2017-12-11

En halsvärmare

halsvärmare, cowl
Halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017

När jag hade stickat klart trekants-sjalen hade jag cirka en tredjedels nystan kvar av garnet till den.  Det vill säga lite drygt 100 gram. Vad gör man av det? Kom fram till att det borde räcka till en halsvärmare. Inspiration fick jag från bilder på Pinterest.

garn, yarn
Så här mycket/lite garn hade jag kvar från sjalen. Foto: ©nini.tjader.20+17
En halsvärmare kan exempelvis vara en kort halsduk som man lägger i kors och fäster ihop. Andra halsvärmare är fuskpolo där man stickar en polohals plus lite till ner mot axlar och bröst.

Det sköna med en halsvärmare är att den tar så lite plats när man använder den, men värmer på precis rätt ställe utan att vara bylsig.

Så här gjorde jag:


halsvärmare, cowl
Halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017

  • Lägg upp ca 30-35 maskor på stickor nummer 5.
  • Sticka rätstickning.
  • Sticka så långt att du kan lägga halsduken runt halsen och i kors en bit ner. (Jag stickade tills garnet tog slut).
  • Lägg "halsduken" i kors och fäst kortsidorna mot långsidorna som på bilden. Det är valfritt åt vilket håll man korsar den.
  • Sy i knappar som dekoration på den kortsida som är överst. Jag använde knappar som jag hade i mitt gamla "knappförråd" (dvs de kommer från andra plagg över åren där plagget inte längre finns men jag sparat knapparna).
Jag stickade faktiskt knapphål för knapparna men det fungerade inte så bra eftersom just det här garnet är så mjukt och sladdrigt. Fungerar kanske om man använder ett stadigare garn.

halsvärmare, cowl
Färdig halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Man kan kanske undra hur man ska få den här över huvudet med den lilla öppning den har. Men det fungerar eftersom rätstickning på den ledden gör att det blir väldigt elastiskt.

halsvärmare, cowl
Färdig halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Det roliga med det här garnet, som är ett garn som ändrar färg vartefter, är att det ger ett helt annat intryck när man stickar så här korta varv än vad det gjorde på trekantssjalen där det såg mer randigt ut i stickningen.

Garnet beskrivs i bloggposten om trekantssjalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar