna. Jag är egentligen för otålig för att sticka den sortens mönster för inte går det snabbt inte…

stickning, kofta
Kofta. Foto: ©nini,tjader.2018
Det gällde att hålla reda på maskorna och att inte dra för hårt i i flät-vridningarna. Tror faktiskt jag lyckades få det helt felfritt…

stickning, kofta
Kofta. Foto: ©nini.tjader.2018
Koftan är stickad i ett 100% ullgarn, ganska tunt. Ursprungsmodellen hade dragkedja fram, och jag gjorde den också med dragkedja. Men, det ändrade jag senare på.

stickning, kofta
Kofta. Foto: ©nini.tjader.2018
Den här koftan är varm och skön, men tyvärr stickig. Kan inte ha den på mig utan något under som går upp i halsen.

När jag tog bort dragkedjan fram hade jag inte garn till att sticka en ny framkant utan behövde köpa till. Tyvärr blev det inte samma färgbad så man ser tydligt (i alla fall i vissa ljus) att framkanten och den extra kanten på kragen skiljer sig färgmässigt. Men det gör inget.

Det här är den enda kofta jag har kvar sen den tiden. Den fungerar fortfarande i modellen (dvs. inga jättevida ärmar vilket annars var vanligt då).

stickmönster, kofta
Koftans mönster. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har kvar mönstret. Den här koftan tar aldrig slut faktiskt, precis som det står vid mönstret i tidningen. Mönstret kommer förmodligen från tidningen VI som på den tiden ofta hade bra stickmönster. (Om den fortfarande har det vet jag inte eftersom jag inte har tidningen längre). Eftersom det är några decennier sedan mönstret publicerades bör det vara OK att lägga upp mönstret här antar jag?

Idag skulle jag stickat den i något icke stickigt, mjukare garn.

stickmönster, kofta
Mönstret till koftan. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-01-13

Fuskpolo

fuskpolo
Fuskpolo. Foto: ©nini.tjader.2018
När jag var barn (för länge sen) var fuskpolo ett ganska vanligt plagg. Man använde den istället för halsduk och istället för en hel tröja för att hålla sig varm om halsen. Och man slapp halsduk som alltid var i vägen.

Det verkar som om fuskpolos har kommit tillbaka. Utmärkt litet stick-arbete (eller virkning) som inte tar så lång tid att göra och det går bara åt rätt lite med garn. Till den jag gjorde gick det åt ungefär 75 gram garn (cirka 150 meter).

barn, lima, fuskpolo
Drops LIMA, foto: ©nini.tjader.2018.
Man behöver ett garn som inte sticks eftersom fuskpolon ska ligga direkt mot huden. Det ska också gå att tvätta i maskin på ullprogram. Jag använde Drops LIMA som är ett garn med 65% ull och 35% alpacka. Väldigt mjukt och skönt och kliar inte. Jag använde rundstickor nummer 5, längd 40cm i början och sen 60 cm. Färg cerise. Jag köpte det från HOBBII som har väldigt snabb leverans. Beställde det på måndagen i veckan före jul och hade det på torsdagen samma vecka.

Så här gjorde jag:


  • Lägg upp 95 maskor. Maskantalet kom jag fram till genom att titta på andra mönster för ungefär samma garntjocklek.
  • Sticka en avig, en rät i ungefär 8 varv.
  • Sticka sedan 4 varv rätstickning. Med rundsticka innebär det vartannat varv avigt, vartannat varv rätt för att få rätstickningseffekt.
  • Sedan 4 varv resårstickning en avig, en rät.
  • Sedan igen 4 varv rätstickning enligt ovan.
  • Därpå 4 varv resårstickning en avig, en rät.
  • Slutligen 4 varv rätstickning enligt ovan.
  • Övergå sedan till slätstickning börja öka en maska på var sida om mittmaskan på framsidan och en maska på var sida om mittmaskan på baksidan. Det blir alltså en ökning med totalt 4 maskor på varvet. Detta görs vartannat varv.
  • Efter 7 varv slätstickning gjorde jag 4 varv rätstickning (dvs vartannat varv avigt och vartannat varv rätt), förutom på maskorna mitt fram och mitt bak som har ökningar på var sida om dem.
  • Därefter 7 varv slätstickning igen, med fortsatta ökningar mitt fram och mitt bak vartannat varv.
  • Därfter 10 varv rätstickning (vartannat varv avigt, vartannat varv rätt).
  • Avsluta med resårstickning 2 aviga och 2 räta i 4 varv.
  • Maska av löst. Fäst alla garnändar.
  • Blocka, eller stryk försiktigt med halvvarmt strykjärn med stryktrasa emellan, om det behövs.
På min återstår att blocka/stryka innan jag börjar använda den. Man kan naturligtvis använda vilken mönsterstickning som helst på den, till och med flätor. Det viktiga är att komma ihåg att öka mitt fram och mitt bak eftersom den delen ska gå ner över axlarna när man har den på sig. Maskantalet bör ju också vara så stort att fuskpolon går att dra över huvudet utan problem.

