2017-03-31

Kalkonbröstfilé eller kycklingbröst med champinjoner och ädelostsås

Vad som blev kvar efter middagen. Foto: ©nini.tjader.2017

Jag missade att ta en bild när maten var klar att äta. Det blev en bild på resterna dagen därpå istället. Fungerar bra att värma i mikron i ca 4 minuter. Lika gott dag 2 som dag 1.

Det ursprungliga receptet innehöll fläskfilé eller kassler, men när jag inhandlade ingredienserna hade de ingen bra fläskfilé och kassler köper jag aldrig (jag tycker den ofta har en underlig bismak). Så det råkade bli kalkonbröstfilé till den här rätten. Naturligtvis kan man lika gärna använda kycklingfilé eller fläskfilé.

Ingredienser

500 gram kalkonbröstfilé eller kycklingfilé eller fläskfilé
1 gul lök av normalstorlek (är löken liten, ta två)
250 gram färska champinjoner
2 paprikor av valfri färg (eller en jättestor)
1 vitlöksklyfta (eller fler om du gillar vitlök)
salt
svartpeppar
125 gram ädelost
2 dl vispgrädde

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Skär kalkon- eller kycklingfilén i halvcentimeter tjocka skivor
3. Stek filéskivorna i smör- & rapsolja tills de får färg på ytan, salta och peppra försiktigt och lägg dem sedan i en ugnssäker form.
4. Hacka löken
5. Skiva champinjonerna
6. Strimla paprikan
7. Fräs löken i lite smör eller i smör- & rapsolja.
8. Rör ner paprikastrimlorna och svampen.
9. Pressa i vitlök.
10. Salta och peppra.
11. Lägg grönsaksröran runt eller på de stekta filéskivorna.
12. Mosa ädelosten och rör ut den med grädden till en sås. Smaka av med salt och peppar.
13. Häll såsen över kasslern och grönsakerna.
14. Gratinera i 225 grader cirka 20-25 minuter.

Servera med klyftpotatis eller pasta och en grön sallad.

2017-03-28

Vårtecken

nyckelpiga
Första nyckelpigan. Foto: ©nini.tjader.2017

Hitintills (2017-03-27) sedda vårtecken är:
– krokus överallt
– fullt med bin i krokusarna
– en nyckelpiga
– en gul fjäril
– en fjäril med ögon på vingarna
– humlor i krokusarna
– blåsippor
– maskar i jorden
– flugor

Nyckelpigan fanns på grannens hortensia. Inte mycket mat där än skulle jag tro.

fluga
Fluga, 2017-03.24. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här första flugan jag såg utomhus satt i solen på fönsterbrädan. Har även haft en vimsig fluga inomhus hitintills.

fluga, scilla
Scilla med fluga. Foto: ©nini.tjader.2017
Visste inte att flugor gillar scilla, men tydligen gör de det. Såg inte flugan där när jag tog bilden utan först när jag tog upp bilden på skärmen.

krokus, bi
Krokus med bi. Foto: ©nini.tjader.2017
Bina och humlorna dyker in i krokusarna och surrar runt. runt runt dess innandöme.

Och så blåsipporna då på de ställen där jag vet att de brukar finnas. De har precis tittat upp och är inte fullt uppe än annat än fläckvis. Jag älskar blåsippor. För två år sedan gjorde jag det här in lägget (klicka länken).

blåsippor
Blåsippor 2017-03-27. Foto: ©nini.tjader.2017
Ska man tro väderprognoserna kommer det snö imorgon… helt normalt, jag vet, men det känns surt efter ett par dagar med nästan sommarvärme.

iPhonen som blev till hushållsmaskiner

köksmaskiner
Köksmaskiner. Foto: ©nini.tjader.2017
När min vattenkokare slutgiltigt slutade fungera (jag fick slåss med den för att kunna stänga locket och kunna sätta igång den, sen med våld bända upp locket för att använda den igen. Utan stängt lock gick den inte att sätta igång), kom jag på att jag ju kunde sälja min gamla vita iPhone 5S till MediaMarkt och omvandla den till pengar att handla för. Har tidigare sålt en iPhone 4 till dem. Den fick jag inte så mycket för eftersom den hade en mycket liten repa. (Den iPhonen ersatte jag med en liten radio från SONY som också kan ladda iPhone).

Den gamla vattenkokaren köpte jag när jag flyttade till min nuvarande lägenhet. Den blev drygt 6 år gammal.

Sagt och gjort. Tömde iPhonen och återställde den till fabriksinställningar och fabriks-appar. Gör man inte det själv tar MediaMarkt betalt för att göra det.

Jag fick SEK 1183 för min gamla vita iPhone 5S. Jag behövde den inte längre eftersom jag sedan ett tag tillbaka har en iPhone 7, också den vit, den mindre modellen. Om jag hade haft skärmskydd på den gamla iPhonen hade jag fått 100 kr mer för den. I övrigt var den i skick som ny som det heter.

vattenkokare
Den nya vattenkokaren. Foto: ©nini.tjader.2017
Det blev en röd vattenkokare av märket Bosch. Metall. Inte plast. Indikatorn för hur mycket vatten det är i den sitter lite dumt, under handtaget, men i övrigt gillar jag den. Den är både snabbare och tystare än min gamla. 1,7 liter rymmer den. Grannen har aldrig förstått vitsen med en vattenkokare, men jag skulle inte vilja vara utan den. Det går ju SÅ mycket snabbare att koka upp vatten i en vattenkokare än på spisen i en kastrull.

Men då var det pengar kvar. Beslöt mig för att ersätta min urgamla brödrost av märket Hugin från 70-talet.

brödrost
Den nya brödrosten. Foto: ©nini.tjader.2017
Hittade en röd brödrost av märket Electrolux. Den har både upptining och uppvärmningsfunktion i tillägg till den vanliga brödrostfunktionen. Och ganska bra plats för brödskivorna (2 stycken).

Vid det laget hade jag 145 kronor kvar att handla för inom de närmsta tre månaderna. Väntade ett tag med att handla för dem. Sen bestämde jag mig för att köpa ett nytt våffeljärn. Mitt gamla gick sönder för två år sen. Så här års när man bombarderas av bilder och recept på våfflor kändes det som ett bra val att köpa ett nytt våffeljärn.

våffeljärn
Mitt nya våffeljärn. Foto: ©nini.tjader.2017
Tyvärr hade MediaMarkt inget rött våffeljärn. Det fick bli vitt. Har kört en test-sats våfflor som grannen och jag åt upp. Blev OK även om jag tycker att de blev lite bleka. Jag föredrar egentligen våfflor med salta tillbehör, men grannen och jag åt dem med riktig vispad grädde och Bobs jordgubbssylt. Inte fel det heller. Och som vanligt hade jag svårt att avgöra hur mycket smet som skulle i för att det inte skulle rinna över och ut på bänken…

våffeljärn
Mitt nya våffeljärn. Foto: ©nini.tjader.2017
Just det här våffeljärnet, av märket WILFA, var prisnedsatt från 499 kr till 299 kr, Med mina kvarvarande 145 kronor blev det inte så mycket att lägga till vid köpet. Tanken var att ett lite dyrare järn är bättre än de där svin-billiga som också finns.

Så nu har jag två nya röda hushållsmaskiner. Min kapselbryggare var/är redan röd. Likaså min OBH Nordic blender. Jag gillar röda hushållsmaskiner.

hushållsassistent
Min vita hushållsassistent. Foto: ©nini.tjader.2017.
Min hushållsassistent är dock vit. Även den en Bosch, som den nya vattenkokaren. Bosch prylar brukar vara bra. Hushållsassistenten har jag haft ett par år nu och jag är nöjd med den.

Det var roligt att köpa hushållsmaskiner. Länge sen sist jag gjorde det.
Det var särskilt roligt eftersom min gamla iPhone 5S på det här sättet gjorde nytta som betalning istället för att ligga hemma oanvänd, och hela kalaset bara gick på 154 kr i ny betalning.

hushållsmaskiner
Kapselmaskin och brödrost. Foto:©nini.tjader.2017

2017-03-26

Mest krokus än så länge

krokus
Krokus. Foto: ©nini,tjader
Det växer där ute. Mest krokus och snödroppar än så länge, men mycket är på G. I år kom alla färger av krokusarna samtidigt. Annars brukar de gula alltid vara först.

krokus
Bl-lila krokus. Foto: ©nini,tjader.2017
När solen går i moln sluter sig krokusblommorna. De behöver solen för att öppna sig.

krokus
Krokus. Foto: ©nini.tjader.2017
För att få ha kvar krokusarna, oskadda, i rabatten, behövs det på vissa ställen skydd mot katterna. Det blir pinnar och på vissa ställen nät… Annars gräver katten Alice (Gustavs sambo) upp dem. Den här rabatten har hon utsett som sin toa…

krokus
Korkus med bi. Foto: ©nini,tjader.2017
När solen skiner och krokusarna är öppnade är det fullt med bin som surrar runt dem.

krokus
Lila krokus. Foto. ©nini.tjader.2017
Det kommer fler och fler krokus för varje dag som går. De är av olika storlek och olika färger.

scilla
Scilla och krokus. Foto: ©nini.tjader.2017
Även scillan har kommit upp och slagit ut. Och förökat sig sen förra året.

fågelbad
Fågelbadet är på plats. Fotpo: ©nini.tjader.2017
Fågelbadet har fått komma ut och på plats. Visserligen fryser vattnet i den varje natt, men isen smälter igen så snart solen kommer fram.

påskliljor, pingtliljor
Påskliljor och pingstliljor på G. Foto: ©nini.tjader.2017
Påskliljorna och pingstliljorna är på väg upp. Vissa har fullt synliga knoppar men än så länge behöver de lite mer tid innan de slår ut.

vinbärsbuskar
Svart vinbärsbuskar. Foto: ©nini.tjader.2017
Vinbärsbuskarna har stora bladanlag och bara väntar på varmare tider. Har grävt runt dem och tagit bort i princip alla gamla blåklockor och prästkragar som slogs om platsen vid dess fötter. Jag antar att vinbärsbuskarna mår bättre om de slipper den konkurrensen.

tulpaner
Tulpaner. Foto: ©nini.tjader.2017
Där vi förra året blev tvungna att gräva bort krusbärsbusken på grund av glupska larver, hade vi också små röda tulpaner. Rådjurssäkra. Jag var rätt säker påa tt vi grävde upp alla de små tulpanlökarna som växte runt krusbärsbusken också (och flyttade dem till annan plats), men tydligen blev det några kvar. För här kommer de nu.

rabatter
Rabatten vid ingången till uteplatsen. Foto: ©nini.tjader.2017
Även i rabatten vid ingången till uteplatsen kommer det massor av krokus. Och anlag till stockrosor. Björnbärsbusken som flyttade dit i höstas har stora bladanlag och kommer fint som det ser ut just nu och den gula kaprifolen har nästan utslagna bladknoppar.

mangold
Förra årets mangold. Foto: ©nini.tjader.2017
I den bakre odlingsboxen hittade jag ett par mangold som blivit kvar sen förra året. Borttagna nu. Den franska dragon och citronmeliss som växer i den boxen lever också. Och kanske lver även gräslöken, Persiljan verkar dock död.

Boxen har fått en ny spaljé särskilt för odlingsbox som jag hittade hos Plantagen. Där ska ärtor klättra har jag tänkt. Men de sår jag först om drygt en månad eller så.

timjan, mynta
Två sorters timjan. Foto: ©nini.tjader.2017
Kollade mina två sorters timjan i bakre delen av trädgården. De lever, men… den främre är väldigt torr och har inte mycket liv i sig. Det är en vanlig timjan. Förmodligen dags att byta ut den. Bakom den är en citrontimjan som verkar något bättre. Men den ser inte heller så kul ut. Bakom den kommer all mynta.

taggbuskar
Nedklippta taggbuskar bakom odlingsboxen. Foto: ©nini.tjader.2017
Taggbuskarna i den bakre delen av trädgården har jag i år klippt ner tidigt. De hade redan börjat växa och hade stora bladanlag. Det enda bra med de buskarna är att de har vackra blommor (rosor) som humlorna älskar. I övrigt sprider de sig via rötterna och är hopplösa att utrota. Planen har länge varit att vi ska gräva bort dem och plantera något bättre här. Än så länge är de åtminstone nerklippta. Det borde gå att odla något bättre och ätbart i den här delen (utanför grannens fönster). Det är magert här, men varmt och skyddat. Vinbär? Krusbär? Vi får se.

maskros
Årets första maskros? Foto: ©nini.tjader.2017

Utanför porten såg jag årets första maskros häromdagen. Det kommer nog fler…

Och årets första fluga har också synts till. Men en fluga gör ingen sommar, eller vad är det man säger?

fluga, fly
Första flugan? Foto: ©nini.tjader.2017

2017-03-23

Ett till stickat kuddfodral

kuddfodral, stickat
Stickat kuddfodral Foto. ©nini.tjader.2017
Nu har jag äntligen stickat upp det greige (grå-beige) merino-ull garnet jag haft liggande sen förra hösten (2015).

kuddfodral, stickat
Stickat kuddfodral Foto:©nini.tjader.2017
Det blev till sist ett kuddfodral. Började som en väst, men det blev inte bra så repade upp och började om.

kuddfodral, stickat
Stickat kuddfodral. Foto: nini.tjader.2017
I visst ljus ser kuddfodralet grått ut, i annat ljus ser det beige ut. Det vill säga, det är greige, en av de mest populära färgerna just i år. Men jag köpte garnet på Sy- & Hantverksmässan hösten 2015. Då hade ingen ännu hört talas om färgen greige.

Kudden stängs med återanvända bruna läderknappar. Någon gång i tiden satt de på en kappa eller jacka, minns inte vilket.

kuddfodral, stickat
Stickat kuddfodral. Foto: ©nini.tjader.2017
Storleken är 40x60 cm och den har plats för en helt vanlig sängkudde. Kuddfodralet är stickat i rätstickning i två delar. Baksidan har alltså en ihopsättning mitt på baksidan.

Just nu bor den i soffan i vardagsrummet, men det är troligen inte slutdestinationen.

2017-03-14

Tomatfrö från köpta tomater

tomater
Tre sorters tomater. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag köper ofta ICAs tomatmix. Den innehåller tre sorters små tomater som är jättegoda. En röd, en gul och en mörkt röd-grön.

tomater
Tre sorters tomater. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu ska jag göra ett experiment.
Har läst och sett på flera olika ställen (Pinterest, Mandelmanns, olika trädgårdsforum bland annat) att man kan ta frö själv från de tomater man tycker är goda och sen odla egna plantor av dem.

Så det är vad jag nu tänker göra.
Har skivat en tomat av varje sort och lagt dem på ett hushållspapper för torkning.
När de torkat ordentligt åker varje sort ner i en egen kruka med såjord.
Det gör inget om lite hushållspapper följer med sägs det.

tomater
Tre sorters tomater. Foto:©nini.tjader.2017
Märk krukorna. Tomatplantor ser likadana ut oavsett sort är min erfarenhet.
Sen är det bara att vänta och se…

Särskilt den där mörkt röd-gröna tomaten skulle jag vilja se komma upp och få tomater.
De är torra nu och ska ner i jorden.
Går det så går det.
Fortsättning följer.

Länkar: Mandelmanns (video) Men jag torkar bara rakt av.
Gardenas sätt att göra det. Även de lägger fröna i blöt först.
Odla.nu har också tips för det.
Det finns säkert fler tips för det.

tomater
Tre sorters tomater. Foto: ©nini.tjader.2017
PS. 2017-03-15
Jag testar nu också med att ha fröna från en tomat av var sort i vatten i tre dygn, sen få bort frö-hinnan, torka fröna och därefter sätta dem. Tänker sätta alla frön samtidigt så får vi se vilken metod som funkar bäst, med eller utan vattenuppblötning.

tomatfröer
Tre sorters tomater. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-03-08

Medan snön faller…

kök, köksfönster
I mitt kök 2017-03-08. Foto: ©nini.tjader.2017
Medan snön faller där ute… vilket den gjort nu i två dygn … kan man alltid drömma och planera för den vår och sommar som kommer. Snödropparna har åter igen försvunnit under snön. Krokusarna väntar vi fortfarande på. De brukar annars vara uppe och utslagna ungefär så här års. Uppe är de, men under snön, och inte utslagna.

sålådor
Såboxar. Foto: ©nini.tjader.2017
Under tiden kan man förbereda sig. Med nya, tomma såboxar exempelvis. Just de här köpte jag i helgen på RUSTA. Det lönar sig att jämföra priser på såboxar. De skiljer sig ganska mycket i pris mellan butik och butik, men de är alla likadana. Just i år verkar alla vara rosa som ovan eller neongröna.

Tjuvstartade med att köpa en spaljétillsats till odlingsboxen bakom uteplatsen hos Plantagen. Hade 150 kr i bonus där som jag utnyttjade.
Plantagen har många intressanta tillbehör för pallkragar/odlingsboxar.

spaljestolpar
Spaljéstolpar till pallkrage. Bild från Plantagen.se

spalje
Spaljé till pallkrage. Bild från Plantagen.se

En del frö sådde jag för ett tag sen. Med mindre lyckat resultat… Troligen var det för tidigt att så och de grodde för snabbt.

frösådd, myskmalva
Frösådd myskmalva. Foto: ©nini.tjader.2017

Det ovan skulle bli myskmalva. Tror inte det blir det… Tror inte att de överlever. Det skulle också varit 20 frön i fröpåsen. Det var det inte. Det var 10. Varav 5 grodde. Jag klagade hos Impecta där jag köpt fröerna och igår kom en ny påse frö med myskmalva. Har inte öppnat den än men jag hoppas det är 20 frö i den. De ovan från de första 10 fröna blir det nog inget av. Jag väntar ett tag till med att så den nya frö-omgången.

frösådd
Trädgårdsriddarsporre och pastellakleja. Foto: ©nini.tjader.2017
Samtidigt sådde jag även trädgårdsriddarsporre och pastellakleja. De tog lite längre tid på sig att gro, men de är uppe nu. Ser riktigt ynkliga ut. Blir det något av dem? Tveksamt. Får avvakta och se.

tomatfrö
Tomatfrö i jordklump. Foto: ©nini.tjader.2017
Har också fått gratis tomatfrö från Oxfam. De stod utanför WILLYS härom veckan när jag var och handlade och delade ut en liten påse med något som ser ut som en jordklump som det ska vara tomatfrö i. Naturligtvis tog jag emot. Utan att ge dem några pengar… Har ingen aning om vilken sorts tomat det kan vara. Testar lite närmre inpå varmare väder och ser vad det blir av det. Eventuellt ska jag också testa det där med att torka tomatfrö från en skiva tomat från någon tomat man tycker är god och sen så det.

fröer
Fröer. Foto: ©nini.tjader.2017
Varje år säger jag att jag inte ska fröså något eftersom jag har så dålig tur med frösådderna. Men ändå kan jag aldrig motstå att köpa fröer.

De två påsarna med frö till luktärter köpte jag nyligen hos ZETAS. Sorterna är Zetas utvalda och heter "Old Spice Miss Wilmott" och "Black Knight". Tänker ha dem i stora krukan vid spaljén inne på uteplatsen där det är varmt och soligt (västerläge). Har för länge sen försökt med luktärter direkt i rabatten utanför uteplatsen, men det blev i princip inget av dem. Förhoppningsvis går det här bättre. Förkultiveras i april.

De två påsarna från Plantagen köpte grannen och jag gemensamt. De direktsås från mitten till sent på våren på växtplatsen. Vi ska ha dem på den area där vi idag har massor med prästkragar och blåklockor, alldeles intill fågelmatsstationen. Den ena påsen har en fjärilsblandning (ett-åriga) och den andra sommarblommor i röda nyanser (ett-åriga).

Beställde nyligen en trädgårdsbroschyr från Nelson garden (kostade 15 kronor). Med den följde en fröpåse med röd och grön basilika. Den ska jag så direkt i en större kruka som jag sen kan ha ute när vädret tillåter. Basilika är i alla fall lätt att så och dra upp och det blir rätt mycket av den.