TIPS. Om du söker efter mönster till fuskpolos via Google eller på Pinterest så använd begreppen "stickad fuskpolo", "virkad fuskpolo", "fuskpolo" eller på engelska "knitted cowl", "crocheted cowl".

fuskpolo
Fuskpolo. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-01-09

Virkat kuddöverdrag

virkat, kuddöverdrag, pillowcase, restgarner
Virkat kuddöverdarg på G. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag sorterade nyligen upp mina restgarner i bomull, syntet och blandkvaliteter efter färg. Det blev en låda med restgarner i blåa toner. För lite av vart och ett för att bli ett eget projekt, men tillräckligt för något om man använde dem tillsammans. Och jag vill inte göra mormorsrutor. Jag är inte särskilt förtjust i mormorsrutor.

Jag har två rullkuddar, 60 cm långa, som behövde nya överdrag. Hade längt tänkt att jag skulle virka överdrag till dem. Så jag satte igång att virka.

virkat, kuddöverdrag, pillowcase, restgarner
Virkat kuddöverdrag. Foto: ©nini.tjader.2018.
I den ände jag började virkade jag först en liten ring på ungefär 6 maskor som jag satte ihop. Därefter gjorde jag stolpar i varierande höjd (halvstolpe, dubbelstolpe, antal)  och ökade på varje varv tills botten vara ungefär i den storlek som kuddens omkrets. Sen övergick jag till ett antal varav med vanliga smygmaskor för att det skulle bli tätt där i skarven mellan botten och "kropp" på kudden.

virkat, kuddöverdrag, pillowcase, restgarner
Virkat kuddöverdrag. Foto: ©nini.tjader.2018
Sedan övergick jag till att slumpmässigt virka "randigt", antingen med halvstolpar eller med dubbelstolpar eller med fasta maskor. Ett eller flera varv i varje färg.  Jag hade ingen plan eller mönster för hur randningen skulle bli. Jag tog det garn jag hade och virkade med det tills garnet mer eller mindre tog slut.

virkat, kuddöverdrag, pillowcase, restgarner
Virkat kuddöverdrag. Foto: ©nini.tjader.2018
Det fortsatte jag med i 60 cm, dvs kuddens längd.

virkat, kuddöverdrag, pillowcase, restgarner
Virkat kuddöverdarg. Foto: ©nini.tjader.2018
När jag kom till andra änden övergick jag till enfärgat, av samma garn som jag hade i botten på överdraget, men virkade enbart halvstolpar. Det gjorde jag så långt att jag hade tillräckligt för att dra ihop änden av överdraget över kuddens andra ände. Därefter virkade jag en rad maskor till ett band att knyta med. I de maskorna gjorde jag halvstolpar i varje maska.

virkat, kuddöverdrag, pillowcase, restgarner
Virkat kuddöverdrag. Foto: ©nini.tjader.2018
Bandet trädde jag sedan genom ett av varven med halvstolpar i överdraget och drog till och knöt en rosett för att stänga överdraget. Innan dess fäste jag förståss alla trådar på insidan av överdraget.

virkat, kuddöverdrag, pillowcase, restgarner
Virkat kuddöverdrag. Foto: ©nini.tjader.2018
Färdig! Övergångarna mellan färgerna blev inte helt lyckade på alla ställen (syns inte på bilden) men de får duga för den här gången. Ska vara mer noga nästa gång…

Nu har jag en likadan kudde kvar som också behöver ett överdrag. Men jag har inte lika många nyanser av blått kvar av restgarnerna. Så randningen på den blir bredare ränder i färre färger. Huvudsaken är att några av färgerna är samma som i den första randiga kuddens överdrag så matchar de varandra i alla fall.

Beskrivning för hur jag gjort den runda kudden som ligger på puffen under rullkudden hittar du här i min engelskspråkiga blogg. Borde kanske översätta det till svenska?

virkat, kuddöverdrag, pillowcase, restgarner
Virkat kuddöverdrag. Foto: ©nini.tjader.2018