När jag var på Bauhaus i helgen för att köpa mer orkidé-bark, föll jag för frestelsen att köpa fler fröer… Det blev tre sorters krasse i tillägg till de krassefrön jag plockat och torkat själv från förra sommarens krasse. Det blev nu fjärils-krasse "Tropaeolum peregrinum", och busk-krasse "Jewel Mix",  samt dvärg-krasse "Black Velvet". De gamla krassefröna, som nu blir tredje årets sådd, är vanlig slinger-krasse i olika färger. All krasse har jag längs med bullerstaketet igen i år. Det var fint förra året och den trivdes där. Den får väl slåss om utrymmet med all spontansådd vit digitalis som kommer att komma upp där alldeles bredvid.

Till min egen odlingsbox bakom uteplatsen köpte jag märg-ärtor "Karina" och släp-ärtor "Maiperle". Sås i maj i odlingsboxen och får klättra på nya spaljén där. Ärtor är enkla att odla. Köpte också grovbladig gräslöksfrö "Staro". Sås i april-maj på växtplatsen. Min gamla gräslök i odlingsboxen har sett bättre dagar. Det blev också en påse roman sallat "Ovired" som också sås i april-maj. Det är en miniromansallat som får nätta huvuden i lime och brunrött enligt påsen.

I odlingsboxen finns redan citronmeliss (om den överlevt… den är grön nu, men man vet inte förrän vintern är över på riktigt om den överlevt) och fransk dragon (som troligen överlevt). Den persilja som fanns där förra året behöver förmodligen bytas ut till nya, friska plantor. Persilja frösår jag inte. Köper jag förmodligen på trädgårdsmässan i Älvsjö i början av april.

Jag frestades också till att köpa fröer till två klätterväxter. Dels klockranka (den blå), dels törnrosas kjortel "Purple bells" (som jag aldrig haft tidigare). Går det så går det. Tänkte de skulle samsas med luktärtorna i stora krukan på uteplatsen vid spaljén där. Klockranka har jag många gånger köpt färdiga plantor av. Det är en snäll och snabbväxande klättrare. Båda de här blir upp emot 3 meter höga. De ska båda förodlas i februari-mars. Tror jag väntar till slutet av mars innan jag stoppar dem i jord så de inte gror för tidigt. De kan ju inte komma utomhus förrän frostrisken är över.

Fler fröer än så här får det inte bli. Höstsådde på växtplatsen en del jättevallmo i höstas och några andra blommor som kunde höstsås. Det ska bli spännande att se om det blir något av det.

Rabatterna sköter sig i princip själva med sina perenner och förhoppningsvis har alla överlevt den här underliga vintern. Eventuellt behöver vi flytta grannens och min gemensamma doftsyrén som inte verkar trivas riktigt där den står, men i övrigt så… Lite gödsel så blir det nog bra. Och så hoppas vi förståss att våra tre fläderbuskar som vi satte förra för-sommaren sätter fart och växer.

Än så länge kan man bara vänta. Det är inte ens läge att rensa gammalt visset i trädgården än. Allt försvann ju under snön igen.

kök, köksfönster
I köket. Foto: ©nini.tjader.2017


2017-03-06

Ömsom snö, ömsom tö

spår i snön
Spår i snön. 2017-03-03. Foto:©nini.tjader.2017
Natten till i fredags snöade det igen. Fåglarna gjorde spår i snön när de gick på marken.

snödroppar
Snödroppar. Foto: ©nini.tjader.2017
Sen töade det igen och snödropparna blev åter synliga. Men de har inte öppnat sig än. Likaså har inte krokusarna öppnat sig än. Krokusarna har varit en bra bit ovan jord i flera veckor redan.

När jag jämför med bilder för ett och två år sen så hade vårblommorna kommit betydligt längre vid det här laget. Och krokusarna hade då slagit ut. Inte i år.

Det är iskallt ute trots att solen skiner. Och det blåser. Enligt väderprognosen kommer det mer snö imorgon och ska snöa hela dagen. Usch. Jag vill ha sol och värme NU. Det här vädret är extremt oinspirerande.

Får hålla mig framför datorn imorgon om det nu ska snöa hela dagen.

workspace
Vid Macen. Foto: ©nini.tjader.2017